Bílí Tygři Liberec

Faktor Defenziva: Tygry dovedla k Prezidentskému poháru nejlepší obrana

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - V porovnání obou posledních ročníků vidíme mnoho rozdílů, výsledek v základní části byl ovšem stejný. Také v sezoně 2016/17 bylo Tygři nejlepším týmem po 52 kolech a pomohla jim k tomu především vynikající defenziva.

Pohled na statistiky je zcela jasný. Zatímco se 136 nastřílenými góly patří náš tým až na šesté místo v rámci soutěže, v obraně neměli konkurenci. Vždyť za 52 kol inkasovali pouze 102 gólů, což znamená skvělý průměr méně než dvě branky na zápas. V tomto ohledu byla dokonce sezona druhou nejúspěšnější v klubové historii.

Lépe si Bílí Tygři vedli jenom v ročníku 2005/06. Tehdy dvojice Milan Hnilička - Pavel Falta pustila za záda jenom 94 puků! Za posledních patnáct let si lépe vedli pouze hráči Litvínova v sezoně 2007/08, když inkasovali pouze 80krát. Také letošní ročník se ale za dané období patří mezi ty nejúspěšnější v extraligovém měřítku vůbec.

(Nejen) skvělí brankáři

V jednom ohledu dokonce Tygři rekordní sezonu překonali. Tehdy Hnilička s Faltou udrželi celkem osm čistých kont, jejich vynikající bilance pak vzešla především z mnoha duelů, kdy náš tým lovil ze sítě jediný puk. Letos sice Ján Lašák s Romanem Willem inkasovali o osm branek více, ovšem nulu vychytali hned desetkrát, čímž se postarali o klubové maximum.

Není divu, že oba brankáře najdeme také na nejvyšších příčkách individuálních statistik. Roman Will je dokonce nejlepším gólmanem co do úspěšnosti zákroků (93,47 %) a průměru inkasovaných branek (1.69 gólů na zápas), v tomto ohledu pak druhou pozici obsadil Ján Lašák (1.92 gólů na zápas). Will má také spolu se Šimonem Hrubcem z Třince na kontě nejvíce vychytaných nul, konkrétně sedm.

Skvělá defenziva však nestála jen na gólmanech. Podílel se na ní celý tým. Stačí vzpomenout například na brankářský zásah Michala Bulíře z utkání s Litvínovem z poloviny ledna. Právě v podobných momentech byla vidět týmovost a obětavost všech hráčů. Radim Šimek zase pravidelně podporoval ofenzivu a přestože sehrál jen 42 zápasů, je čtvrtým nejproduktivnějším Tygrem základní části.

Právě defenziva může být v play-off klíčovým faktorem. Dokáží Tygři prodat podobnou formu také ve vyřazovacích bojích? To se dozvíme už od příští středy, kdy v Home Credit Areně vypukne čtvrtfinálová série!

Brankářská dvojice Bílých Tygrů  Lašák - Will

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit