Bílí Tygři Liberec

Dělat rozhodnutí? To je moje práce, ví Filip Pešán

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Play-off není náročné pouze pro hokejisty na ledové ploše. Těžké volby musí řešit také trenér Filip Pešán. Mezi jednu z nich patří například to, koho vyšle v pátek do brankoviště. "Rozhodnuto už je, ale ještě vám to neprozradím," usmívá se kouč.

Úterní utkání v Praze vás mimo jiné postavilo po skvělém výkonu Marka Schwarze před náročnou volbu, koho nasadíte v pátek do branky. Jak těžký tento výběr byl?
Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, která jsem během téhle sezony musel udělat. První z nich bylo zatím vybrat Máru v Praze do branky. Jánko odchytal většinu sezonu a vlastně i toho našeho pondělního zápasu výborně, takže bylo těžké zvolit, kdo do branky půjde. Něco podobného jsem řešil ze středy na čtvrtek. Ale to je zkrátka moje práce, dělat rozhodnutí.

Může to být tah, který dokáže soupeře zaskočit?
Myslím si, že se Sparta připravuje na oba naše brankáře. Těžko mohou vědět něco konkrétního, koho nasadíme. Rozhodně bych to ale nepřeceňoval. Není to tak výrazná zbraň, oba naši gólmani jsou velmi kvalitní. Jen nemám zkrátka důvod něco prozrazovat zbytečně brzy.

Volbu jste učinil už ve čtvrtek, proč?
Potřebuji, aby byl brankář, který bude chytat, už v tom pocitu, že do branky půjde, a připravil se na sto procent. Nejsem úplně kovaný v trénování brankářů, ale kluci k některým věcem zkrátka přistupují trošku jinak. A hlavně je důležité spíš překvapit soupeře, než naše vlastní brankáře.

Podobně složité asi bylo také rozhodnout, zda zařadíte zpět do sestavy Petra Vampolu.
Přesně tak. Na nejtěžší volby z celé sezony došlo teď ve finále. Asi to k tomu i patří, během sezony jich nebylo tolik a nehrály takovou roli. Teď za sebou už nějaká rozhodnutí mám a některá další třeba ještě přijdou.

Po pondělním zápase se ve velkém řešila disciplinovanost. Jak vypadala porada před úterním duelem?
V podstatě to bylo celé jen na tohle téma. Kdo ten hokej viděl, musel vnímat to samé, co my na ledě. Nesmí nás vůbec nic odvádět od hry. Hráči to vnímali podobně, jako všichni naši fanoušci. Od pondělí už je to poněkud omleté téma, ale je fakt, že také tentokrát bude disciplína pro nás nejspíš rozhodujících.

Před play-off jste mluvil o tom, že v kabině máte v podobě starších hráčů jakousi prodlouženou ruku. Platilo to i v tomto případě?
Jednoznačně. Řekl jsem si k tomu svoje, pár starších hráčů také a oni to hlavně pak ukázali také na ledě. Nepotřebujeme lídry, kteří řídí kabinu, ale pak nejsou schopni to přenést také na ledovou plochu.

V průběhu celé sezony byli Tygři pověstní svou důkladnou přípravou na soupeře. Je tomu tak i nyní a je ještě vůbec možné něco na hře měnit?
Neřekl bych, že děláme nějaké změny. Spíš řešíme jednotlivé detaily na hře soupeře a také detaily té naší. Jsou to pak maličkosti, které nám mohou pomoci přiklonit štěstí na naši stranu. Dál a dál se tedy zabýváme spíš těmito detaily, než nějakým celkovým obrazem hry.

V pátém duelu si jeden z týmů zajistí mečbol. Může to být rozhodujícím momentem série?
Určitě to bude klíčové utkání, ale to už jsou v play-off všechna. Dokud není znám výsledek posledního zápasu, ani jeden tým se nevzdá. Přestože to bude velmi důležitý duel, ještě pořád nebude ani pro jeden tým vítězný.

Bude tento mečbol pro vítěze určitou vzpruhou, nebo může svým způsobem svazovat?
Je to takový stav padesát na padesát. Jednoznačně však budeme chtít vyhrát, neradi bychom v Praze museli znovu dotahovat, byť se nám doteď dvakrát podařilo vyrovnat.

Série je zatím nesmírně vyrovnaná, dá se tedy říct, že si lepší finále extraliga nemohla přát?
Myslím si, že ano. I ta podívaná, kterou série přináší, je pro oko diváka výborná. Finále je zatím skvělou reklamou na hokej. Spousta lidí play-off sleduje, myslím si, že jsme pro extraligu zkrátka nemohli udělat víc.

Sérii provázejí rozmíšky také mimo led, jako například mezi Josefem Jandačem a Martinem Ševcem. Také to nejspíš k tam důležitým bitvám patří?
Rozhodně. Je to zkrátka válka na všech frontách, ale myslím si, že si po posledním zápase série všichni podají ruku.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit