Bílí Tygři Liberec

Šimek versus Heed. Jak probíhá žraločí souboj o NHL?

Date of publication Author KR

Liberec - Radim Šimek bojuje o místo v NHL. Rve se. A to s maximálním nasazením. Prozatím však příležitost nedostal, stále působí na farmě San Jose Barracuda. V cestě mu stojí švédský bek Tim Heed, který typově odpovídá definici ofenzivního beka. Jak vypadají šance obou zmiňovaných na NHL?

Před začátkem sezóny se o Šimkovi hodně mluvilo. Vyrostl v jednoho z nejkvalitnějších českých beků, za což byl patřičně odměněn i mistrovstvím světa v Paříži. Vypadalo to s ním velmi slibně, široká veřejnost mu předpovídala téměř jistou účast ve smetánce nejlepší hokejové ligy světa.

Je však potřeba se na celou problematiku podívat trochu více zblízka. Už před sezónou na soupisce San Jose figurovala velká jména. Jednocestnou smlouvu měl Justin Braun, Brenden Dillon, Paul Martin i superhvězda Brent Burns. O místo v sestavě se tak měl porvat Dylan DeMelo, Joakim Ryan, Tim Heed a Radim Šimek.



Mezi vyjmenovanými navíc panuje velká obliba v ofenzivním pojetí hry. Měl tedy vůbec šikovný rodák z Mladé Boleslavi šanci? Ano i ne. Je potřeba si uvědomit, že Šimek není sedmý bek. Typově není ani pátý nebo šestý. Potřebuje dostat prostor a nejlépe i čas během přesilovky. To z pohledu trenéra už není zase tak jednoduché rozsoudit a obzvlášť se poté odhodlat k šanci pro zámořského nováčka.

Přesto zbyl v rozhodujícím momentě bývalý Tygr s Timem Heedem. Možná vám toto jméno přijde povědomé, mělo by. Heed totiž válel v dresu Skelleftey, se kterou se Tygři na podzim roku 2015 utkali v Lize mistrů, dokonce jsme vám s ním přinesli i rozhovor. Svůj první start v NHL si připsal už v minulé sezóně, jinak hrál na farmě. Za Barracudu nastřílel úctyhodných čtrnáct gólů a na dalších čtyřicet dva nahrál! V play-off zaznamenal 3+7.

Čekal na šanci a chopil se jí, jak nejlépe mohl. Ve třinácti zápasech NHL má na svém kontě 2+5, ve statistice + - je v kladných hodnotách. Byl zvolen i první hvězdou zápasu. Teď je řada na benáteckém odchovanci. Barracudě se příliš nedaří, v tabulce Pacifické divize je na předposledním místě. V jedenácti zápasech uhrála pouze devět bodů.



Šimek nastoupil ke všem utkáním. Skóroval a asistoval. V tabulce + - je na neutrální nule, dvakrát byl vyloučen. Patnáctkrát vystřelil. Nejproduktivnějším bekem týmu se stal Jacob Middleton, který má o tři body víc. Přichází proto otázka na správném místě.

Má "tygří" bek šanci na NHL?

Určitě. Přes Heeda? Zřejmě ne. Ale o to nejde. Koneckonců stačí se podívat na Timův případ. Dostal se do zámoří v pětadvaceti stejně jako Šimek. Švédský bek taktéž strávil celou první sezónu v AHL a to i přesto, že měl víc než bod na zápas! Stačí vytrvat. A jestli ne, bude to jasné po sezóně. Šimkovi totiž vyprší kontrakt a bude se tak rozhodovat o jeho dalším osudu...



Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit