Bílí Tygři Liberec

Trenér Jiří Kudrna: Každý v týmu má určitou roli, být kolektivním hráčem je velmi důležité

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Všechny mládežnické celky už své sezóny ukončily. Jak ročník 2016/2017 vnímá trenér staršího dorostu a šéftrenér mládeže Jiří Kudrna? „Snažíme se ve všech kategoriích hrát aktivní hokej a hodně podporovat útok, i co se týče beků. Pracujeme na rozvíjení herních činností jednotlivce. Chceme dobře bruslit, být silní na kotouči a myslím si, že i u těch nejmenších je to vidět. Ve všech kategoriích jsme hráli hodně na puku a byli aktivní," říká na úvod.

Jak byste zhodnotil sezónu?
Sezónu bych hodnotil jako celkem úspěšnou a bezproblémovou. Po základní části jsme se totiž dostali do nadstavby "A" a zajistili si účast v play-off. V nadstavbě jsme odehráli výborně první polovinu, poté nám bohužel trochu nevyšla druhá část. Sezónu určitě hodnotíme pozitivně, i když nás samozřejmě mrzí, že jsme se ve vyřazovacích bojích nedostali trochu dál. Jako celek byla sezóna vydařená.

Co říct k sérii s třineckými Oceláři?
Stejně jako všechny týmy v play-off byli Třinečtí silnými protivníky. Je to velmi kvalitní tým a trochu mě mrzí, že jsme kvůli třem prohrám za závěru nadstavby vypadli z první osmičky, která by nám zaručovala začátek série na domácím ledě. Když vezmu celkovou bilanci, tak v domácích utkáních jsme předváděli dobrý hokej. Kdo chce postoupit, tak musí vyhrát i sérii, která začíná u protivníka. Byla to těžká série i soupeř, myslím si, že zápasy byly vyrovnané, bohužel byl Třinec efektivnější a postoupil.

„Série s Třincem byla vyrovnaná, vstřelili jsme v podstatě stejně branek jako Oceláři a z dvanácti třetin si myslím, že jsme byli pouze v jedné horším týmem."

Tým měl po celou sezónu velkou sílu, do nadstavby vlétl jako uragán. Co chybělo k postup do dalších kol play-off?
Když se vrátím k nadstavbě, tak jsme hráli dobrý hokej, měli jsme i štěstí. Zápasy byly strašně vyrovnané a během první poloviny jsme vyhrávali, poté se to k nám trochu odvrátilo zády. Pár zápasů se nám nepovedlo a je škoda, že jsme kvůli tomu nezačínali v play-off doma. Série s Třincem byla vyrovnaná, vstřelili jsme v podstatě stejně branek jako Oceláři a z dvanácti třetin si myslím, že jsme byli pouze v jedné horším týmem. Měli jsme víc střel, tlačili jsme se. Chtěli jsme hrát hodně aktivně a do útoku i s obránci, z třinácti gólu šest vstřelili právě oni. Soupeř byl houževnatý, dobře bránil a skvěle mu zachytali brankáři. My jsme nedokázali víc využít naše střelecké příležitosti, a i když jsme soupeře přestříleli, tak jsme nevstřelili víc branek, šancí jsme na to přitom měli dost.

Český národní tým U18 na MS 2017 - Švédsko
Trenéři Milan Plodek a Jiří Kudrna na stáži ve Švédsku

Bavili jsme se o sérii na konci na konci nadstavby, která nebyla ideální. Mohlo to zanechat dopad na sérii s Třincem?
Mohl tam být nějaký signál, že nejsme úplně v pohodě. Na druhou stranu do startu play-off zbývalo ještě čtrnáct dní, což také nebylo ideální. Neměli jsme v těchto dvou týdnech žádný zápas, protože jsme si poslední dvě kola museli předehrát kvůli účasti soupeřům na závěrečném turnaji v Salzburgu. Možná, že i těch čtrnáct dní čekání pro nás bylo dlouhých, nebylo to ideální, ale určitě se na tyto věci nechci vymlouvat. Soupeři byli vyrovnaní, karty byly rozdány stejně. Třinec byl efektivnější v koncovce a dokázal i drobné klíčové okamžiky zahrát ve svůj prospěch. Třeba v prvním utkání měli během úvodní třetiny dvě střely na branku a ta druhá skončila gólem pár vteřin před koncem třetiny. Bylo v sérii pár okamžiků, když šlo štěstí za soupeřem. Třinec byl ale efektivnější v zakončení, na můj vkus hrál až příliš defenzivní hokej a my jsme nedokázali vstřelit víc gólů než soupeř.

Když sezónu vezmeme v celkovém součtu. Měl tým nějakou slabinu, nebo naopak silnou stránku?
Tým byl mladý, protože všichni prvoročáci, hráči ročníku 2000, odehráli kompletní sezónu. Pro řadu z nich to muselo být velké překvapení, starší hokejisti ročníku 1999 byli v juniorce nebo hráli za Benátky nad Jizerou. Řekl bych, že na to, jak jsme měli mladý tým, jsme si vedli v sezóně dobře. Kluci pracovali, táhli za jeden provaz. Měli jsme dobré zápasy, občas nám někde nevyšla třetina, což se dá přisoudit právě i mládí. Pamatuji si třeba dva zápasy v Pardubicích, kde nám to takto nevyšlo, ale vždy jsme se dokázali vrátit k naší poctivé hře. Dostali jsme poměrně hodně gólů, což zase můžeme částečně připsat mladému týmu a zároveň našemu ofenzivnímu hernímu stylu. V této kategorii chceme hrát aktivní hokej s podporou beků. Občas jsme se zapomněli vepředu, ale to bylo vynahrazeno spoustou hezkých akcí od obránců, kteří i stříleli góly. Hráli jsme útočný hokej, dost gólů jsme dávali, ale zároveň i inkasovali.

„ Kluci musejí si pomáhat a pracovat pospolu, což jim pomůže i do dospělého hokeje. Být kolektivním hráčem je velmi důležitá věc."

Tým táhl za jeden provaz, zároveň měl však šikovné individuality. To bude asi ideální pozice pro trenéra, že?
Je to kolektivní sport. A tvrdím jednu věc, kterou mám i z vlastní zkušenosti: sebelepší hráč neuhraje sám zápas. Potřebuje kolem sebe spoluhráče. Kluci ode mě hodně slyšeli, že každý má v týmu určitou roli a je důležitý. Jsou pětka a musí fungovat jako prsty na ruce. Jeden bez druhého nemají takovou sílu. Musejí si pomáhat a pracovat pospolu, což jim pomůže i do dospělého hokeje. Být kolektivním hráčem je velmi důležitá věc. Následně se objeví hráči, jež například dávají víc gólů, každopádně vše je stále o kolektivní práci týmu a všech pětek. Je pozitivní, že tu jsou šikovní hráči, ale stejně musejí všichni táhnout za jeden provaz.

Jak byste sezónu zhodnotil z pozice šéftrenéra tygří mládežnické základny?
Snažíme se ve všech kategoriích hrát aktivní hokej a hodně podporovat útok, i co se týče beků. Pracujeme na rozvíjení herních činností jednotlivce. Chceme dobře bruslit, být silní na kotouči a myslím si, že i u těch nejmenších je to vidět. Ve všech kategoriích jsme hráli hodně na puku a byli aktivní. Předváděli jsme kreativní hokej. Je to vize našeho klubu, kterou nastavil pan Pešán. Myslím, že ta jednota a pracovitost celého klubu z nás dělá silnou organizaci v ČR. Se sezónou jsem tedy v celku spokojený, samozřejmě vždy je co vylepšovat a už teď přemýšlíme o tom, jaká zlepšení přinést do dalšího ročníku. Sportovní třídy odehrály dobré sezóny, u akademických týmů chceme, aby akademické týmy hrály v play-off. Mrzí nás tedy neúčast juniorky ve vyřazovacích bojích. Play-off zápasy jsou totiž svátkem a odměnou za celou sezónu. To je jediná věc, která nás mrzí. Chceme pracovat co nejlépe a mě jako šéftrenéra těší, že máme dobrý trenérský kolektiv. Klub nám umožňuje vzdělávat se, jezdíme po stážích nebo seminářích. Jsme trenéři, kteří se chtějí zlepšovat a celý proces převést i na naše hráče. Je to strašně důležitá věc, nicméně kluci se sami musejí chtít zdokonalovat a velmi usilovně na sobě pracovat. V tom jsem se utvrdil na zahraničních stážích ve Finsku, Švédsku i v zámoří.

Již tradičně se objevují hráči z akademických týmů i v dospělém hokeji a to jak v A-týmu, tak Benátkách nad Jizerou. Jak jste jejich výkony viděl?
Snažil jsem se, pokud to časově vycházelo, chodit na utkání Áčka a jezdil jsem i na utkání farmy do Benátek. Rád pozoruji utkání dospělých, kde hrají mladí kluci. Myslím, že si kluci vedli velice dobře. Pan Pešán nás trenéry zapojuje i do svého tréninkového procesu, kdy se dostaneme na led s Áčkem a je to pro nás jako trenéry obrovská motivace a i tam máme možnost vidět mladé hráče jako třeba Ondřeje Chrtka, Jana Bednáře, Kryštofa Hrabíka atd. Naše organizace je dobrá v tom, že pro mladé hráče jsou tu výborné podmínky. Je radost vidět, že se kluci začínají prosazovat do dospělého hokeje. Pro nás jako trenéry je to odměna a my se samozřejmě budeme snažit pomáhat v rozvoji. Určitě angažmá v seniorských kategoriích hodnotím pozitivně.

Český národní tým U18 na MS 2017 - Švédsko

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit