Bílí Tygři Liberec

TPS Turku: Tradice a úspěchy v černobílém balení

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Minulý týden jsme si představili prvního ze soupeřů našeho týmu v nadcházejícím ročníku CHL, nyní je na řadě druhý. Klub TPS Turku byl založen v roce 1922 a historicky patří mezi nejlepší finské celky. Už po desetiletí jsou černobílé barvy klubu spojeny s hokejovým týmem hrajícím na té nejvyšší mezinárodní úrovni. Od roku 1956 vyhrálo Turku finskou nejvyšší soutěž dohromady už jedenáctkrát a od založení SM-Liiga v roce 1975 je nejúspěšnějším finským klubem.

Vůbec nejúspěšnější byla pro celou organizaci devadesátá léta. V nich se mužstvo radovalo hned pětkrát a k tomu ještě vyhrálo Pohár mistrů evropských zemí a Evropskou hokejovou ligu. Poslední titul TPS získalo v roce 2010 a za sebou má i dva poměrně úspěšné ročníky v Champions Hockey League. V obou případech mužstvo skončilo na hokejkách týmu Lukko Rauma, nejprve v osmifinále, poté ve čtvrtfinále.

Turku bylo vždy známé svojí skvělou prací s mládeží. Jména jako Saku Koivu, Mikko Koivu, Mikka Kiprusoff, Petteri Nummelin či Rasmus Ristolainen a Mikko Rantanen jsou toho skvělým důkazem. "Turku je klub s velkou historií a jeden z nejlepších týmů finské nejvyšší soutěže," uznal věhlas klubu kouč Filip Pešán.

V posledních dvou letech se nicméně TPS na domácí scéně nedařilo, což může potvrdit i Tomáš Mojžíš, jenž v uplynulé sezoně přestoupil k Bílým Tygrům právě z Turku, kde nadvakrát působil. "V posledních letech se to mužstvo nenachází v herní pohodě. Nevím, jaká je současná situace ve vedení, ale ta mentální síla tam teď není," přiblížil zkušený zadák současný stav týmu, který loni skončil předposlední a letos na sedmé pozici.

HK Arena v Turku
HK Arena v Turku

I přesto se ale v Turku mohou pyšnit oddanými fanoušky, kteří za týmem stojí za každých okolností. "Je tam jeden z nejlepších stadionů v lize, fanoušci jsou skvělí," chválil Mojžíš, který bude mít proti TPS o motivaci postaráno. "Oni o mě už pak nestáli a já jim chci dokázat, že udělali chybu. Hlavně je ale budeme chtít porazit," neskrýval. A co od dvojzápasu s finským soupeřem očekává trenér Filip Pešán? "Myslím si, že jejich další sezona bude lepší než ty dvě předchozí, takže nás čeká atraktivní, tradiční a těžký soupeř," řekl.

Samotné město je nejstarší ve Finsku a díky své poloze se mu přezdívá "finská brána do Evropy". V jeho centru najdeme fascinující kombinaci minulosti a současnosti. Město tak má co nabídnout návštěvníkům zajímajícím se o historii, stejně tak jako těm, kteří si užívají moderní městský život. Řeka Aura, která městem protéká, jej na západě rozděluje na několik souostroví, čímž umocňuje námořní atmosféru. "Je to úžasné místo. S rodinou jsme si tam život užívali," zavzpomínal Mojžíš. Tygry tak čeká cesta do velmi zajímavé destinace.

Zajímavost: Legendární běžec

Ve dvacátých letech 20. století bylo město proslaveno v celém světě běžcem na dlouhé tratě Paavo Nurmim, jenž se zde narodil. Ten totiž vyhrál během své kariéry neuvěřitelných devět zlatých a tři stříbrné olympijské medaile. Dodnes je znám jako jeden z nejlepších atletů historie.

lorenskog radost

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit