Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: Chceme se těšit na stadion a vyhrávat zápasy

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Start extraligy je za dveřmi a nejen mezi fanoušky, ale také v kabině je cítit velké očekávání. Trenér Filip Pešán věří, že i přes řadu obměn v kádru by mohl tým být opět úspěšní. "Možná nebudeme týmem velkých cifer, ale troufnu si říct, že budeme týmem velkých vítězství," říká sebevědomě.

V minulé sezoně jste tvrdil, že hlavní zbraní Bílých Tygrů je vyrovnanost všech formací. Platí to tak také na startu nové sezony?
Myslím si, že to tak platí stále. Sice nás postihly určité odchody hráčů, ale kádr jsme doplnili klukama z Benátek. Proto naši farmu máme. Troufám si říct, že jsou naše lajny vyrovnané a opět budeme předvádět hokej, který sice nebude mít moc hvězd, ale bude se vyznačovat týmovým pojetím.

Před minulým ročníkem se v kádru objevil Dominik Lakatoš, který vyletěl až mezi opory. Věříte, že by ho mohl někdo letos následovat?
Na Dominika naložíme ještě více zodpovědnosti. Velmi dobře se jeví Honza Ordoš, stejně tak si vede skvěle také Josef Mikyska. Teď jsme do klubu přivedli mladého Kryštofa Hrabíka, který je ročník 1999, a pokud bude pracovat tak, jak pracuje teď, může se v extralize klidně objevit už letos.

Na plakátech se objevuje váš slogan ve znění "Jsme hladoví!" Co si máme pod touto hladovostí po zisku titulu představit?
Hladoví jsme po tom, abychom vyhrávali zápasy. Nekoukáme se na to, jaké jsou prognostiky. Nemáme vytyčené cíle, prostě chceme vždy vyhrát ten konkrétní příští zápas. To je ten hlad, o kterém naše slogany mluví. Chceme se těšit na stadion a vyhrávat zápasy.

Myslíte si, že bude těžší dosahovat stejných výsledků, když se na vás každý soupeř bude chtít vytáhnout?
Už od poloviny loňské sezony, kdy jsme okupovali první místo v tabulce, na nás určitý hon začal. Všichni nás chtěli přesvědčit o tom, že tam nemáme co dělat. Myslím si, že je to standardní věc. Jsme na ni připraveni stejně, jako v minulé sezoně. Budu se opakovat, ale chceme vyhrát hned první zápas, pak hned ten po něm a nekoukat se na to, jestli po nás soupeři jdou.

Filip Pešán deriguje své svěřence

Tváříte se, že váš tým odchody hvězd příliš nepoznamenají. Opravdu jste o tom tak přesvědčen?
Já se tak tvářit také musím. (úsměv) Ztráty jsou samozřejmě citelné, nemůžeme si namlouvat opak. Zaskočily nás hlavně ty pozdní odchody, Martina Bakoše a Michala Birnera jsme ztratily v situacích, kdy už jsme si mysleli, že je kádr stabilizován. Ale i tak si troufnu tvrdit, že byť nebudeme tak ofenzivně efektivní a tak zruční, jako jsme byli vloni, můžeme i tak vyhrávat.

Přeci jen odešli střelci dohromady více než 100 gólů...
Vím, že by fanoušek chtěl, abychom vyhrávali rozdílem třídy, jako se nám to povedlo několikrát v minulé sezoně. Na druhou stranu, mně bude stačit vyhrávat o gól. Přípravné zápasy byly důkazem, že nebudeme týmem velkých cifer, ale troufnu si říct, že budeme týmem velkých vítězství.

Máte už v tuto chvíli definitivně jasno, jak budou vypadat jednotlivé formace?
Experimentovali jsme proto, že jsme měli neuvolněného Dominika Lakatoše na dvacítkách a také několik zranění. Do toho nás postihla virová infekce, jakási chřipka. Byli jsme trošku pobití, ale teď se náš kádr stabilizuje. Mám otazník možná ve čtvrté lajně, kde se dva nebo tři hráči budou rvát o jedno místo, ale jinak jsou formace stabilizované.

Na co budete v novém ročníku sázet?
Myslím si, že bychom se mohli prezentovat organizovanou bruslivou hrou, která bude pro soupeře nepříjemná. Možná nebude založená na individuálních výkonech v přesilových hrách, ale bude nepříjemná pro každého soupeře. Chtěli bychom do hry dávat emoce, aby diváky hokej bavil.

Hned v prvním domácím zápase se navíc utkáte se Spartou. Bude to podle vás mít jako repríza loňského finále určitou přidanou hodnotu?
Sparta má jako soupeř vždy přidanou hodnotu. To, že se opakuje loňské finále, bude zároveň znamenat to, že bude na ledě vidět hodně emocí. Zápas by mohl bavit nás i všechny přítomné diváky.

Trenér Pešán sleduje hru

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník