Bílí Tygři Liberec

Nahradit Juru Jaroše nebude snadné, nemám na to básnické střevo, směje se kustod Aleš Vála

Date of publication Author Jaroslav Vondrák

Liberec - Návrat kapitána! Aleš Vála zná liberecký hokejový klub velmi dobře, protože pod Ještědem působil ještě jako hráč. Věrní fanoušci si jistě vzpomenou, že právě on, s "céčkem" na prsou, dovedl Bílé Tygry do extraligy. Nyní se do klubu vrátil v nové pozici. "Práce kustoda mě baví", usmívá se letošní posila realizačního týmu.

Vracíte se do týmu za který jste odehrál téměř 200 utkání a jako kapitán ho dovedl do extraligy. Jaký to je pro Vás návrat?
Je to samozřejmě návrat do jiné pozice než ve které jsem tu býval dřív. Jsem moc rád, že to vyšlo a můžu působit tady v Liberci. Poslední dva roky jsem dělal kustoda na farmě v Benátkách nad Jizerou, kde jsem si tuhle práci osahal a vyzkoušel. Když po loňské sezóně přišel Filip Pešán s nabídkou, jestli bych nechtěl nahradit Juru Jaroše, který odešel do důchodu, rád jsem ji přijal.

Jak vzpomínáte na hráčské působení v Liberci?
Hrál jsem tady celkem dlouho. Povedlo se nám tehdy postoupit do extraligy, což byl velký úspěch. Sezóny odehrané tady jsem si užil a vzpomínám na ně dodnes velmi rád.

.

Hráči se po skončení aktivní kariéry často stávají například trenéry mládeže. Proč jste si Vy zvolil právě práci kustoda?
Mě trénování po pravdě nikdy nelákalo, já se radši pohybuji okolo dospělého hokeje, i v té pozici, co jsem teď. Baví mě to.

Ve funkci kustoda jste vystřídal už legendárního libereckého kustoda Juru Jaroše. On je známý svými básničkami a pokřikem “nejlíp mydlí Helada”. Máte v záloze také nějaký takový trumf?
Nebude snadné ho nahradit. Pokřik “nejlíp mydlí” si pamatuji ještě z doby když jsem tady hrál a on tu jako kustod začínal. Já sice básnické střevo nemám, ale uvidíme, třeba přijdu na něco jiného.

Co všechno mají kustodi na starost?
Obstaráváme veškerý servis pro tým. Na stadionu jsme už od rána, chystáme klukům věci na trénink, staráme se o pitný režim. Také dohlížíme na to, aby byla veškerá výstroj a výzbroj v pořádku. Já k tomu ještě brousím brusle a dělám maséra.

Jak se dělíte o úkoly s Emilem Šostým, který zastává stejnou pozici jako vy?
Emil má na starosti spíš tu výstroj a výzbroj, já brousím brusle a starám se o kabinu. Ale je to týmová spolupráce a když je potřeba něco rychle udělat, tak to jeden z nás udělá bez ohledu na to, čí je to obvykle práce.

Jak moc se změnilo zázemí pro hráče od doby, kdy jste tu hrál?
My jsme ještě hráli ve staré hale a taky to mělo svoje kouzlo a atmosféru. Ale s tím, jak je to tu vybavené dnes, se to ani moc porovnat nedá. Tady je všechno o obrovský kus dál, moderní aréna se skvělým zázemím jak pro hráče, tak pro fanoušky.

Už na Vás kluci v kabině zkusili nějaký kanadský žertík?
Zatím ne, ale určitě nějaký přijde, s tím počítám. K náladě v kabině takovéhle vtípky patří.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit