Bílí Tygři Liberec

Ohlédnutí za juniorskou sezónou! Bez play-off, zato s řadou pozitiv

Date of publication Author Jan Kousal, Jonáš Majtyka

Liberec - Sezónu 2016/2017 mají junioři Bílých Tygrů za sebou. Přestože se vyřazovací boje královské mládežnické kategorie musely obejít bez libereckého zastoupení, je třeba vyzdvihnout pozitiva, kterých ve hře party okolo Michaela Klingera rozhodně nebylo pomálu!

JUNIOŘI; 12. příčka, 61 bodů

Liberecká juniorka nasbírala během čtyřiačtyřiceti kol základní části 61 bodů. S tímto ziskem skončili Severočeši na dvanáctém místě tabulky. To by v minulých letech znamenalo jistotu play-off, letošní nový systém soutěže ale vyřazovací boje zaručuje jen osmičce nejlepších týmů, a tak se na play-off královské mládežnické kategorie bude pod Ještědem čekat minimálně další rok.

Svěřencům Valdemara Jiruše, který si odbyl premiérovou sezónu v roli hlavního kouče, výsledkově utekl začátek sezóny, po Novém roce ale chytili druhý dech a mocně bojovali o naději. Z posledních patnácti duelech dokázali bodovat hned desetkrát, což bohužel nestačilo. Konečná ztráta na osmý Zlín činila 13 bodů.

Valdemar Jiruš (trenér)

"Máme za sebou ročník, ve kterém jsme určitě chtěli postoupit do play-off. Z osmnácti týmů se poprvé dostalo do vyřazovacích bojů pouze osm, takže jsme samozřejmě zklamáni. Získali jsme stejně bodů jako minulou sezónu, měli jsme dokonce i kladné skóre. Nicméně ani to na play-off nestačilo."


Celý rozhovor s hlavním trenérem Valdemarem Jirušem si můžete přečíst zde.

Řada vysokých výsledků

Ačkoliv se junioři nakonec museli obejít bez vyřazovacích bojích, hned několikrát se během sezóny předvedli ve skvělém světle a ukázali, že se dospělý liberecký hokej může těšit na zajímavé individuality.

Při pohledu do výsledkovou tabulku Bílých Tygrů je zajímavé povšimnout si velkého počtu vysokých výher. Vítězství poměry 9:2, 7:0, 9:3 či 8:6 jen potvrzují, že když měla Jirušova družina den, svého soupeře často nešetřila!

Čtveřice hattricků

K vysokým výhrám patří i hattricky. A těch neměla nejstarší liberecká mládežnická kategorie vůbec málo. Tři góly během jednoho zápasu se totiž v tomto ročníku podařilo vsítit hned čtyřem hráčům juniorského kádru. Jako byl už ve druhém kole Petr Wiencek, který si připsal tři zásahy při devastaci pražské Sparty, která na libereckém ledě obdržela celkem devět branek. Další hattrick si připsal Tomáš Nezbeda. A opět to bylo proti Spartě! Libereckému útočníkovi dokonce stačilo na vstřelení tří gólů pouhých čtrnáct.

Zahanbit se nenechal ani talentovaný forvard Albert Janele, jenž kromě osmadvaceti startů v liberecké juniorce stihl i čtyřiatřicet zápasů na farmě v Benátkách. Tři góly vstřelil v zápase s Brnem, kdy si šelmy vyšláply na druhou Kometu a stejně jako pražskému týmu na začátku sezóny jí nastřílely devět gólů. Čtveřici střelců uzavírá Václav Burda, jehož hattrick ovšem na výhru nestačil, když svěřenci trenéra Valdemara Jiruše prohráli po nájezdech v Třinci.

Řádili mladí!

Individuální statistiky ovládli hokejisté ročníku 1998, kteří v juniorce budou moci působit i v příští sezóně. Největším počtem kanadských bodů se může pyšnit Jiří Průžek, jenž si připsal krásných 39 bodů. Jen o jeden bodík méně nasbíral Tomáš Nezbeda, třetí v týmové produktivitě skončil Petr Wiencek.

Nejofenzivnější oporou zadních řad se v ročníku 2016/2017 stal Martin Starosta se čtyřmi brankami a jedenácti asistencemi. O dvě nahrávky předčil i kapitána a služebně staršího kolegu Michaela Klingera.

Velmi vyrovnané výkony podávali oba maskovaní muži. Matěj Žajdlík odchytal debutovou sezónu v juniorské kategorii a s úspěšností zákroků lehce pod 90 % si nevedl vůbec zle. Ještě o trochu lepších čísel dosáhl stejně starý Roland Polášek, ten ale zasáhl do menšího počtu zápasů a zároveň má na svém kontě o tři nuly méně. Oba gólmani by i v příštím měli dokazovat své kvality v DHL extralize.

Statistiky juniorů:
Jiří Průžek
36 zápasů
22 branek
17 nahrávek
39 bodů
Tomáš Nezbeda
44 zápasů
13 branek
25 nahrávek
38 bodů
Petr Wiencek
41 zápasů
13 branek
15 nahrávek
28 bodů

Martin Starosta
41 zápasů
4 branky
11 nahrávek
15 bodů
Michael Klinger
42 zápasů
4 branky
9 nahrávka
13 body

Matěj Žajdlík
33 zápasů
2,85 branek/záp.
89,77 % zás.
4 SO
Roland Polášek
16 zápasů
2,76 branek/záp.
90,05 % zás.
1 SO

Početné zastoupení v Benátkách

Liberečtí junioři se neztratili ani v dospělém hokeji. Někteří z nich už totiž také nastupovali pravidelně za prvoligovou farmu Liberce v Benátkách nad Jizerou. Nejvýraznější z nich byl nepochybně talentovaný útočník Kryštof Hrabík, jenž toho však za tým Valdemara Jiruše v této sezóně moc neodehrál. I tak během pěti utkání stihl nasbírat úctyhodných šest bodů. V Benátkách oproti tomu stihl čtyřiatřicet zápasů, v nichž si připsal tři branky a šest asistenci, což není vůbec špatný počin!

Na farmě Liberce se také představil již zmíněný Albert Janele, jenž si ve WSM Lize připsal čtyři kanadské body v dvaatřiceti utkáních. Na rozdíl od Kryštofa Hrabíka ovšem stihl nastupovat ještě za libereckou juniorku, ve které zasáhl do zápasu celkem osmadvacetkrát! Mezi dospělými se neztratil ani obránce Jan Bednář, který za Benátky nastoupil v jedenácti případech. Kromě toho si navíc odbyl premiéru v tygřím „A“ týmu, kam ho povolal Filip Pešán.

Příští sezónu se opět změní systém juniorské extraligy. Mladá tygří smečka bude určitě chtít napravit letošní nezdar a minimálně postoupit do play-off. Na to jestli se jim to podaří si ale budeme muset počkat do příštího ročníku.

Matěj Žajdlík po prosincovém klání se Spartou:

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!

Pérez se bude dále rozvíjet v Liberci. S Tygry se dohodl na dvouleté smlouvě

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit