Bílí Tygři Liberec

O vlivu sexuálních aktivit na výkon sportovce nebo konzumaci masa. Aleš Pařez odpovídal na vaše dotazy!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Na přelomu června a července jste mohli pokládat své dotazy kondičnímu trenérovi Aleši Pařezovi. Nyní vám přinášíme první polovinu jeho odpovědí. Aleš čelil celé řadě zajímavých dotazů, z nichž řada by kdekoho mohla zahnat do úzkých, přesto se na ně náš kondiční kouč nebál odpovědět.

Hned v první otázce došlo na zajímavé téma, a to zda ve své funkci nějakým způsobem radí hráčům také v ohledech sexuální aktivity. Došlo ale také na dotazy směřující ke kondiční přípravě týkající se jiných sportů nebo jeho názor na to, zda je konzumace masa pro sportovce zdravá a v jaké míře. Zde přinášíme několik otázek a odpovědí, kompletní první polovinu zodpovězených dotazů naleznete zde.

O tom, zda radí hráčům také ohledně jejich sexuální aktivity:
Není to něco, co bych s hráči přímo probíral. Nicméně čím vyšší množství testosteronu máte v krvi, tím vyšší bude dravost a výkonnost sportovce. Pokud by tedy za mnou někdo přišel a chtěl opravdu zvýšit výkon, měla by na to pozitivní vliv například abstinence několik dní před zápasem. Naopak, výměna vlastního oleje těsně před zápasem může způsobit unavenost a tím se může snížit výkon v zápase. Ale záleží na životním stylu jednotlivých hráčů, v tomto ohledu nemohu nikomu něco ordinovat.

Kdy se poprvé dostal do kontaktu s Filipem Pešánem:
Setkali jsme se před pár lety, kdy jsme se poznali na kempu dvacítek a osmnáctek. S nabídkou působení v Liberci mě kontaktoval krátce poté, co se stal před minulou sezonou hlavním trenérem a chtěl udělat určitě změny. Řekl mi, že by byl rád, kdybych mu dal dohromady letní přípravu, abychom pomohli celkově zlepšit celý tým. Přesvědčil mě, že jsou tu dobří hráči a dobré zázemí.

Jak se dostal ke své funkci:
Měl jsem své zranění a výkonnostní problémy, po kterých jsem začal studovat, co to vlastně obnáší být zdravým sportovcem. U toho jsem zjistil, že jsem vlastně spoustu věcí dělal špatně. Navzdory svému egu jsem udělal mnoho změn a hned jsem viděl výsledky ve výbušnosti, síle, ale také četnosti zranění a tak dále. Zkrátka jsem si sám hledal vlastní cestu a kontaktoval lidi, kteří tomu rozumí a mají výsledky. Od nich jsem se intenzivně snažil učit, co bych mohl sám na sobě změnit, a teď se to snažím šířit dál.

Jak se staví ke konzumaci masa:
Maso má dvě stránky. Spousta výzkumů ukazuje, že je nezdravé, další že je dobré. Většina studií, které ukazují jeho negativní efekty, je dělaná na nezdravých zvířatech. Tam se zjistí, že maso není zdravé, ale jde o to, že samo to zvíře není zdravé. Není vychováno v dostatečných podmínkách. Musíte se vždy podívat na původ masa. Pokud bude kvalitní, tedy z farmy, kde jsou zvířata venku na denním světle a na trávě, pak bych se masa nebál. Háček je v tom najít kvalitní maso.

O aplikovatelnosti jeho metod na mládež:
Myslím si, že to, co děláme se dá aplikovat i na všechny kategorie, akorát samozřejmě s jinými váhami. Pohyby, které se snažíme dělat, by děti měly znát už odmalička. Měly by se učit dělat je i bez závaží, třeba s dřevěnou tyčí nebo s hokejkou. V Liberci máme nastavený systém, kdy se sice mládeži přímo nevěnuji, ale sami trenéři se na nás chodí koukat, aby si z toho něco vzali a pak to mohli aplikovat. Vybíráme proto přímo věci, které se dají aplikovat i na děti.

Tomáš Mojžíš ptejte se

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit