Bílí Tygři Liberec

Příprava s A-týmem? Paráda, usmívá se mladík Jan Jeník

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Sezona 2017/18 skončila Janu Jeníkovi teprve koncem dubna, kdy se vrátil z mistrovství světa hokejistů do 18 let. Nyní už se spolu s tygřím A-týmem připravuje na start nového ročníku. "Stejně volno moc nemusím, už jsem se těšil, až to zase vypukne," usmívá se tygří talent.

Ze šampionátu do osmnácti let jste se vrátili s čtvrtým místem. Co na to nyní zpětně říkáš?
Čtvrté místo je podle mě skvělý výsledek. Řekl bych, že jsme vzhledem k vývoji turnaje vytěžili z minima maximum. Hlavně vítězné čtvrtfinále s Kanadou, to bylo krásné. Nikdo nám nevěřil, ale o to víc jsme si potom výhru užili.

Sám jsi byl druhým nejproduktivnějším hráčem českého výběru. Byl jsi se svými výkony spokojen?
Turnaj mi docela vyšel, dařilo se mi. Trenéři mě nasazovali velmi často, to se vám potom hraje hned mnohem lépe. Celkově jsem se na mistrovství cítil na ledě velmi dobře. Jen škoda, že jsme si nepřivezli medaili.

V týmu jsi ale nebyl jediným Bílým Tygrem...
Přesně tak, byli jsme tam s Michalem Teplým. Byl tam navíc také David Aubrecht, který byl náhradníkem, a z dřívějška se z Liberce znám i s Matějem Pekařem, který je teď v Americe.

Zmínil jsi Matěje Pekaře, který už v patnácti letech vyrazil z Liberce do zámoří. V poslední sezoně se dokonce stal nejlepším nováčkem prestižní juniorské USHL. Co na jeho neobvyklou hokejovou cestu říkáš?
Na turnaji hrál výborně, je to šikovný a chytrý hráč. Řekl bych, že se jednou výrazně prosadí. Že odešel hned takhle brzy do Ameriky, to má určitě také něco do sebe. Ale ono se obecně nedá říct, že by existovala jen jedna cesta do vrcholového hokeje. Každému vyhovuje něco jiného.

Jan Jeník v souboji s Kanadou

V létě bys mohl být draftován do NHL. Předpokládám, že jsi jistě plný očekávání?
Jasně, sleduji to. Ale snažím se to příliš neřešit. Zkrátka uvidíme, jak to celé nakonec dopadne. Vůbec nekoukám na to, kdo nebo kdy si mě vybere. Být draftovaný z jakékoliv pozice by bylo super.

Na novou sezonu se připravuješ s A-týmem. Jaká je to pro tebe v 17 letech zkušenost?
Je to paráda. Už jenom když jste s nimi v kabině, vidíte, jak se chovají, jaké mají zvyky nebo rituály. Snažím se toho co nejvíc okoukat. Celá příprava je tu samozřejmě výrazně náročnější, než v mládežnických kategoriích. Nejde jenom o cviky, ale obecně ve všem. Věřím, že mě to hodně posune.

Co říkáš na to, že už od května trénujete každý čtvrtek na ledě?
Jsem za to moc rád, a myslím, že to tak mají všichni hráči. Přeci jen jsme hokejisté, každý chce být hlavně na ledě. Je to příjemnější, než dřít v posilovně, i když i to nabírání kondice je samozřejmě nutné.

Z mistrovství světa do 18 let ses vrátil ani ne před třemi týdny. Nechybí ti tedy v přípravě síly?
Osobně stejně volno moc nemusím, vždy jsem ho trávil spíš aktivně. Chodil jsem třeba hrát tenis nebo podobně, zkrátka jsem se snažil být i mezi sezonami aktivní. K zrelaxování mi stačila i ta krátká doba. Už jsem se těšil, až to zase vypukne.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit