Bílí Tygři Liberec

Semifinále Ligy mistrů poprvé v Liberci! Jak si šelmy proti Växjö povedou?

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Dlouho očekávaný moment je doslova za dveřmi. V úterní podvečer vstoupí Liberečtí do boje o finále evropské soutěže! Do cesty se jim postaví Växjö, které suverénně kraluje švédské Elitserien a je jim dobře známo již ze základní skupiny. Vytvoří si Tygři v Home Credit Areně přijatelnou pozici do odvety?

Pohádkový příběh

Aktuální tým píše velice zajímavou kapitolu libereckého hokeje. V extralize to drhne, ale zdá se, že se o to více štěstí naklání k Tygrům na mezinárodní scéně. Do všech soubojů v play-off vstupovali v roli outsidera, pokaždé však favorizovaného soupeře z pohárové Evropy vyprovodili. Pojďme si jedinečnou cestu připomenout. Ve vyřazovací fázi nejprve modrobílí narazili na švédskou Frölundu. Na giganta, jenž pokaždé došel do finále.

Radost hráčů Plzně

Domácí utkání senzaci příliš nenapovídalo. Liberečtí totiž svému soupeři podlehli 2:3, přestože podali sympatický výkon. To, co se stalo o týden později ve Švédsku, zaskočilo širokou hokejovou veřejnost. Naši hokejisté v neskutečně se vyvíjející přestřelce vedli 5:4 po základní hrací době. Prodloužení už trvalo pouze minutu, rozhodující trefou se blýskl Michal Bulíř! Fanoušci Frölundy nevěřili vlastním očím.

Kapitán Martin Ševc o bláznivém průběhu odvety

"Nevyvíjelo se to pro nás moc dobře. Všude jsme byli o krok, možná dokonce o dva pomalejší. Naštěstí jsme dostali pouze jeden gól a v první přesilovce jsme srovnali. Třetinu jsme dohráli 1:1 a pak už se to zlepšovalo. Ve druhém dějství to z naší strany sice nebylo kdovíjak geniální, ale už jsme se trošku zvedali. Musím samozřejmě uznat kvalitu soupeře, která je neskutečná, ale bojovností a konečně také proměňováním šancí jsme se dostali zpět do hry a v prodloužení jsme využili přesilovku. Pro celou organizaci je to obrovský úspěch."


Tygři se tedy senzačně probojovali do čtvrtfinále. Jejich protivníkem byla další věhlasná hokejová značka, švýcarský celek ZSC Lions! A opět se šelmám domácí vstup do minisérie příliš nevydařil. Na ledě Home Credit Areny bylo k vidění úporné utkání, jenž nabídlo jen minimum gólových šancí. Švýcaři jej nakonec získali fotbalovým poměrem 1:0.

Radost hráčů Plzně

Tygři však i tentokrát překvapili v odvětě! Hrálo se podobným stylem, jako minulý týden v Liberci. Šancí bylo divákům nabídnuto pomálu a úspěšně zakončena byla opět jen jedna. Avšak tentokrát udělala na severu Čech radost, Lukáš Krenželok totiž poslal dvojzápas do prodloužení. V nastaveném čase mohli naši hokejisté litovat neproměněné přesilovky. V nájezdech už ale byli šikovnější! Jaroslav Janus nepustil za svá záda ani jeden puk, přičemž na druhé straně uspěli Martin Bakoš a Petr Kolmann. Tygři proklouzli do semifinále!

Trenér Karel Mlejnek o postupu do semifinále

"Jeli jsme sem s cílem v základní hrací době vyrovnat celkové skóre, což se nám povedlo. Mrzí mě, že jsme nezvládli přesilovku v prodloužení, ale nájezdy už se nám vydařily a zajistili jsme si historický postup do semifinále. Čeká nás Växjö, s nimiž už jsme dvakrát hráli a víme tedy, o jak kvalitní tým půjde. Ale chceme postoupit do finále!"


Česko vs. Švédsko 3:0!

Co se klubové úrovně týče, je Švédsko evropskou hokejovou velmocí. V letošním play-off ovšem všechny tři měření s účastníky české extraligy prohrálo! O Frölundu se postaraly šelmy a další dva účastníky má na svědomí Třinec. Oceláři v osmifinále odstranili z cesty Malmö, když jej přehráli v celkovém součtu 4:2. V následujícím kole se jim do cesty postavilo další mužstvo ze země tří korunek, Brynäs.

Radost hráčů Plzně

A Slezané opět excelovali. Ve dvojzápase nasázeli silnému soupeři osm branek a s lehkostí protančili do semifinále. V něm se mimochodem střetnou s finským Jyväskylä, což je přemožitel Brna. Může se tak stát, že v Champions Hockey League uvidíme čistě české finále! K tomuto lákavému cíli ovšem oběma tuzemským celkům chybí ještě jeden velmi těžký semifinálový krok.

Nejlepší střelec soutěže Martin Bakoš o semifinálovém soupeři

"Porazili nás ve skupině, teď je řada na nás! Bude to těžký soupeř. Na druhou stranu, přešli jsme přes Frölundu a přes Curych. V této chvíli přece nemůžeme říct, že nám to stačí, že? (úsměv) Myslím, že to bude podobné jako ve skupině, akorát ve vyšším tempu."


Staří známí

Jak už bylo z úst Martina Bakoše řečeno, Växjö už je pro svěřence trenérů Pešána a Mlejnka známým protivníkem. Střetli se s ním totiž dvakrát v rámci základní skupiny! Nejprve, hned ve vůbec prvním soutěžním vystoupení v sezóně, hostila Home Credit Arena parádní utkání. Seveřané vedli 2:0, poté však modrobílí strhli stav na svoji stranu a po skvělém obratu vedli 3:2. Lakers se ovšem zmohli na vyrovnání a v prodloužení posléze přeci jen sebrali bonusový bod.

Radost hráčů Plzně

Ve Švédsku měl nervy drásající souboj pozoruhodně podobný scénář. Växjö vedlo dokonce už 3:0, Tygři ale opět vstřelili tři za sebou jdoucí branky a dokázali vyrovnat. Nakonec ovšem nezvládli závěr základní hrací doby a padli 3:6. Byl to ale náznak toho, že by semifinále mělo nabídnout parádní hokej.

Jak se modrobílým proti švédskému gigantovi povede? Sledujte v úterý od 17:30, pokud možno přímo v ochozech Home Credit Areny! Poslední vstupenky jsou stále v prodeji, a to tradičně v síti ticketpro. Budeme se na vás těšit!

Bílí Tygři Liberec versus Växjö Lakers

Počet zápasů: 2
Bilance: 0 – 0 – 0 – 1 – 1
Skóre: 6:10

Na dvojzápas se můžete navnadit sestřihy obou vzájemných střetnutí v základní skupině!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit