Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: Změna oproti loňsku? Nemáme tak výrazné individuality, ale víc držíme při sobě!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Po polovině soutěže patří Bílým Tygrům v tabulce první příčka. Svádějí o ni však tuhý boj, což ví i trenér a sportovní manažer Filip Pešán. "Soupeři jsou na nás velmi dobře připravení, mnozí z nich navíc po loňské sezoně posílili. I díky tomu je v tuto chvíli tabulka velmi vyrovnaná," vysvětluje. Vypořádat se musí také s oproti loňsku mnohem širší marodkou.

Po rozpačitějším startu sezony vám patří první příčka tabulky. Chyběly vám v úvodu ročníku po zkrácené přípravě síly?
Nevím, jestli nám chyběly síly. Spíš jsme podle mě potřebovali trochu více času, abychom se dostali trošku do tempa. Měsíc navíc, kdy soupeři posilovali a my jsme ještě hráli, byl znát. Ale nemyslím si, že by to byl zásadní problém. Naopak si troufám říct, že je herní projev mužstva od začátku sezony až doteď podobný. Jen jsme si začali více věřit v koncovce, to je hlavní rozdíl.

Přesto celkově padá ve vašich zápasech méně gólů do obou branek. Čím to podle vás je?
Všichni jsme si vědomi toho, že tu nemáme individuality, které by samy rozhodly zápas. I proto možná hráči přistupují k defenzivě trošku zodpovědněji, než vloni. Gólů tolik nestřílíme, což platí i teď, kdy máme šňůru dobrých zápasů. V kabině je ale ještě více týmového ducha, než v minulém ročníku. Pomáháme jeden druhému a i díky tomu nedostáváme góly.

Příjemné starosti vám jistě dělá brankářská dvojice. Ján Lašák s Romanem Willem jako by se trumfovali, kdo si povede lépe.
Oba jsou to hlavně skvělí kluci, příjemně se nám s nimi pracuje. Trenér brankářů Martin Láska s nimi odvádí vynikající práci a je nedílnou součástí gólmanského týmu. Držím palce, aby to klukům stejně šlo i dál.

Potkalo vás zatím ovšem také snad více zranění, než v celé minulé sezoně. Dá se za tím hledat nějaká příčina?
Je pravda, že nás za celou loňskou sezonu téměř žádná zranění nepotkala. Letos je toho víc, ale jsou to většinou naraženiny, nastřeleniny... Zkrátka nic svalového. Nemohu říct, že bychom snad něco změnili v přípravě a měli kvůli tomu více zraněných. Nechci to nazývat přímo smůlou, ale opakovaně se nám stává, že nám hráče nastřelí puk tak, že nejsou téměř schopni hrát. Smekám před nimi, třeba proti Mladé Boleslavi hráli hned dva se sebezapřením, opícháni injekcemi. Patří jim velký dík.

Filip Pešán na střídačce

Jak na tom aktuálně zranění hráči, tedy Tomáš Mojžíš, Ján Lašák, Jan Ordoš a Mário Bližňák jsou?
Tomáš Mojžíš by mohl chybět ještě tak deset dnů kvůli problémům s kotníkem. Doufáme, že by Jánko Lašák přibližně do týdne či deseti dnů také mohl být zpátky. Jan Ordoš musí rehabilitovat, tam nejsem schopen říct, kdy se vrátí. Dobrou zprávou naopak je, že se v nejbližších dnech zapojí do plného tréninku Mário Bližňák.

Už 12. prosince přijdete o Dominika Lakatoše, který zamíří na kemp reprezentace do dvaceti let. Přijít o hráče první formace, to je jistě značná komplikace?
Dominik odvádí skvělou práci. Všichni mu ale přejeme, aby se mu mistrovství dvacítek co nejvíce vydařilo a aby pomohl národnímu týmu k co nejlepšímu výsledku. Bude nám každopádně chybět, ale věřím, že se s tím dokážeme vypořádat.

Součástí realizačního týmu dvacítky je také trenér brankářů Martin Láska. Jak tým poznamená jeho absence?
Martin odvádí skvělou práci, ale máme natolik zkušené gólmany, že se jistě se situací poperou. Horší to bude u nás v realizačním týmu. V kanceláři nám bude chybět člen s velkým smyslem pro humor, bude to trochu smutné.

Trenéři Pešán a Mlejnek se radí

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit