Bílí Tygři Liberec

Hlavně teď musíme být úspěšní také v extralize, ví Karel Mlejnek

Date of publication Author Dominik Jakubec, Vítězslav Čermák

Liberec - Už poněkolikáté se v této sezoně Karel Mlejnek zhostil během utkání Ligy mistrů role hlavního kouče a stejně jako na ledě Frölundy dovedl tým k postupu. Zásluhami se však příliš chlubit nechce. "Chceme zkrátka Filipovi vrátit v lednu tým v co nejlepším stavu," usmívá se.

V roli hlavního kouče máte zatím velmi dobrou bilanci, nechystáte se u ní zůstat?
To rozhodně ne, pouze plním roli zástupce. (úsměv) Naším úkolem je teď pokud možno co nejlépe nahradit kluky, kteří jsou s reprezentační dvacítkou.

Čím si svou úspěšnost vysvětlujete?
Nechci tady řešit nic moc kolem své osoby. Mým jediným úkolem je, aby mužstvo pokud možno šlapalo. Chceme ho Filipovi vrátit v co nejlepším stavu. Za postup do semifinále jsme samozřejmě velmi rádi, to ano, ale musíme k tomu přistoupit s pokorou. Potřebujeme stoupat vzhůru v extralize, to teď bude naším hlavním cílem.

V prodloužení zápasu v Zürichu jste nevyužili čtyřminutovou přesilovku 4 na 3, jak jste se na jejím konci cítil? Přeci jen mohlo jít o velmi klíčový moment.
S tím souhlasím. V extralize přeci jen hrajeme přesilové hry v trochu jiném složení a také v jiném rozložení, než jak to bylo tentokrát. Nepodařilo se nám to využít, což se zkrátka stane. Ale nakonec jsme zvládli alespoň nájezdy. Jinak by se všude psalo, že Tygry vyřadila nezvládnutá přesilovka. (úsměv)

Na samostatné nájezdy jste překvapivě poslal obránce Petra Kolmanna, který se prosadil. Co vás k tomu vedlo?
Nechci být nějaký teatrální. Měli jsme přpravené tři kluky, kteří jezdí nájezdy pravidelně v extralize. Poté jsme dali hlavy dohromady s Vláďou Čermákem a ten mi řekl, že mám poslat Kolmiče. Že to umí, že nájezdy jezdil. Dal jsem na něj a vyšlo to.

Jaká byla po postupu první reakce od trenéra Filipa Pešána, který je s reprezentací do dvaceti let?
Měl jsem od něj krátkou SMS zprávu. Přeci jen měli nabitý program, ráno po našem zápase jeli v pět na letiště do Vídně a mířili do Ameriky, takže měli kolem půlnoci jiné starosti. (úsměv) Ale i tak mi okamžitě gratuloval.

Předpokládám, že během doby, co bude pryč, budete v pravidelném kontaktu?
Samozřejmě spolu v kontaktu budeme. Například ohledně sestav, ale také kolem tréninků, dobrých i špatných věcí v týmu. Máme v Americe většinu realizačního týmu, takže s nimi musíme být ve spojení. Nicméně hráčů by se to nemělo příliš dotknout, veškerý jejich servis bude zachován v plném rozsahu.

Karel Mlejnek

Pryč jsou i videokouč Vladyka nebo trenér brankářů Láska, jak budou tyto posty nahrazeny?
Aleše Vladyku nahradí Zdeněk Pavlas, který dělá video pro mládež. O brankáře se zase postará Jirka Stejskal, který jinak vede gólmany Benátek a stará se i o mládež. Na pozici asistenta mi zase pomůže Vláďa Čermák. Nejsme ve snadné situaci. Dokážu si představit, jaké to je pro kluky, když najednou mají nad sebou na měsíc asistenta místo hlavního trenéra. Nicméně v Zürichu předvedli skvělý výkon a věřím, že v tom budeme pokračovat.

Sám jste říkal, že klíčová bude v následujících týdnech především extraliga. Co o současné situaci soudíte?
Pro nás je v tuto chvíli důležitý každý zápas. Sice máme jedno utkání k dobru, ale to nám nezaručuje, že v něm budeme bodovat. Vždyť jsme dva body od play-off, ale taky dva body od baráže. Už jsme za polovinou ročníku, zas tolik zápasů nám nezbývá. Ale kluci si to uvědomují a já věřím, že se s tím popasujeme.

Co týmu schází?
Podle mě hrajeme velmi dobře na kotouči. Držíme puk, vytváříme si střelecké příležitosti. Ale potřebujeme dostat do hry také některé poctivé věci. Budeme se o tom rozhodně bavit.

V semifinále Ligy mistrů vás čeká v lednu Växjö. Co od tohoto soupeře očekáváte? Přeci jen jste s ním už hráli.
Växjö je v nejužší špičce švédské ligy. Čeká nás nesmírně těžký soupeř z kategorie těch nejšpičkovějších. Věřím, že to opět budou velmi napínavé zápasy. Teď nás čeká opět asi sedm extraligových zápasů, po kterých to navíc bude určitě zase příjemné zpestření. Rádi bychom do semifinále pro změnu rádi šli po povedených výkonech v domácí lize.

Předpokládám, že postup ze čtvrtfinále by pro vás měl být odrazem k lepším výkonům?
Souhlasím. Už utkání s Frölundou pro nás bylo takovým odrazovým můstkem, měli jsme po něm etapu několika velmi dobrých zápasů. Snad si i teď kluci oddychnou, připraví se a přetaví tento úspěch také v bodové zisky v extralize.

Pomůže tento úspěch také atmosféře uvnitř týmu?
Věřím, že ano. Nicméně atmosféra v kabině je pozitivní už teď. Samo o sobě to, že spolu vyrazíme na takovýto trip, nás navíc tmelí. Když se k tomu podaří ještě postoupit, partě to pak jedině prospěje.

Karel Mlejnek na střídačce Liberce

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit