Bílí Tygři Liberec

Atmosféra v Rusku? Taková zvláštní, popisuje kanonýr Michal Birner

Date of publication Author Petr Komárek, Dominik Jakubec

Moskva - Na mistrovství světa se zatím České republice daří skvěle, po třech zápasech s osmi body vede tabulku skupiny A. Velký podíl na tom má také Tygr Michal Birner, který se po trefě proti Rusku dvakrát prosadil i proti Švédsku a pomohl týmu dokonat obrat na konečných 4:2. "Životní zápas? Snad ještě přijde nějaký větší," směje se se čtyřmi body nejproduktivnější hráč a zároveň nejlepší střelec českého týmu.

Po první třetině se utkání nevyvíjelo dobře, jak to vypadalo v kabině?
Neřekl bych, že by na nás trenér nějak zvyšoval hlas, ale na rovinu nám řekl, že Švédové si sami nic nevypracovali, že my jsme jim šance darovali. Zároveň nás uklidňoval, že když budeme hrát jednoduše u nich v pásmu, budeme se víc hýbat a dávat puky na bránu, šance přijdou. A měl pravdu. Je vidět, že je to opravdu zkušený kouč.

Pak ale přišla tvá branka v oslabení. Jak bys ji popsal?
Najížděl jsem z bekhendové strany a viděl jsem, že Řepu už dobruslili. Proto jsem se soustředil jen na střelu, jejich bek mi to navíc pádem na led dost usnadnil. Podařilo se mi to vystřelit nahoru.

Věděl jsi hned, že šlo o gól?
Právě že vůbec ne. Spíš jsem si myslel, že to bylo břevno, protože puk dost hlasitě cinknul. Až na střídačce mi kluci říkali, že si jsou jistí, že šel puk ven od brankové kamery, tak jsem jim věřil.

Schoval sis už v prvním utkání s Ruskem nebo nyní proti Švédsku puk, kterým jsi skóroval?
Ne, vůbec. (smích) Já to osobně beru jako jakýkoliv jiný gól a každý jiný zápas. Uvidíme, třeba ještě přijde nějaký další velký zápas. (úsměv)

Jak si svůj první světový šampionát užíváš?
Atmosféra je tu zatím taková zvláštní. Možná jsem to čekal malinko bouřlivější. Samozřejmě, že se naši fanoušci snaží, co to jde, ale bohužel jich tu není tolik. My se s tím nějak musíme poprat a snažit se v zápase zůstat, i když je atmosféra taková ponurejší.

Michal Birner si vede kotouč zpoza branky

Je pro vás atmosféra během utkání důležitá?
Určitě to je pro nás důležité. Hráče to drží v zápase, motivuje a nabudí vás to. Sice tu fanoušků není tolik, jako kdyby se hrálo třeba v Německu, ale dělají, co můžou. Snaží se nás povzbuzovat celých šedesát minut a za to jsme jim moc vděční.

Turnaj pro vás začal skvěle. Jaké jsou v tuto chvíli cíle české reprezentace?
Teď je pro nás hlavně důležité dostat se do čtvrtfinále. Od něj už je každý zápas velký. Doufám, že už se tam teď dostaneme, pak už je to vždy o jednom utkání, jestli se dostanete do semifinále a budete hrát o medaile, nebo ne. Tam se rozhoduje o úspěchu.

Máš už na své výkony nějaké ohlasy z Česka?
To ani nevím, neřešil jsem to. Rodina a kamarádi se určitě koukají, ale dál jsem se po tom ještě moc nepídil, jestli mám doma nějaký fanklub, nebo ne! (smích)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit