Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: S příchodem Vladimíra Svačiny je kádr pro další sezonu uzavřen

Date of publication Author Redakce

Liberec - Vzhledem ke své dvojité funkci musel dosud trenér a sportovní manažer Filip Pešán kromě přípravy týmu řešit také skladbu kádru. Nyní se však po příchodu Vladimíra Svačiny dá říci, že je soupiska kompletní. "Minimálně po charakterové stránce máme stejnou sílu, jako loni," říká Pešán v rozsáhlém rozhovoru.

Panovaly velké obavy, zda tým po úspěšné sezoně zůstane pokud možno pohromadě. Dá se říct, že je v tomto ohledu stav nad očekávání?
Věděli jsme, že v českých podmínkách může úspěch znamenat odchody hráčů za lepším hokejem a za lepšími penězi. Počítali jsme s tím a už v závěru uplynulé sezony jsme mapovali situaci na českém trhu. Myslím si, že se nám podařilo kádr velmi vhodně doplnit a ztráty nahradit. A to i po trochu nečekaném odchodu Martina Bakoše. Tým bude mít minimálně po charakterové stránce kvalitu stejnou, jako loni.

Jak už bylo řečeno, vedle už před časem potvrzených odchodů Petra Vampoly, Michala Řepíka a Jana Výtiska, se na poslední chvíli rozhodl pro angažmá v zahraničí také Martin Bakoš. Stejné „nebezpečí“ hrozilo i v případě Radima Šimka a Michala Birnera. Už je toto „nebezpečí“ definitivně zažehnáno?
Věděli jsme, že hráči, kteří se zúčastnili světového šampionátu, dostali lukrativní nabídky z KHL a ze švýcarské ligy, Radim Šimek dokonce i z NHL. Oba se ale rozhodli zůstat u Bílých Tygrů. Pro mě je to výrazný signál o tom, že hráči věří našemu nastoupenému systému práce, mají silnou vazbu na náš klub a v neposlední řadě jsou charakterově velmi vyspělí. V tuto chvíli s nimi na pevno počítáme do nadcházející sezóny. Martin Bakoš dostal velmi lukrativní nabídku z KHL, od nováčka Kunlun Peking. Naše smlouvy jsou postaveny tak, že umožňují hráčům odejít do zahraniční ligy, a Martin se po dlouhém zvažování nakonec rozhodl této možnosti využít. Jeho rozhodnutí respektuji.

Byla v záloze připravena také řešení, že by odešli i Birner se Šimkem?
Případný odchod Radima Šimka jsme řešili příchodem Adama Jánošíka. Odchod Honzy Výtiska nabízel větší zapojení mladších obránců, kteří nám prošli klubem, na čemž chceme v budoucnu ještě více stavět. V případě odchodu Michala Birnera jsme pak také byli určitým hráčským trejdem připraveni zareagovat. Snažili jsme se na to tedy být připraveni.

Smlouvy končily Branku Radivojevičovi a Jánu Lašákovi, byla ve hře možnost, že by v Liberci nepokračovali?
S uveřejněním nových smluv jsme nespěchali, protože jsme s oběma byli ústně domluveni na jejich pokračování už v závěru minulé sezony a v případě takto charakterních hráčů, jako jsou oni dva, jsme brali slovo jako podpis. Ze strany klubu o ně byl eminentní zájem, protože reprezentují klub nejen výkonem, ale také svým chováním mimo led, v kabině i mimo stadion. Oba se stali výraznou tváří našeho klubu a jsem moc rád, že tomu bude tak také nadále.

Dobrou zprávou je také návrat Milana Bartoviče. Dlouho se mluvilo o tom, že by se mohl vrátit, proč došlo k potvrzení jeho příchodu až koncem června?
Jednání s Milanem probíhala už dlouhodobě. Byl smluvně vázán ve Slovanu Bratislava, což znamená, že nejprve muselo dojít k jeho rozvázání smlouvy se Slovanem. Teprve poté jsme mohli zveřejnit naši domluvu, která byla dána již několik měsíců dopředu. Jsem hrozně rád, že se Milan, který je obrovským libereckým patriotem a také příkladem pro mladé kluky, stal na další tři roky naším hráčem.

Filip Pešán o příchodu Vladimíra Svačiny:

"Po příchodu Milana Bartoviče jsme už kádr pro další sezonu uzavřeli, pak ale přišel odchod Martina Bakoše a my hledali vhodné doplnění. To se povedlo v osobě Vladimíra Svačiny. O jeho angažování už jsme uvažovali v předchozím období a znovu jsme tak navázali jednání s Třincem, kde Vladimír působil. Jsme rádi, že se nám jednání podařila. Získali jsme tak zkušeného útočníka, navíc praváka, který, jak věřím, bude platný v přesilových hrách a silný v koncovce."


Ze všech posil jsou hned tři slovenské národnosti. Je to shoda náhod?
V našem rozhodování hraje roli také finanční stránka. Jak Milan Bartovič, tak Adam Jánošík se do klubu vracejí a jejich příchod nás tedy finančně nezatěžuje. Podobná byla situace také s Mariem Bližňákem. Finanční politika zkrátka hrála roli. Všichni tři splňují velmi důležitou podmínku, a to charakter, který je u nich příkladný. Dám za ně ruku do ohně. Ne náhodou byli v minulosti kapitány svých týmů.

Vyřešila se i otázka ohledně postu druhého brankáře. Jak těžké bylo rozhodování o nenabídnutí dalšího kontraktu Marku Schwarzovi?
Pro mě osobně to byl velmi nepříjemný krok. Marek je skvělý chlap a skvělý gólman. Na druhou stranu nemůžeme v klubu pracovat s dvěma brankáři, kteří jsou už starší. Potřebovali jsme dát prostor mladému gólmanovi. Roman Will naprosto splňuje mou představu o brankáři, který by měl po Jánku Lašákovi převzít otěže naší branky.

Projevilo se na stavbě nového týmu to, že jste po mistrovské sezoně měli na vše mnohem méně času, než vloni?
Myslím si, že se to docela dramaticky projevilo na tom, že se oznámení mnoha věcí, například podepsání smluv nebo vysvětlení záměrů týmu, posouvala oproti jiným klubů o týdny a někdy i měsíce dál. Ale pracovali jsme dopředu už během semifinálové a finálové série. S některými hráči už jsme dokonce měli předdomluvené podmínky další spolupráce a role v týmu i dřív. Ale na další sezoně se samozřejmě nepracuje příliš dobře, když ještě naplno prožíváte tu probíhající.

Poslední hlášenou posilou je příchod Vladimíra Svačiny, který se k týmu připojil na roční hostování po odchodu Martina Bakoše. Je tento příchod poslední změnou v kádru?
Je to tak. Po příchodu Milana Bartoviče jsme už kádr pro další sezonu uzavřeli, pak ale přišel odchod Martina Bakoše a my hledali vhodné doplnění. To se povedlo v osobě Vladimíra Svačiny. O jeho angažování už jsme uvažovali v předchozím období a znovu jsme tak navázali jednání s Třincem, kde Vladimír působil. Jsme rádi, že se nám jednání podařila. Získali jsme tak zkušeného útočníka, navíc praváka, který, jak věřím, bude platný v přesilových hrách a silný v koncovce. Celkově jsem velmi spokojen s tím, jak se nám podařilo tým doplnit. Zakládali jsme si na několika důležitých vlastnostech hráčů a v naprosté většině se nám podařilo jednání s těmi, o které jsme měli zájem, dotáhnout do úspěšného konce.

Novou smlouvu podepsal také Michal Bulíř. Jakou by jako odchovanec klubu měl splňovat roli?
Jsem rád, že jsme se spolu dohodli na dlouhodobém působení. Ale budu po něm požadovat, aby atakoval pozvánku do reprezentace a případně i zahraniční nabídky. Je mezi námi určitá dohoda, budeme chtít, aby Michal tyto ambice měl. To, že jsme potvrdili opci, nám dalo jen více času, abychom v klidu jednali o nové smlouvě, až skončí finálová série. Nechtěl jsem riskovat, že by Michal ztratil koncentraci. V červnu jsme uzavřeli tříletou smlouvu, která zaručuje, že bude minimálně další sezonu působit u nás. Doufejme, že podle plánu projde akcemi národního týmu a bude atakovat nominaci na mistrovství světa. Pak mu přeji, aby mu vyšlo nějaké zahraniční angažmá.

Trenér Filip Pešán hovoří k hráčům

V minulém ročníku se podařilo zabudovat do kádru řadu mladíků, z nichž nejúspěšněji si vedl Dominik Lakatoš. Budete v tomto trendu pokračovat?
Pro Dominika Lakatoše je trošku nešťastná realita, že je součástí týmu připravujícího se na mistrovství světa dvacetiletých. Nemůže mít exponované místo v týmu, protože nám na měsíc a půl v základní sezoně bude chybět. Museli jsme tým postavit tak, abychom ho mohli postrádat. Plánujeme zapojení také dalších mladých kluků. Třeba Honza Ordoš a Tomáš Havlín se v loňské sezoně jevili velmi dobře. Jsem rád, že se nám podařilo dotáhnout návrat Josefa Mikysky, od kterého si do budoucna hodně slibuju. Nerad bych na někoho zapomněl, máme tu mnoho šikovných kluků, kteří by se časem v A-týmu měli objevit, třeba Filip Pyrochta nebo Matouš Bělohorský, který se vrátil ze zahraničí a už se připravuje v Liberci.

Budete i nadále využívat farmu v Benátkách nad Jizerou, aby se tito mladíci vyhráli?
Myslím si, že to je projekt, který nám hodně pomohl k zisku titulu. Například nasazení Daniela Špačka bylo pro náš tým velmi důležité. Měli jsme jak nahradit ztráty, ke kterým zkrátka v play-off dochází, ať už z disciplinárních důvodů nebo pro zranění. Budeme v tom i nadále pokračovat. Ještě víc bych chtěl využívat trenéry Benátek k zajištění chodu A-týmu.

Změny se v letním období netýkaly pouze hráčského kádru, ale také realizačního týmu. Zde došlo po dlouhých letech k velké obměně. Co pro vás při skladbě realizačního týmu bylo nejdůležitější?
Došlo k určitým změnám. Vláďa Čermák strávil po mém boku tři roky a teď se posouvá do pozice skauta klubu a jednoho z asistentů v Benátkách, protože si myslím, že toto je post, který dosud v klubu chyběl, a přitom by rozhodně neměl. Jsem rád, že uvolněnou pozici po Vladimíru Čermákovi přijal Karel Mlejnek. Je to výborný chlap a výborný trenér, který nám přinese spoustu poznatků, jež během své nelehké kariéry hlavního trenéra v Karlových Varech získal.

Jsem rád, že se nám podařilo prodloužit spolupráci s analytikem Honzou Morkesem, s nímž jsme loni rozjeli pilotní projekt pokročilých statistik. Ty jsme během sezony velmi využívali a pomohly nám se spoustou detailů. Nešlo jen o náš systém, ale také o individuální činnosti hráčů. A dál mě těší, že se podařilo udržet pohromadě tým mých asistentů, protože v celé minulé sezoně odváděli vynikající práci.

Smlouva byla prodloužena i kondičnímu trenérovi Aleši Pařezovi. Jste spokojen s tím, jak probíhala první fáze přípravy v tom „zkráceném“ období?
Aleš byl dalším z nepostradatelných korálků našeho vítězného náhrdelníku. Jsem rád, že jsme se s ním dohodli na víceleté smlouvě. Těší mě, že se mu v klubu líbí, a váží si toho, že o něj má klub zájem. To ukazuje, že je Tygrem srdcem i duší. S přípravou jsem dosud spokojen. V kabině vládne pokorná, klidná, ale přitom pracovně soustředěná atmosféra. Kluci si jsou dobře vědomi, že tato fáze sezony je letos zkrácená a že musí o to více zabrat, aby se co nejlépe připravili na další rok.

Filip Pešán o pozvánce na kemp Detroitu:

"Dovolenou jsem si vybral už koncem června, protože v době, kdy celý tým odpočíval, jsem byl pozván na development kemp Detroitu Red Wings. Byla to pro mě velká škola. Na druhou stranu ne vše, co v zámoří s hokejem dělají a čím se zabývají, je aplikovatelné u nás."


Pracujete s hráči i po mentální stránce v tom směru, že jim nyní ze všech stran bude připomínáno, že obhajují titul?
Nemáme v týmu zavedeného specialistu na mentální koučink, ale celosezónně se s mými kolegy snažíme s hráči hodně mluvit o jejich úkolech a cílech. Myslím si, že v současné chvíli mají dostatek motivace a individuální péče. Nejsem si jist, zda by příchod mentálního kouče nenarušil vnitřní atmosféru týmu. Do budoucna se ovšem podobné spolupráci nebráním.

Letní příprava začala později, pořádně se rozjela až začátkem června. Teď v půli července jste již vyjeli na led. Jak bude příprava pokračovat dál?
Budeme mít převážně dopolední program, kromě přátelských utkání, která se hrají v odpoledních hodinách. Tréninky sice budou mít více fází, nicméně vše je naplánováno na ranní hodiny.

Čekají vás čtyři přípravná utkání a pak CHL. Jste s rytmem, který bude předcházet extraligové sezoně, spokojen?
Nastavili jsme stejný model, jako loni. Odmítli jsme velmi lukrativní turnaj ve Švýcarsku, protože se bojíme, aby nám pak nechyběla síla. Činky pomocí zápasů nahradit nemůžete.

Jsem spokojen s počtem zápasů i se soupeři, s nimiž se utkáme. Ve druhé půlce přípravného období už se budeme plně koncentrovat na úspěšný vstup do CHL a následně do extraligy.

Řešila se už v kabině po odchodu Jana Výtiska role kapitána týmu?
Na to zatím ještě nedošlo. Určité varianty v hlavě mám. V tomto týdnu se tým poprvé sešel kompletní, a je to tedy také poprvé, kdy může být otázka nového kapitána nastolena. Rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Po skončení úspěšné sezony jste se plně zapojil do sestavování týmu, krátce nato začala příprava. V červenci jste zařadili ještě jeden týden volna, vyrazil jste i vy na nějakou dovolenou?
Dovolenou jsem si vybral už koncem června, protože v době, kdy celý tým odpočíval, jsem byl pozván na development kemp Detroitu Red Wings. Byla to pro mě velká škola. Na druhou stranu ne vše, co v zámoří s hokejem dělají a čím se zabývají, je aplikovatelné u nás. Takže člověk si spíš přiveze nápady, které chce zrealizovat, ale také nápady, které uskutečňovat nechce. Obě varianty určitě mají smysl.

Filip Pešán a Prezidentský pohár

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit