Bílí Tygři Liberec

Mountfield HK? Nestárnoucí dirigent Bednář i senzační bilance domácích

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Tygři nedali v předkole Spartě šanci a už se tak mohou těšit na čtvrtfinálovou sérii. V té vyzvou silný Hradec Králové, který letos neskrývá vysoké ambice. V čem Mountfield nejvíce vyniká a kdo patří mezi hlavní tahouny?

Přes překážky ke hvězdám

Sezóna Hradce nezačala vůbec dobře. Vše odstartovalo nevýraznými výkony v hokejové Lize mistrů, ve které nepostoupil ze základní skupiny, přičemž hned dvakrát prohrál s anglickým outsiderem z Nottinghamu. Nutno však podotknout, že Mountfield tuto soutěž pojal spíše jako letní přípravu a nechal odpočívat své největší opory. To Tygři CHL odehráli mnohem vážněji a zastavilo je až Växjö v semifinále!

Lvům se navíc vůbec nevydařil ani vstup do české extraligy. Prohry v Liberci, Litvínově a doma s Kometou jej upoutaly na dno tabulky. Vedení týmu už dokonce začalo hrozit trejdy, leč nakonec nebyly potřeba. Východočeši se vzedmuli, nasedli na vítěznou vlnu a ta je vynesla až na konečné druhé místo tabulky! Před ně se dostala akorát Plzeň.

Hradecký útočník Radek Smoleňák o základní části

"Druhé místo je super. Ale jak jsem už dříve vícekrát říkal, přišel jsem kvůli jedné věci, a to je výhra v posledním zápase. Samozřejmě jsme se chtěli umístit co nejvýše, abychom začali play off doma. Teď ale začíná to hlavní."


Precizní hra v nerovnovážném počtu hráčů

Dát Hradci gól? V hokeji byste našli spoustu snazších úkolů. Východočeská defenziva se v základní části prezentovala povětšinou skálopevným dojmem a inkasovala minimálně. Za 52 kol se tak stalo pouze ve 101 případech, což znamená úctyhodný průměr pod hranici dvou obdržených branek na zápas! O to cennější je bilance Tygrů, kteří se ve čtyřech vzájemných utkáních prosadili desetkrát.

Pouze jednou se Mountfieldu stalo, aby v základní hrací době pětkrát kapituloval. Paradoxně se o to postarala defenzivním stylem se prezentující Olomouc, která v Hradci v rámci 32. kola zvítězila 5:2. Když se zaměříme na opačný konec kluziště, vyniká výhra 7:3 nad Litvínovem. Hradec tehdy sedmkrát rozjásal domácí ochozy a zaznamenal svůj střelecky nejpovedenější večer.

Za výbornými výsledky lvů stály taktéž skvěle zvládnuté situace při hře v nerovnovážném počtu hráčů. Co se přesilovek týče, dostal se Mountfield jako vůbec jediný ligový tým nad úspěšnost využití přes 20 %! Zajímavé je, že soupeři jeho sílu velmi dobře pochopili a Hradec patřil mezi nejméně faulovaná mužstva. Přesto se však v početní výhodě trefil hned 39 krát.

V opačných situacích, tedy při vlastních oslabeních, si Východočeši počínali taktéž velmi dobře. Hradec ubránil 85 % soupeřových výhod, což jej řadí v této statistice na čtvrtou pozici. Hodilo by se však podotknout, že procentuální rozdíly jsou mezi předními celky skutečně dosti malé.

Můj dům - můj hrad!

Souboje Tygrů s Mountfieldem provází skutečně pozoruhodné pravidlo. Od doby, co Východočeši odkoupili od Českých Budějovic extraligovou licenci, se s Libercem střetli dvacetkrát a ani jednou se nestalo, aby hostující celek bral tři body! Modrobílým se v Hradci dvakrát povedlo vybojovat dva body, zatímco lvům se to pod Ještědem podařilo pouze jednou (ale zato se jednalo o neskutečnou podívanou, hosté totiž otočili skóre z 6:2 na konečných 6:7 po prodloužení).

Už podle této bilance je zřejmé, že pokud se našim hokejistům podaří ukořistit na soupeřově ledě v úvodu čtvrtfinálové série alespoň jedno vítězství, skutečně výrazně se tím zvýší jejich šance na případný postup. V letošní základní části se s Hradcem potkali klasicky čtyřikrát a asi nikoho nepřekvapí, že se pokaždé radovalo domácí mužstvo.

1. kolo: Bílí Tygři Liberec - Mountfield HK 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Poprvé na sebe tyto týmy narazily hned v úvodním kole. Tygři předvedli velice svědomitý výkon, který navíc výbornými zákroky a čistým kontem podpořil Roman Will. Výhru vystříleli šelmám obránci, o první dva góly totiž postaral Filip Pyrochta s Adamem Jánošíkem.

14. kolo: Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Další setkání se konalo pod Bílou věží. K vidění bylo spíše defenzivně laděné utkání, bohužel pro Tygry se ale vyvíjelo ve prospěch domácích. Ti se dostali už do tříbrankového vedení, které v závěru alespoň zkorigoval Tyler Redenbach.

27. kolo: Bílí Tygři Liberec - Mountfield HK 5:4 po náj. (3:1, 1:2, 0:1 - 0:0)

O dalších třináct kol později se na defenzivní činnosti jakoby trošku zapomnělo. Tygři zaznamenali fantastický vstup do zápasu, když už v šesté minutě vedli 3:0! Ve druhé části ještě upravili skóre na 4:1, poté se ovšem začala pomyslná karta obracet. Mountfield i díky třem kanadským bodům Lukáše Cingela dokázal vyrovnat! V nájezdech už byly šikovnější šelmy, rozhodl Tyler Redenbach.

40. kolo: Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

V Hradci naši hokejisté sehráli poněkud nešťastná utkání. Opět byli domácím naprosto vyrovnaným (ne-li lepším) soupeřem, ani teď ovšem neodvezli na sever Čech žádné body. Marek Kvapil ve druhé části vyrovnal na 1:1. Souboj posléze rozhodla poněkud nepřehledná situace, ve které Radek Smoleňák silou procpal puk za Janusovu lapačku.

Hlavní zbraně Hradce

Patrik Rybár (brankář)

Slovenský gólman vládne statistikám. V základní části si udržel průměr obdržených branek na zápas na parádní hodnotě 1,74 a úspěšnost zásahů nad hranicí 93 %. V závěrečných týdnech začal pouštět mezi tyče také náhradníka Jaroslava Pavelku, ale dá se čekat, že pro play off bude znovu jasnou jedničkou.

Oskars Cibulskis (obránce)

Lotyšský bek je důležitým defenzivním pilířem svého týmu. Hráč, jenž byl na loňském mistrovství světa zařazen mezi tři hvězdy svého týmu, strávil většinu kariéry v Dynamu Riga. V Hradci si jej nedávno pojistili i pro další sezónu.

Jaroslav Bednář (útočník)

Hrající legenda. Jednačtyřicetiletý útočník si v základní části připsal 42 kanadských bodů a ovládl tak produktivitu svého týmu. Do mysli českých fanoušků se nejvíce zapsal svým působením v pražské Slavii, avšak málokdo ví, že vybojoval tituly také v ruském Omsku a v dresu švýcarského Bernu. Zaznamenal rovněž přes sto startů v NHL. Letošní sezóna je jeho poslední v bohaté kariéře.

Rudolf Červený (útočník)

Rodák z Českých Budějovic byl v základní části nejlepším střelcem svého celku, když se trefil jednadvacetkrát. Útočník, který je proslulý svoji chirurgicky přesnou střelou, si díky výborným výkonům vysloužil už i pozvánku do seniorské reprezentace.

Petr Koukal (útočník)

Tento přestup z Jekatěrinburgu vzbudil hodně emocí, zkušený forvard dal totiž Hradci přednost před velkým rivalem z Pardubic. Mountfield si ale může mnout ruce, Koukal totiž pravidelně boduje a pro defenzivy soupeřů představuje podstatnou hrozbu.

Kabina je odhodlaná

Hradecká kvalita budí respekt, ale Tygři na něj nastoupí se zdravým odhodláním. Podívejte se, co na čtvrtfinálové soupeře říkají opory Roman Will s Dominikem Lakatošem!

Roman Will

"Náš realizační tým nás na ně zase velmi dobře připraví. Hradec je výborný tým, ale letos si v extralize nemůžete vybrat. Mountfield bude náročným soupeřem, který hraje především doma velmi aktivně. Musíme se na ně pořádně připravit. Postupem do čtvrtfinále naše práce nekončí!"


Dominik Lakatoš

"Slavit můžeme až po play off. Je před námi další kvalitní soupeř. Všichni víme, jak silný mají tým a jak dobře hrají. Ale my se soustředíme na naši hru, jako to děláme vždy. Nechceme se přizpůsobovat soupeři, naopak."


Jak si Liberečtí proti silnému protivníkovi povedou? Začneme se to dozvídat ve čtvrtek, kdy série na hradeckém ledě započne. Pod Ještědem se bude hrát v pondělí a úterý. Pojďme naše hokejisty pořádně podpořit!

Rozpis zápasů:

1. zápas: čtvrtek 15.3. Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec

2. zápas: pátek 16.3. Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec

3. zápas: pondělí 19.3. Bílí Tygři Liberec - Mountfield HK

4. zápas: úterý 20.3. Bílí Tygři Liberec - Mountfield HK

příp. 5. zápas: čtvrtek 22.3. Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec

příp. 6. zápas: sobota 24.3. Bílí Tygři Liberec - Mountfield HK

příp. 7. zápas: pondělí 26.3. Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit