Bílí Tygři Liberec

Novinky v extralize? Pět nájezdů nebo utkání hvězd

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Do ročníku 2017/18 vstoupí česká extraliga s několika novinkami. Po prodloužení bude kupříkladu následovat pět samostatných nájezdů na každé straně namísto tří, dojde ale také na společné utkání hvězd se zástupci slovenské extraligy, DEL a EBEL ligy. Pojďme si některé novinky představit.

Právě zvýšený počet nájezdů na obou stranách je nejspíš změnou, kterou diváci zaznamenají nejvíce. K úpravě pravidel dochází z toho důvodu, aby došlo ke sjednocení pravidel s mezinárodním řádem IIHF. Po pěti sériích nájezdů se bude pokračovat tradičním systémem po jednom na každé straně, přičemž se již v té době mohou opakovat jejich exekutoři.

Další, tentokrát už méně výraznou změnou, je snížení maximálního počtu hráčů na zápasové soupisce. Nově na ní může být namísto dosavadních 22 hráčů pouze celkem 21 hokejistů, tedy dva brankáři a 19 hráčů v poli. Z tohoto počtu musí být alespoň tři hráči mladší dvaceti let, na soupisku je možné zařadit pouze 18 starších hráčů.

Již delší dobu je známo, že budou od nové sezony oblékat domácí celky tmavou variantu dresů. K této úpravě řádu došlo po vypršení dvouletého cyklu, v němž naopak domácí nastupovali ve světlých trikotech.

Souboj před Lašákovou bránou

Nové statistiky

Extraliga také nově nabídne svým fanouškům mnohem detailnější statistiky. "Jde o tzv. Corsi statistiky, budeme první evropskou soutěží, která tyto informace nabídne. Základní statistiky poběží od prvního kola, další sekce pustíme 13. září, protože potřebujeme nashromáždit vstupní data," vysvětluje Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva společnosti BPA. Nově se chystají rovněž vizualizace týmových a hráčských statistik.

Corsi statistiky jsou v zásadě jednoduchou veličinou, která si všímá střelecké převahy. Počítá střelecké pokusy na soupeřovu branku a naopak na vlastní branku během každého střídání a zapisuje je statistikou + nebo -. Výsledek je pak zpracován do procentuální hodnoty, jako je tomu například v případě vhazování. Čísla nad 50 % značí relativní úspěšnost, naopak pod 50 % jde o slabší efektivitu.

Statistika nenabízí pouze týmové srovnání, ale také aktivitu jednotlivých hráčů - například jak se daná úspěšnost mění ve chvíli, kdy je daný hráč na ledě. V podstatě tedy udává určité efektivní držení puku.

Martin Ševc střílí

Utkání hvězd

Kromě nových statistik se mohou fanoušci těšit také na jednu specialitu. Po dlouhé době se extraliga dočká All-Star game, tedy utkání hvězd. Na programu je 17. února. Neuvidíme v něm ovšem pouze nejlepší hráče české extraligy, ale také zástupce slovenské extraligy, mezinárodní EBEL a německé DEL.

Každý tým by v utkání hvězd měl mít jednoho zástupce. Nepůjde však o klasický zápas, spíše o určitý miniturnaj čtyř soutěží. Hrát se bude tři na tři, v každém týmu budou dva brankáři a 12 hráčů v poli. Hra v omezeném počtu hráčů by měla nabídnout rychlý spád a atraktivní podívanou pro diváky.

Také během olympijské pauzy, která sezonu 2017/18 v únoru pozastaví, tak budou mít hokejoví fanoušci na co se těšit.

Závěrečné podávání rukou

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit