Bílí Tygři Liberec

Jména jako Pavel Zacha nebo Dominik Lakatoš jsou pro mě velkou inspirací, říká talent Kryštof Hrabík

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Svůj extraligový debut si letos užil proti Třinci, o několik týdnů později si proti tomuto týmu připsal první bod v extralize. Talentovaný sedmnáctiletý Kryštof Hrabík i nadále rozšiřuje svou sbírku extraligových minut, ještě před rokem přitom v Kladně nastupoval hlavně v kategorii do osmnácti let. "Je to obrovský skok. Pořád jsem z toho ještě trochu v rozpacích," usmívá se mladý forvard.

Proti Zlínu si mladý útočník připsal teprve čtvrtý start v extralize, na jeho výkonu to však nebylo znát. Postupně se tento benjamínek stává součástí tygří kabiny. Dle svých slov se hlavně snaží od svých spoluhráčů mnohé naučit: „Jsou to pro mě ohromné zkušenosti. Každým střídáním se učím nové věci. Zpočátku jsem z této šance byl hrozně vykulený, ale teď už se do toho postupně dostávám,“ vysvětluje s úsměvem.

Postupně se zvyšuje také jeho čas na ledě, místo v sestavě přitom v nabitém kádru podpořeném farmou v Benátkách nemá vůbec jisté. „Snažím se o své místo bojovat. Je tu víc kluků, kteří by si ho zasloužili. Zkrátka se snažím prodat maximum toho, co umím, a uvidíme, jak to půjde dál,“ říká pokorně.

Z dorostu Kladna až do A-týmu Tygrů

Do Liberce přitom přišel celkem nenápadně jako produkt klubového skautingu. Ještě předchozí sezonu strávil převážně mezi staršími dorostenci Kladna, nakoukl také do juniorské soutěže. Nepatřil mezi hráče, kteří by své vrstevníky jednoznačně prevyšovali, přesto liberecké skauty zaujal. A dnes je vidět, že šlo z jejich strany o správnou volbu.

O možnosti přestupu se prý příliš nerozmýšlel. „Na Kladně jsem strávil velkou spoustu času. Nemohu na něj říct jediné špatné slovo. Ale cítil jsem, že to chce nějaký nový impuls, nějakou změnu. A koho jiného si vybrat, než mistrovský tým? Tak jsem zamířil pod Ještěd,“ popisuje Kryštof Hrabík svou cestu.

Filip Pešán o Kryštofu Hrabíkovi:

"Kryštof odehrál velmi dobrý zápas v Třinci. Proti urputnému Zlínu jeho výkon nebyl takový, proti Ocelářům se nám přeci jen celkově hrálo trochu lépe. Po prvních dvou startech jsme mu trochu uvolnili program, aby se adaptoval na juniorský hokej. Teď to pro něj nebyl lehký návrat zpátky, ale vypořádal se s tím. Je v něm obrovský potenciál, velmi na sobě pracuje a je rychlý i silný. Myslím, že je v něm budoucnost."


Nenabral však přímý směr do kabiny A-týmu. Svou pozici si naopak musel postupně vybudovat. „Když jsem tu byl poprvé, bylo to na týdenním soustředěním s juniorkou. Já se tam postupně tak nějak vyhrál a posouval se dál. V první řadě za to musím poděkovat trenérům.“

Kromě nastřádaných minut už si v extralize připsal také první kanadský bod, když v Třinci asistoval u branky Radima šimka. „Jarda Vlach mi postrčil puk, já zatáhl puk do pásma a chtěl jsem přihrávat ještě před první tyči. To ale nešlo, tak jsem kotouč posunul na modrou čáru na Šimiho. Ten to pak přes skvělou clonu před brankou trefil. Byl to hlavně kluků gól,“ nechce svůj první zápis do statistik zveličovat.

V Liberci však postupně nastoupil na cestu, která už se v minulosti v několika příkladech ukázala jako úspěšná. Pavel Zacha dokráčel ze severu Čech až do NHL, skvěle našlápnuto má také Dominik Lakatoš, který momentálně nastupuje v první tygří formaci. „Oba je sleduji. Jak Pavla, tak teď Dominika. Snažím se od něj něco pochytit a postupně se zlepšovat. Oba kluci jsou pro mě velkou inspirací,“ prozrazuje Hrabík.

Nyní už je pouze na něm, zda je dokáže svými výkony napodobit. A jaký je největší Hrabíkův sen? „V první řadě chci co nejvíce pomoct týmu. A mé osobní cíle... Samozřejmě bych se chtěl jednou posunout do NHL,“ doufá. Kdo ví, třeba právě tohoto talentovaného mladíka uvidíme za několik let válet v nejprestižnější hokejové lize světa v dresu jeho oblíbených New York Islanders nebo Los Angeles Kings.

Kryštof Hrabík v dresu U18
Hrabík oblékl v této sezoně také dres reprezentace do 18 let.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit