Bílí Tygři Liberec

Bartoloměj Salanský: Farma je pro mladé kluky nezbytná

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Farma v Benátkách nad Jizerou nestačila v předkole play-off na Frýdek-Místek a sezona pro ni tedy skončila. Jak se to promítne na dalším programu hráčů? "Dokud bude pokračovat sezona Tygrů, budeme je udržovat v tempu," vysvětluje generální manažer týmu Benátek Bartoloměj Salanský.

Jak sezonu po vypadnutí v předkole play-off hodnotíte?
Měli jsme trošku jiné představy. Na Frýdek jsme si věřili, mysleli jsme, si, že projdeme do čtvrtfinále a zahrajeme si s Budějovicemi nebo s Jihlavou. Je to velká škoda, protože jsme mohli zažít další minimálně čtyři krásné zápasy, které by mladým klukům hodně daly. Hrabík, Chrtek nebo Bednář rostli doslova zápas od zápasu a najednou ještě není ani konec února, ale je už konec sezony.

Co podle vás v sérii rozhodlo?
Nechci to na nikoho svádět. Bohužel jsme zrovna neměli žádného gólmana a musel za nás chytat Jirka Stejskal, který jinak chytá ještě v Jablonci a který byl v hrozném vytížení. V devíti dnech chytal osm zápasů... Bylo znát, že byl unavený, a i to nás pak stálo případný postup. Ale faktorů bylo víc.

Jak je možné, že tým zůstal takřka bez brankářů?
Byl tu Novotný ze Sparty nebo Halász. Jenže na Spartě dostal Pöpperle trest, takže Novotný musel zpět, aby za ně měl kdo chytat... Zkrátka se to takhle blbě sešlo. Je to velká škoda. V momentální situaci jsme zkrátka lepšího gólmana než Jirku Stejskala neměli.

Sezona tedy Benátkám skončila. Jaké důsledky to má pro hráče a případně také pro Bílé Tygry?
Jedna věc je, že vypadnou koncem února a placeni jsou až do konce dubna. Zápasy už nehrají, pouze trénují. Starší pak dostanou často dříve volno. Junioři se ještě přesunou do své kategorie, kde jim zbývají dva zápasy, a Chrtek s Bednářem zase zamířili do dorostu. Máme to zavedené tak, že dokud budou hrát Tygři, budeme se snažit udržovat kluky v tempu, aby bylo kam sáhnout v play-off.

Bartoloměj Salanský o mladících na farmě v Benátkách:

"Třeba Bednář je sedmnáctiletý dorostenec, který hraje ještě s mřížkou na helmě. Najednou vlétne mezi chlapy, kteří by mohli být jeho tátové. Takový Hrabík v prvních zápasech u nás skoro nevěděl, co a jak, a v play-off už byl dávno otrkaný a rostl zápas od zápasu. Kluci si začínají věřit, je to pro ně obrovské plus.“


Farma nově blízce spolupracuje také s Mladou Boleslaví a Spartou. Osvědčilo se vám to?
Mě to trošku překvapilo. Báli jsme se toho, ale jak Boleslav, tak Sparta nám vycházely vstříc. Během celé sezony s tím nebyl žádný problém. Náročné to měl hlavně Jiří Čelanský, který s nimi všemi komunikoval a musel vždy obvolat trenéry, s kým může trénovat. Jinak to funguje bezvadně a nám to také ušetřilo rozpočet. Hráče, kteří jdou pomoct ze Sparty nebo Boleslavi, si platí přímo jejich extraligový tým. O to menší a kvalitnější kádr tu můžeme držet. Z mého pohledu to zkrátka funguje až překvapivě dobře.

A za poslední roky se navíc podařilo farmě vychovat celou řadu hráčů pro A-tým.
Přesně tak, farmou prošla jména od Vitáska, Šimka, Ordoše, Lakatoše nebo Adama Jánošíka až po dnešní, jako Hrabík, Špaček... Všichni jsou připraveni naskočit a zalepit díru, aniž by jim trenér vysvětloval, jak tým hraje a podobně. Když přijdou, hned vědí, jaký systém tým hraje.

V týmu naskakuje řada mladíků, často ještě dorostenců. Jsou právě Benátky ideálním prostředím, které jim usnadní přechod do dospělého hokeje?
To je podle mě přesně to, co jsme potřebovali. Aby kluk neskákal rovnou do extraligy, protože to se málokomu podaří. Přechod přes Benátky je pro ně bezvadný. Třeba Bednář je sedmnáctiletý dorostenec, který hraje ještě s mřížkou na helmě. Najednou vlétne mezi chlapy, kteří by mohli být jeho tátové. Takový Hrabík v prvních zápasech u nás skoro nevěděl, co a jak, a v play-off už byl dávno otrkaný a rostl zápas od zápasu. Kluci si začínají věřit, je to pro ně obrovské plus. A věřím, že přijdou další.

Nezbývá vám než se už pomalu dívat na budoucí sezonu. Měla by proběhnout v podobném duchu a spolupráci, jako ta právě skončená?
Určitě. Nevím, jak to bude pokračovat se Spartou a s Boleslaví, to záleží na jejich vyhodnocení. Nové bude možná to, že by se soutěž hrála jiným způsobem, že by se z ní nepadalo a podobně. Pokud se to potvrdí, byl by to pro mladé kluky velký přínos. Mohli by hrát i v klíčových situacích, neměli by nůž na krku, že bychom mohli spadnout. To by pro nás bylo výborné.

Benjamínek Kryštof Hrabík se snaží tečovat puk
V Benátkách letos pravidelně nastupoval třeba mladík Kryštof Hrabík

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit