Bílí Tygři Liberec

Představujeme kádr TPS Turku! Nechybí Tallinder ani Kallio

Date of publication Author Jan Kousal, Kryštof Rossmann

Liberec - Již v pátek Tygři nastoupí ke svému druhému utkání v Lize mistrů. Klání to nebude vůbec jednoduché, proti našemu celku totiž naskočí úvodní výhrou posilněné TPS Turku. V jeho sestavě nechybí ani velezkušený Henrik Tallinder nebo třeba Tomi Kallio a Dave Spina.

Brankáři


#34 Oskari Setänen

Oskari Setänen - Poté, co třiatřicetiletý mistr světa z roku 2011 Teemu Lassila, přestoupil do Tappary se mezi třemi tyčemi TPS velmi omladilo. Nejstarším zástupcem je dvaadvacetiletý Oskari Setänen. Ten do této chvíle nasbíral ve finské nejvyšší soutěži pouhých čtyřicet startů. Za Lukko Raumu i TPS ale nastoupil celkem devětkrát v Lize mistrů.


Alexander Georgijev - Prozatím doposud jediné letošní soutěžní utkání TPS proti Lørenskogu odchytal Alexander Georgijev. Stříbrný medailista z MSJ 2016 čelil čtrnácti pokusům a za svá záda pustil jediný kotouč. Můžeme očekávat, že právě on bude startovat i v duelu s Tygry.



Obránci


#7 Henrik Tallinder "A"

Henrik Tallinder - Sedmatřicetiletého švédského obránce asi netřeba představovat. Jeho jméno mohli hokejoví fanoušci zaslechnout nejednou na mistrovství světa, olympijských hrách a v neposlední řadě ho vídávali také po dvanáct sezon v NHL. Zde nasbíral v dresu Buffala a New Jersey více než 670 startů v základní části a 39 v play-off. V jeho sbírce cenných kovů nechybí zlatá medaile z MS 2013 a stříbrná olympijská medaile z roku 2014! Dále docílil hned několika osobních úspěchů ve švédské nejvyšší soutěži. Byl oceněn jako obránce s největším počtem branek (2000/2001) a také jako lídr statistik účasti na ledové ploše (2004/2005).

Harri Tikkanen - Zatímco další velmi zkušený bek Petteri Nummelin před aktuální sezónou TPS opustil. Harri Tikkanen zůstal. I on toho v kariéře hodně zažil již mnoho. Především se však jednalo o finskou nejvyšší soutěž, kde aktuálně nastoupil již k 837 zápasům, v nichž se prezentoval 219 body. Je také držitelem stříbrné medaile ze šampionátu hráčů do dvaceti let, který se uskutečnil v roce 2001.

#20 Jani Forsström

Jani Forsström - Oko fanoušků by se mělo zaměřit i na dalšího beka ze země Suomi. Jani Forsström disponuje skvělým vnímáním hry, přičemž je taktéž výborným společníkem v kabině. Do TPS přišel před minulou sezónou a ve 44 utkáních si připsal dvě branky a šest asistencí. V play-off tuto statistiku obohatil o další tři kanadské body.

Miro Keskitalo - Kromě zkušeností obsahuje obrana Turku i dravé mládí. Jeho zástupcem je dvacetiletý Miro Keskitalo. Ten společně se svými spoluhráči vybojoval před domácím publikem zlatou medaili na letošním mistrovství juniorů. Doposud poctivě sbíral jak starty v A-týmu TPS, tak juniorce a i na hostováních v nižších soutěžích. Tuto sezónu by však měl mít výraznější roli.



Útočníci


#71 Tomi Kallio "C"

Tomi Kallio - Devětatřicetiletý kapitán TPS Turku je opravdovou oporou svého celku. Do nedávna pravidelný účastník světových šampionátů se v loňské sezóně stal nejproduktivnějším hráčem týmu, když zaznamenal 44 bodů. Kallio není jen excelentním střelcem a skvělým tahounem, ale je i kýženým vítězným typem. Po dobu trvání své kariéry posbíral tři švédské a dva finské tituly.

Éric Perrin - V TPS Turku je opravdovým ztělesněním zkušeností. Ve sbírce vyzrálého čtyřicetiletého centra je i slavný Stanleyův pohár, který získal s Tampou Bay. Po skončení angažmá v zámoří se kanadský forvard přesunul do Evropy a ve Finsku našel svůj druhý hokejový domov. S týmem JYP Jyväskylä získal finský titul, k TPS se pak připojil před loňskou sezónou. Hned ve svém prvním roce u nového zaměstnavatele ukázal, že mu to stále pálí. Deset branek a čtyřiadvacet asistencí to jen potvrzují.

#12 Dave Spina

Dave Spina - Drobný, ale výbušný – taková je základní charakteristika dalšího zámořského hráče v týmu TPS. V loňské sezóně byl v Turku druhým nejproduktivnějším, když za Kalliem zaostal jen o dvě branky a tři asistence. Dokáže ale být i velkým bouřlivákem, což dokazuje 63 trestných minut z posledního ročníku finské ligy. Více měl na svém kontě jen obránce Tallinder.

Tadas Kumeliauskas - Ze soupisky TPS Turku sice jméno litevského útočníka Tadase Kumeliauskase působí nejexotičtěji, avšak je potřeba si uvědomit, že urostlý forvard vloni patřil k tahounům mužstva. V sezóně, ve které ho limitovaly zdravotní potíže, se devětkrát trefil a šestnáctkrát asistoval. Navzdory své robustní postavě je velice dobrým bruslařem.

Ilkka Pikkarainen - Vysokého křídelníka Ilkku Pikkarainena na ledě rozhodně nelze přehlédnout. Vyznavač tvrdé a agresivní hry je znám především svým fyzicky náročným stylem na hraně pravidel a také občasnými excesy na ledě. Zbytečné fauly posílají nepříjemného útočníka často na trestnou lavici a kromě toho se nebojí ani shodit rukavice. Poslední sezóna však pětatřicetiletému veteránovi vyšla bodově, když se s dvanácti brankami a stejným počtem asistencí dostal do elitní pětky klubové produktivity. Do příchodu Tomiho Kallia zastával i funkci kapitána.

Erik Thorell - Asi nejzajímavějším úlovkem TPS Turku z mezisezónního období je Švéd Erik Thorell. Mistr světa do dvaceti let z roku 2012 putoval v posledních ročnících druhou švédskou nejvyšší soutěží, kde vystřídal hned tři kluby. Poslední sezóna v dresu BIK Karlskoga, kde si mimo jiné zahrál i s bratrem Gustafem, a především famózních padesát kanadských bodů ho katapultovaly do nejúspěšnějšího celku historie finské ligy. Thorell vyniká především svým přístupem k hokeji a provází ho pověst týmového hráče.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit