Bílí Tygři Liberec

Příběh Talentu českého ženského hokeje Viktorie Švejdové: Kdo má malé cíle, ničeho nedosáhne

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Opírají se o ni Bílé Tygřice i česká reprezentace do patnácti let, s osmou třídou získala na nedávném MČR v Přerově zlaté medaile a ve třinácti letech ji provází pověst velké naděje českého hokeje. Řeč je o brankářce Viktorii Švejdové, která popisuje, jak vypadá každodenní život mladé hokejistky.

Dívka, ve které má český ženský hokej velmi interesantní budoucnost – taková je stručná vizitka teprve třináctileté brankářky Viktorie Švejdové. Ta se mezi mantinely pohybuje od útlého věku. Zájem o nejrychlejší kolektivní hru v ní probudil tatínek. „K hokeji jsem se dostala, když mě jako malou odvedl taťka na zimní stadion. Učil mě tam bruslit, koukali jsme na áčko a začalo mě to bavit. Vlastně se dá říct, že hraji už od čtyř let. Do brány jsem se dostala přibližně v šesti,“ popisuje své první hokejové krůčky talentovaná gólmanka.

Důležitou roli ve vývoji sympatické hokejistky sehrál fakt, že se od začátku svého působení u Bílých Tygrů připravovala nejen s ženami, ale také s chlapeckými týmy. „Jsme jedna parta. S dalšími brankáři se hodně bavíme, i když spolu nehrajeme ve stejné kategorii. Sem tam něco prohodíme i s mladšími,“ říká Švejdová.

Premiérové starty v lize žen zaznamenala Viktorie v sezóně 2012/2013. V poslední době se také pravidelně účastní kempů reprezentace do patnácti let, kde má velkou důvěru. „Do reprezentace jsem se dostala jako velmi mladá, protože národnímu týmu jednoduše chyběly brankářky. Teď je mi 13 a jsem jednička, což je pro mě velký úspěch.“ Osmáci společná fotka po MČR u busu

„Mám super školu, v níž mi hodně vycházejí vstříc“

Není to jednoduché věnovat se hokeji naplno, což potvrzuje i sama Viktorie. „Většině lidí sice můj den připadá velmi nepřehledný a chaotický, ale po těch letech už jsem si zvykla. Obvykle je to tak, že ráno vstanu a jdu na pár hodin do školy. Opravdu jen na pár, protože pak mám tréninky. Stává se ale, že trénink je třeba ráno před školou i po ní, takže končím třeba v devět večer. Ale musím říct, že mám super školu, v níž mi hodně vycházejí vstříc,“ přiznává mladičká naděje.

Hokej dává i bere a přesně to platí i v případě čerstvé mistrně České republiky v kategorii osmých tříd. Přestože kvůli velké vytíženosti nestráví příliš času se svými přáteli, má v nich obrovskou oporu. „Na kamarádky nemám moc času, ale zejména holky ve škole mě strašně podporují, posílají mi zápisky a fandí mi. Jsem za ně moc ráda.“ Osmáci společná fotka po MČR u busu

„Kluci ze mě mají zdravý respekt“

A jak se na Viktorii mezi třemi tyčemi dívají chlapecké oči? Je zájem? „Nemyslím si, že by to mělo nějaký velký úspěch. Kluci ze mě spíš mají takový zdravý respekt a řekla bych, že si na mě nedovolí tolik, co na ostatní holky,“ myslí si.

Inspiraci hledá maskovaná Tygřice především na severu Evropy. „Moc se mi líbí skandinávské gólmanky a samozřejmě i Petr Mrázek,“ říká třináctiletá dívka, která se nebála prozradit jméno svého favorita, i co se vzhledu týče. „Nejhezčí je Tyler Seguin!“ má jasno.

Ve světě patří téma ženský hokej k těm nejdiskutovanějším a spousta lidí má v tomto ohledu svůj názor. Viktorie je ohledně této problematiky velmi optimistická. „Ženský hokej je na vzestupu a určitě patří do programu olympijských her. Věřím, že se na nich co nevidět představí i naše holky!“

A sny mladé brankář? „Všichni máme nějaký svůj cíl a já nejsem výjimkou. Chtěla bych si zahrát na mistrovství světa nebo na olympiádě. Vím, že to je možná přehnané, ale myslím si, že kdo má malé cíle, tak ničeho nedosáhne,“ říká gólmanka, která ale svou skvělou pověst nijak nepřeceňuje. „Tady i v reprezentaci má každá hráčka určitou roli. Skvěle se doplňujeme a v žádném případě to není tak, že by to stálo jen na mně,“ uzavřela třináctiletá strážkyně brankovišť Liberce a české reprezentace Viktorie Švejdová. Osmáci společná fotka po MČR u busu

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit