Bílí Tygři Liberec

Nejlepší buly nebo aktivní střelba. Připomeňme si první čtvrtinu extraligy pohledem vybraných statistik

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec – Čtvrtina extraligové sezony 2016/17 je za námi. Tygři se v ní poprvé v historii prezentují jako úřadující šampioni a nečeká je tedy nic jiného. Každý soupeř se proti mistrům chce vytáhnout. Pojďme si nyní představit některé zajímavé týmové statistiky, kterých náš tým v úvodní části sezony dosáhl.

Řeč čísel hovoří v probíhajícím ročníku jasně. Vzhledem k přesunu duelu se Zlínem zatím Bílí Tygři odehráli pouze dvanáct zápasů, díky čemuž je extraligová tabulka v současnosti poněkud zkreslená. V současnosti tak svěřencům trenéra Pešána patří osmá příčka s devatenácti body. Podívejme se krátce na statistiky, které za tímto umístěním stojí.

Soupeři? Přestříleni!

Stejně jako v minulém extraligovém ročníku patří Tygři mezi nejčastěji střílející celky soutěže. Na branku soupeře dosud vyslali 383 projektilů, což je v absolutních číslech pátý nejvyšší počet. Vzhledem k chybějícímu duelu se Zlínem nás však více zajímá průměr vystřelených ran na jeden duel.

Zde už se náš tým řadí mezi absolutní špičku. S 31,92 střelami na zápas jim patří stříbrná příčka, častěji pálí trochu překvapivě pouze Karlovy Vary, které vyprodukují téměř 34 pokusů. Přesto jim po čtvrtině soupeře patří poslední příčka. Jak je vidět, pouze střelecké pokusy tak týmu k úspěchu nestačí.

Také defenziva Bílých Tygrů si počíná velmi solidně. Soupeři průměrně dovolí na utkání pouze necelých 26 střel, naši hráči tak své protivníky obvykle přestřílí. A bylo tomu tak také ve skutečnosti. Pouze královéhradecký Mountfield a Olomouc dokázaly ve vzájemných duelech vyprodukovat více střel, než náš tým, s Pardubicemi pak byla bilance vyrovnaná. V devíti případech byli Tygři aktivnější.

Velmi výraznou převahu měli naši hokejisté například v duelu s Plzní, kterou přestříleli 44:26.

Z venkovního ledu téměř vždy s body

Dosavadní extraligový program Bílých Tygrů byl neúprosný. Z dvanácti duelů sehráli hned dvě třetiny na ledě soupeře, naopak pouze čtyřikrát se představili doma. A zatímco doma mají naši hráči padesátiprocentní úspěšnost, z ledu soupeře se zatím pouze jednou vraceli s prázdnou. Ve zbylých sedmi případech se jim podařilo bodovat.

Ze zmíněných sedmi zápasů znamenaly tři výhru v základní hrací době. Tím se však dostáváme k méně lichotivé bilanci. Čtyři dosud odehraná utkání došla až do prodloužení a nájezdů a právě v těchto situacích ještě svěřenci trenéra Filipa Pešána ani jednou neuspěli. S jedním bodem se vraceli z Chomutova, Olomouce, Hradce Králové a Litvínova. Hra ve třech a samostatné nájezdy tak zatím našemu týmu příliš nevycházejí.

Dominik Lakatoš se chystá ke zblokování střely

Pomáhají vyhraná vhazování

V jedné statistice si v úvodní čtvrtině extraligy vedli naši hráči dokonce nejlépe ze všech. A to právě ve vyhraných vhazováních. Právě buly hrají v zápasech důležitou roli, neboť jejich ovládnutí znamená okamžitou příležitost zaútočit. A i přes odchod loňského prvního centra se našim hráčům v této statistice nadále daří.

Na vhazování si Tygři drží úspěšnost více než 54 %, což se žádnému jinému týmu v extralize zatím nepodařilo. Mimochodem, tato bilance je velmi podobná té loňské, která na konci základní části činila 53,78 %. Pro zajímavost, brněnské Kometě v dosavadním průběhu sezony stačila k první příčce úspěšnost těsně nad 44 %, tedy o deset procent menší, než ta liberecká.

Petr Jelínek na buly

Žádný jasný lídr

Podobně jako v minulé sezoně platí o kabině našeho týmu jedno. Na prvním místě je vždy tým. Jako by to ukazovalo také kanadské bodování, v němž jsou příspěvky jednotlivých formací rovnoměrně rozděleny. Zejména dva první útoky si vedou velmi podobně. Z celkových 71 bodů se o 18 postaralo trio Radivojevič – Bulíř – Svačina, úplně stejný počet zaznamenala také trojice Krenželok – Lakatoš – Jelínek.

Možná trošku za očekáváním zůstává bodový zisk obránců. Beci se totiž postarali dohromady o osm branek a šest asistencí, z čehož vyčnívá Radim Šimek s pěti body. Velmi solidně měl našlápnuto Adam Jánošík, který se trefil dvakrát, nicméně pro zranění zasáhl zatím pouze do čtyř utkání.

Obránce Radim Šimek

Na dvou frontách

Samotné jednotlivé statistiky však výsledky nedělají. V součtu všech okolností patří našemu týmu v tuto chvíli osmá příčka, nicméně v natěsnaném pořadí jsou rozdíly v těchto patrech zcela minimální. Jen tři body například dělí Tygry od čtvrtého místa.

Nesmíme navíc zapomenout, že obhájci titulu bojují hned na dvou frontách najednou. Po dvojutkání se švédským Färjestadem si totiž zajistili postup do osmifinále Ligy mistrů. Už v úvodu listopadu tak budou bojovat s Vítkovicemi místo mezi osmi nejlepšími týmy Evropy, což se dosud našemu klubu ještě nepodařilo.

Ještě předtím však v pátek Bílí Tygři načnou druhou čtvrtinu extraligy v Plzni. Následovat bude v neděli 23. října páté domácí utkání sezony, kdy v netradiční čas v 16:30 přivítají naši hráči Karlovy Vary. Buďte u toho a přijďte Tygry podpořit!

Hráči slaví cenné vítězství

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit