Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři hlásí tři nové posily před sezónou 2016/2017!

Date of publication Author Martin Kadlec

Jména hned tří nových posil odtajnilo vedení Bílých Tygrů na dnešním tiskovém briefingu před zahájením letní fáze přípravy na novou extraligovou sezónu. Vůbec poprvé oblékne liberecký dres tvořivý slovenský útočník Mario Bližňák. Pro další dva hráče je liberecké angažmá návratem do dobře známého prostředí. Sestavu Tygrů znovu doplní útočník Lukáš Vantuch a mladičký obránce Filip Pyrochta, kteří se do klubu vrací po tříleté, respektive dvouleté přestávce.

Mario Bližňák

Akce

Devětadvacetiletý centr Mario Bližňák je českým hokejovým fanouškům dobře znám. V dresu Sparty Praha a Plzně nasbíral šikovný Slovák přes 140 zápasů. Bílým Tygrům se hráč, se zkušenostmi z NHL, KHL a slovenské reprezentace, upsal na 2 roky. Liberec je pro něj třetí české angažmá.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

"Maria vítáme v našem klubu s cílem nahradit Petra Vampolu. Je to tvořivý centr se zkušeností z velkého hokeje. Je typem hráče, jemuž by mělo vyhovovat naše herní pojetí. Svou roli může sehrát také v našich přesilových hrách."


Profil:
Slovenský centr se narodil v Trenčíně, kde s hokejem rovněž začínal. Většinu času v mládežnických kategoriích však strávil v Dubnici nad Váhom, kde v roce 2004 poprvé okusil nejvyšší seniorskou soutěž.
Mladý dravec neunikl pozornosti skautům v zámoří a na nováčkovském draftu do CHL byl v roce 2005 draftován v prvním kole jako 27. v pořadí týmem Vancouver Giants. V témže roce uspěl slovenský útočník také na draftu NHL, když si jej jako 205. v pořadí v sedmém kole vybrali slavní Canuks z Vancouveru a Bližňák se odhodlal zkusit štěstí za velkou louží.
Hned v prvních dvou sezónách slavil úspěch. S Giants vyhrál v sezóně 2005/06 mistrovský pohár, v následujícím roce jeho tým zvítězil v prestižním Memorial Cupu. Ve třetím ročníku u Vancouver Giants nasbíral hbitý útočník jednapadesát bodů a zaznamenal tak nejúspěšnější rok v kariéře. Zároveň mu ale vypršel čas v juniorské WHL a Bližňák za mořem poprvé převlékal dres. Přesunul se do týmu Manitoba Moose hrající AHL.
Ačkoliv už tolik bodově nezářil, v sezóně 2009/10 se dočkal velkého debutu v NHL. 30. října 2009 nastoupil proti Anaheimu Ducks a následně proti Coloradu. V sezóně 2010/11 se mu u Moose dařilo a v NHL si připsal Bližňák na konto další čtyři zápasy. Vstřelil v nich i jednu branku, konkrétně v listopadu 2010 proti Ottawě Senators. Zámořskou kapitolu však po této sezóně uzavřel. Nabídku čtyřiadvacetiletému hokejistovi nabídla pražská Sparta a Bližňák se s pražským klubem domluvil na dvouletém kontaktu.
Ve svém premiérovém ročníku na českých ledech se rozhodně neztratil, připsal si 29 bodů a neminula ho nominace do slovenské reprezentace. Na světovém šampionátu ve Finsku a Švédsku si pověsil na krk stříbrnou medaili.
Není překvapením, že ho po MS potkala zajímavá nabídka. Ta přišla od nováčka KHL Slovanu Bratislava, kde byl Mario Bližňák 2 roky spoluhráčem Milana Bartoviče. V sezóně 2014/2015 se však nedostával příliš do hry a na přelomu roku Bližňák přijal nabídku Škody Plzeň. V indiánském dresu odehrál i poslední sezónu. V 56 zápasech si zapsal 22 kanadských bodů.

Lukáš Vantuch

Akce

Lukáš Vantuch si svůj debut v seniorské extralize připsal právě v dresu Liberce. V dresu Tygrů odehrál přes 200 zápasů a po sezónách strávených v Landshutu a Hradci Králové tento počet znovu rozšíří. Vedení Bílých Tygrů nabídlo Lukáši Vantuchovi jednoletou smlouvu s následnou roční opcí.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

"Od Lukáše si slibujeme především důraz a fyzickou hru. Má skvělé hokejové parametry a je v dobrém hokejovém věku."


Profil:
Vysoký útočník Lukáš Vantuch se narodil 20. července 1987 v Jihlavě, kde také s hokejem začínal. Jeho výkony zaujaly vedení Bílých Tygrů a tak už v dorosteneckých kategoriích nastupoval na severu Čech. Jeho výkony mu v roce 2004 vynesly nominaci na Světový pohár U18, kde skončil s týmem Česka na druhém místě. Hned na to si ho vybral Boston v draftu 6. kola jako 172 hráče světa.
Následující sezónu už strávil Vantuch za Atlantikem, kde hrál nižší soutěž WHL za tým Calgary Hithem. Po rocer však přišlo další stěhování, do týmu Lethbridge Hurricanes. V celku „Hurikánů“ zažil svou nejpovedenější sezónu za oceánem, což mu vyneslo i pozvánku do reprezentačního výběru do 20 let. Na Mistrovství světa juniorů 2007 ve švédském Leksandu a Moře skončil s českým výběrem na pátém místě.
V sezóně 2007/2008 se „Ventil“ vrátil do „svého“ klubu. Za Bílé Tygry si v následujícím ročníku připsal 7. října i první start v extralize proti Litvínovu.
I v následujících ročnících se Lukáš probojoval do extraligového kádru Bílých Tygrů, většinou ale vypomáhal liberecké farmě z Benátek nad Jizerou.
Jeho velké chvíle přišly v play-off 2010/2011, kde utvořil s Ondřejem a Urbanem nevyzpytatelnou čtvrtou formaci, která nenechávala soupeře spát. Lukáš tak mohl zaznamenat své vůbec první body v play-off (1+1). V prodloužení sedmého zápasu se mohl stát také libereckým hrdinou, ale svou velkou šanci spálil a Slavia pak dokonala obrat v utkání. Nečekanou náplastí se ale stala pozvánka do reprezentace od tehdejšího kouče Hadamczika.
V sezóně 2011/2012 se konečně Vantuch nastálo probojoval do základní sestavy Bílých Tygrů a odehrál všech 52 zápasů základní části. O rok později přidal dalších třicet startů. Ovšem v součtu obou sezón zaznamenal jen 19 bodů a schylovalo se tak k jeho konci pod Ještědem. Ještě v sezóně 2012/2013 odešel na hostování do Sparty Praha, a v dalších dvou sezónách působil v týmu 2. německé ligy EV Landshut. Od začátku roku 2014 oblékal Lukáš Vantuch dres Mountfieldu Hradec Králové. Na konci loňské sezóny však už dohrával v Litvínově, kterému pomáhal v záchraně extraligové příslušnosti.

Filip Pyrochta

Akce

Filip Pyrochta je dalším z odchovanců libereckého hokeje. Šikovný obránce prošel u Bílých Tygrů dorosteneckými kategoriemi a juniorkou. Po návratu ze zámoří se devatenáctiletý mládežnický reprezentant znovu vrací do známého prostředí. Nová smlouva je datována k 30. 4. 2019. I když Filip Pyrochta patřil soupisku Bílých Tygrů už v sezóně 2013/2014, na svůj debut v seniorské nejvyšší soutěži zatím stále čeká.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

"Kontrakt s Filipem Pyrochtou je pro nás především investicí do budoucna. Ve své věkové kategorii patří k nejlepším českým bekům, je kreativní a věřím, že má v našem klubu budoucnost. V hlavním týmu Tygrů bude muset o své místo tvrdě bojovat."


Profil:
Filip Pyrochta je odchovancem Horácké Slavie Třebíč, ale dres Bílých tygrů poprvé oblékl už v mladším dorostu. V Liberci postupně prošel všemi dalšími věkovými kategoriemi a bylo jasné, že tu vyrůstá velký český talent. Pyrochta pravidelně nastupoval ve všech mládežnických reprezentacích od „šestnáctky po dvacítku“ (za kterou stále nastupuje). Nejúspěšnější sezónou je bezesporu ta s letopočtem 2013/2014. Filip spolu s Pavlem Zachou podepsal s Bílými Tygry svůj první profesionální kontrakt. Se starším dorostem Liberce se radoval ze zisku mistrovského titulu a na mistrovství světa U18 se spolu s dalšími liberečáky Zachou, Vaněčkem a Havlínem radoval z bronzových medailí. Zahrál si také svůj první zápas za A tým Bílých Tygrů. V přátelském utkání proti Vladivostoku.
Na extraligový debut ale mladičký obránce čekal marně a po sezóně se rozhodl zkusit štěstí za mořem.
Zde nastupoval za tým Victoriaville Tigres v QMJHL, kde si v 68 zápasech připsal na obránce slušných 31 kanadských bodů. Byť měl v uplynlé sezóně podobné statistiky, nevyhnul se stěhování. Naposledy nastupoval v dresu Val-d´Or Foreurs.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit