Bílí Tygři Liberec

Jaroslav Janus: Chceme do finále!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Specialista na Ligu mistrů. Přesně tak by si mohl říkat Jaroslav Janus, který od svého příchodu odchytal každý duel CHL. Proti Frölundě i Zürichu táhl Tygry k postupu a rád by to samé zopakoval i v semifinále. “Věřím, že si doma připravíme co nejleší výchozí pozici,” doufá slovenský gólman.

Co pro tebe znamená možnost hrát semifinále Ligy mistrů?
Velmi si cením toho, že jsme se dostali takto daleko. Přišel jsem do týmu ve chvíli, kdy už byla Liga mistrů v plném proudu. Hráli jsme play-off, povedlo se nám postoupit a nyní bojujeme o finále. Každé vítězství v Lize mistrů je velmi cenné. Je to navíc takové zpříjemnění této sezony. Věřím, že navážeme na výkon z Zürichu a domácí zápas zvládneme.

S týmem jsi poprvé letěl do Frölundy, kde jste vybojovali postup do čtvrtfinále. Jak těžké bylo naskočit do rozjetého vlaku?
Kluci mi tam velmi pomohli, hráli skvěle, vraceli se… Nebylo to snadné, ale vždy si chceme vzájemně jeden druhému pomoci. Champions Hockey League hrajeme v trochu jiné sestavě, nemohou nastoupit Tyler Redenbach nebo Marek Kvapil, zato dostanou šanci kluci z Benátek. Všichni si musíme pomáhat.

Co očekáváš od semifinálového soupeře, tedy od Växjö?
Nepamatuji si úplně přesně, jak s nimi kluci hráli ve skupině, ale vím, že to bylo velmi vyrovnané. Až v závěru vždy kluci těsně prohráli. Bude to velmi těžké, ale věřím, že se na ně dobře připravíme a zvládneme to.

V čem jsou zápasy CHL jiné oproti extralize?
Bývá to mnohem otevřenější. V extralize hraje spousta týmů odzadu, brání třeba ve čtyřech lidech. Tady je to nahoru dolů, pět jede kupředu, pět se vrací. Možná nám to vyhovuje víc. Uvidíme, jak bude vypadat konkrétně zápas s Växjö.

Jaroslav Janus chytá puk

Do branky bys měl nastoupit ty, těšíš se?
V extralize jsem teď celkem dlouho nechytal, takže jsem o to natěšenější. Dostal jsem příležitost a věřím, že ji využiji. Chceme udělat co nejlepší první krok k postupu do finále.

V osmifinále i čtvrtfinále jste úvodní utkání prohráli, tentokrát byste jistě do semifinále rádi vstoupili úspěšněji?
Není snadné, když musíte dotahovat proti tak silným soupeřům. Potom vás to psychicky svazuje, když víte, že musíte dát tolik a tolik gólů. Navíc pak hrajete na ledě, který neznáte, většina z nás tam nikdy nebyla… Tím spíš doufám, že si doma vytvoříme ideální výchozí pozici. Věřím, že přijde spousta fanoušků a že nás poženou za úspěchem.

Jak moc narušuje účast v Lize mistrů už tak nabitý program sezony?
Ostatní extraligové týmy mají v tu dobu vždy volno, mohou si oddychnout, ale my hrajeme další soutěžní zápas. Tak to ale zkrátka je. Snažíme se co nejrychleji regenerovat, každý kousek volna si užíváme naplno. Program máme dost náročný, ale všichni k tomu přistupují jako profesionálové. Po fyzické stránce jsme na tom výborně.

Dnes vás opět povede trenér Filip Pešán. Bude to pro vás výrazná změna?
To asi ani ne. Hlavně mu gratuluji ke čtvrtému místu s dvacítkou, byl to skvělý úspěch. Myslím si, že jsme i pod Karlem Mlejnkem podávali slušné výkony a sbírali body, ale pořád jsme v situaci, kdy je potřeba stoupat tabulkou. Třeba tohle bude takový impulz, který nám pomůže.

Zmatek před Janusem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit