Bílí Tygři Liberec

Ladislav Šmíd: S naším týmem můžeme porazit kohokoliv

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Čtvrtfinálová série play-off vypukne už ve čtvrtek. Pro Ladislava Šmída navíc půjde o první vyřazovací boje od sezony 2005/06, kdy si ho zahrál v zámořské AHL. Poslední play-off v extralize se pro změnu datuje do ročníku 2004/05. "O to víc si to teď užívám," usmívá se zkušený bek.

Jak se ti po dlouhých letech hraje ve vyřazovacích bojích?
Velmi si to užívám. Když nad tím přemýšlím, hodně dlouho jsem opravdu žádné play-off nehrál. Máme před sebou ještě dlouhou cestu, zvládli jsme teprve předkolo se Spartou, ale doufám, že si tu současnou pohodu přeneseme i do čvrtfinále.

Mrzí tě zpětně, že jsi v NHL nikdy do play-off nenakoukl?
Jistě, moc mě to mrzí. Ale s tím nic neudělám. Nemá smysl se ohlížet. To už teď platí i o sérii se Spartou. Bylo to hezké, ale teď už se koukám pouze dopředu. Byl bych akorát zbytečně v depresi, kdybych si říkal, že jsem za třináct let nehrál play-off a nevyhrál žádnou trofej. (úsměv) Teď hrajeme play-off proti Hradci, to je jediné, na co myslím.

Co o soupeři pro čtvrtfinále soudíš?
Budě to těžké, jsou jedním z nejlepších týmů extraligy. Máme k nim respekt, ale zase ne nějak obrovský. Bude záležet hlavně na nás. Myslím si, že s naším týmem můžeme porazit kohokoliv.

Věřil bys ještě před rokem a půl, že budeš nyní hrát extraligové play-off?
Myslel jsem si, že je konec. Dohodli jsme se s manažerem Calgary, že pro ně budu v nějaké roli pracovat. Ani jsem nedoufal, že ještě budu hrát hokej. Ale pak přišel nový rok, bavil jsem se s doktory a ti mi řekli, že bych to mohl ještě zkusit. Liberec pro mě byla jasná volba. Být teď o rok později v play-off, to je neskutečné. Hrozně si té šance vážím a doufám, že ještě nic nekončí.

Máš ještě někdy problémy zaviněné předchozím dlouhodobým zraněním zad?
Už to nikdy nebude, jako když jsem byl mladší, občas je cítím. Ale musím zaťukat, že drží. Snad budou držet také v play-off a dotáhneme to co nejdál.

Vážíš si vzhledem ke zdravotním patáliím o to víc, že ještě můžeš hrát?
Jistě, v létě jsem dřel jako blázen, abych se ještě dostal alespoň tam, kde jsem teď. Je to pro mě takové zadostiučinění. Když jsem byl v NHL, nevážil jsem si toho, co jsem měl, dokud jsem o to kvůli zranění nepřišel. O to víc si teď pokračování kariéry užívám a doufám, že ho vyšperkuju nějakým úspěchem.

Ladislav Šmíd mění hokejky

Má tento tým na to, aby úspěch uhrál?
Tým se přes sezonu dobře doplnil. Máme tu zkušené hráče, kteří už něco vyhráli, do toho se rozehráli i ti mladí kluci. Vše klape. Vyzkoušeli jsme si proti Spartě, že když hrajeme to, co máme, soupeř to má s námi těžké.

Kdy se vlastně vaše mužstvo rozehrálo do současné formy?
Před olympijskou přestávkou jsme vyhráli nějakých pět zápasů v řadě, kdy se to trochu zlomilo a dostali jsme se do bojů o play-off. Potom jsme těsně před pauzou prohráli v Pardubicích, což nás všechny hodně bolelo. Po přestávce jsme se ale vrátili skvěle a začali jsme zase vyhrávat. Sice jsme pak v posledním kole prohráli s Vítkovicemi, ale byli jsme celý zápas lepším týmem. Bartošák stál na hlavě a držel je. I díky tomu jsme šli do play-off se sebevědomím, věřili jsme si. Co jsme si řekli, to jsme plnili. Teď víme, že když budeme plnit své úkoly a hrát sebevědomě, můžeme se měřit s kýmkoli.

Zpočátku vás přitom brzdily problémy s disciplínou. Čím to bylo?
Sám jsem s tím měl na začátku problémy, je to tu jiný hokej, než v NHL. Píská se trochu jinak. Celou sezonu jsme se na to upozorňovali, ale stejně jsme každý měsíc byli nejtrestanějším celkem. Bylo nám jasné, že to takhle dál nejde. Kdyby nám alespoň skvěle fungovalo oslabení, ale ani to neplatilo. Museli jsme si sednout, nastavil se nějaký trestní řád a když se neplnil, hrozily pokuty. Stálo nás to zápasy, které jsme prohrávali blbým způsobem. Dostávali jsme gól nebo dva v každém utkání. Teď jsme se konečně uklidnili, hrajeme trošku rozumněji. Nelítáme zbytečně do soubojů, nemáváme po každém hokejkama. Toho se musíme držet.

Kdy jste byli nuceni sepsat trestní řád?
Ono to tam bylo, byl vypsaný už dávno, ale nikdy jsme k němu nemuseli sáhnout. Až když to došlo do stavu, kdy jsme byli jednoznačně nejtrestanějším týmem ligy, oprášili jsme ho. Začali jsme ho trošku používat. Hlavně jsme se nebáli to mezi sebou řešit. Když za vámi někdo přijde, že jste udělal hloupý faul, tak se nad tím sami trochu zamyslíte, že to vlastně asi nebylo vůči týmu dobré. Myslím, že to zafungovalo. Jak vidíte, zlepšilo se to. Hlavně ať je to tak i nadále.

Ladislav Šmíd rozehrává

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit