Bílí Tygři Liberec

Tygři budou na ledě Nitry bojovat o první body

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Již ke druhému duelu v rámci CHL nastoupí tygří smečka v sobotu, tentokráte ji čeká cesta do Nitry, kde bude bojovat o první body, slovenský celek již jeden má, získal ho v druhém střetnutí s AIK.

Znak slovenského týmu

Základní informace


Rok založení: 1926
Soutěž: Tipsport extraliga
Počet titulů: 0
Klubové barvy: modrá a bílá
Aréna: Nitra Aréna (3600 diváků)

Pokud bychom hledali první zmínku o tomto slovenském týmu, dopátrali bychom se až do roku 1926, kdy bratři Gondové, Čulák, Valent, Mačík, Szabó a Gabmajer založili hokejový oddíl AC Nitra. Důkaz toho, že průkopníci zvolili při rozšiřování hokeje ve slovenských zemích správný směr, nalezneme již na začátku čtyřicátých let (1933), kdy hráči modro-bílého mužstva zvedli nad hlavu trofej pro vítěze prestižního Tatranského poháru. To však ale ani zdaleka nebyl ten největší úspěch, kterého za svého dlouholetého působení tento celek dosáhl.

Nejúspěšnější byl pro Nitru rok 2013, zkazila ho jen těsná finálová prohra s Košicemi

Klub z města nacházejícím se v jižním Slovensku totiž vyhrál v letech 1983/84, 1986/87, 1988/89, 1991/92, 1992/93 a 2002/03 druhou nejvyšší domácí soutěž. Po sérii pádu a postupů navíc od roku 2002/2003 působí v nejvyšší slovenské hokejové lize a bojuje o nejprestižnější hokejovou trofej v zemi našich sousedů. Dosavadní největší úspěch tohoto celku přinesla sezóna 2013/2014.

Druhé místo po základní části i vyřazovacích bojích je prozatím nejlepším výsledkem modro-bílých. Nitře navíc k historické finálové výhře chyběl pouhý zápas. S Košicemi totiž prohrála celou sérii nejmenším možným rozdílem - 3:4.

Již zmíněná pozice vicemistra základní části přinesla městu ležícímu na stejnojmenné řece překonání dalšího historického milníku - nominace do Ligy mistrů, los základních skupin ale příliš příznivý nebyl, Nitra se utká v rámci federálního derby s Bílými Tygry a třetím nejlepším týmem Evropy švédskou Skellefteou.

Stadion v Nitře byl zrenovován v roce 1996, pojme až 3600 diváků

Stadion v Nitře je součástí víceúčelového sportovního komplexu, plně zastřešen a zrenovován byl v roce 1996. Z trenérské lavičky vede svůj tým do bojů již třetí sezónu v řadě Antonín Stavjaňa, čeští fanoušci si ho nejspíš budou pamatovat z české reprezentace, kde po dlouhá léta hrál, či působil jako asistent trenéra v sezónách 2002/2003 a 2003/2004.

K prvnímu vzájemnému střetnutí nastoupí oba týmy 30. srpna na domácí půdě slovenského týmu, Tygři své protivníky přivítají 5. září v 15 hodin.

Kádr

Brankáři


#31 Michal Valent
Michal Valent - Dlouholetý kolega Marka Schwarze z Mladé Boleslavi přestoupil do Nitry během loňské sezóny, stihl odchytat 11 utkání v základní části, při kterých nasbíral průměr 2,52 obdržených branek na zápas a 91,5 % úspěšnosti zásahů. V play-off si tento slovenský brankář vedl ještě lépe, během sedmi střetnutí docílil stejné procentuální úspěšnosti a průměr zlepšil na 1,42 inkasovaných gólů na střetnutí.

Adam Trenčan

Adam Trenčan - Pro rodáka z Banské Bystrice není nejvyšší slovenská hokejová soutěž neznámou. Nastupoval totiž již za Zvolen a Skalici, vyzkoušel i české soutěže, čtrnáct utkání odchytal na tygří farmě v Benátkách nad Jizerou. Na hostování byl v sezóně 2013-2014 odeslán i do Třince, tam ale příležitost ukázat svůj um nedostal.


Obránci


#24 Branislav Mezei

Branislav Mezei - Defenzivní bek se zkušenostmi z NHL (v níž nastupoval za floridské Pantery a Ostrovany z New Yorku) i KHL (mimo jiné Lev Poprad) dres Nitry obléká od loňské sezóny, v níž zaznamenal 14 bodů (4+10), statistiky mu velmi zlepšuje i tabulka pravdy, jenž se zastavila na čísle +10.


Jakub Garay - Garay je odchovancem modro-bílých, prozatím nastupoval pouze v mládežnických kategoriích, ale nyní by měl poprvé okusit i rozbouřené vody extraligového kolotoče. V loňské sezóně nasbíral za juniorskou kategorii U20 8 asistencí v 35 utkáních, zajímavostí je 78 inkasovaných trestných minut, což jen dokazuje, že se mladičký bojovník nebojí fyzického kontaktu.

#11 Dušan Milo

Dušan Milo - Dušan Milo je opravdový generál zadních řad týmu z města rozkládajícího se na jižním Slovensku. Dvaačtyřicetiletý hokejista nakoukl do obrovského množství soutěží, nejdéle působil v německé nejvyšší lize u Tučňáků z Krefeldu. Do Nitry přišel před sezónou 2013/14 a ihned se uvítal na obránce skvělými 33 body, loni již statistiky tak příznivé ale nebyly, Milo se prezentoval pouhou polovinou z jeho předchozího výsledku.


Jamie Milam - Americký hokejista má bohaté zkušenosti ze všech koutů světa. Vyzkoušel nižší zámořské soutěže, dánskou i norskou ligu, soutěž ve Spojeném království a dokonce i polskou ligu, nicméně slovenskou extraligu okusí vůbec poprvé, do Nitry přišel o letní přestávce v rámci přestavby kádru.

Útočníci


#21 Filip Bajtek

Filip Bajtek - Mladičký Bajtek svoji kariéru odstartoval v Třinci, kde nastupoval za mládežnické kategorie, a na ledě třetiligového Vsetína, nakonec si však jako své další působiště vybral Nitru, za kterou stihl odehrát prozatím 112 utkání, v nichž nashromáždil 33 bodů (21+12).


Tibor Kutálek - Ostřílené osmadvacetileté pravé křídlo působí ve slovenské Tipsport extralize již od sezóny 2008/2009, největší porci zápasů odehrál za tým HK 36 Skalica, odkud v loňském ročníku putoval do Piestan a následně i do Košic. Letos si bude chtít vybojovat stálé místo v sestavě, Liga mistrů může být skvělým prostředníkem.

#28 Juraj Štefanka

Juraj Štefanka - Jedna z největších opor útočných řad modro-bílých. Forward trenéry často využívaný na oslabení, dlouhá léta působil v české nejvyšší soutěži, kde v dresu Karlových Varů, Plzně, Kladna, Vítkovic, Znojma, Třince, pražské Slavie a Mladé Boleslavi nasbíral více než 525 startů, 109 gólů a 155 asistencí.


Samir Saliji - Levé křídlo o svou smlouvu v Nitře bude muset ještě bojovat, prozatím je v klubu z jihu Slovenska na zkoušce, každopádně co nabídnout určitě má, za vše hovoří 516 odehraných zápasů v Tipsport extralize (SVK), akorát statistika +- jeho jinak pěkné reference trochu zhoršuje, momentálně je totiž na záporné hodnotě (-11).

Petr Stloukal

Petr Stloukal - Český mladík v uplynulých sezónách okusil finské mládežnické soutěže, uplynulou sezónu se však přesunul do seniorského hokeje, šanci dostal ve Skalici, kde minulý ročník nastřádal úctyhodných 13 přesných zásahů a 21 gólových přihrávek ve 46 ligových střetnutích.


Miroslav Pupák - Další z odchovanců jihoslovenského týmu, třicetileté levé křídlo až na ročník 2008/2009, kdy Pupák působil v MOL lize, hrálo jen ve slovenských soutěžích, poslední tři sezóny znovu za modro-bílé, kde tento bojovník hokejově vyrostl, smlouvu má ale zatím podepsanou pouze na jeden rok.

#96 Lukáš Novák

Lukáš Novák - Třetí nejproduktivnější hokejista loňských klubových statistik. Za minulou sezónu ukořistil 48 bodů za 19 branek a 28 přihrávek. Letos však nejspíše zůstane v Nitře z čtveřice hráčů postavených ve statistkách nejvýše jako jediný, Tománek s Ručkayem již potvrdili odchod do kazašského Pavlodaru, kde v uplynulé sezóně působil i exliberecký brankář Marek Pinc, navíc se spekuluje o přesunu Jozefa Stümpela do Vítkovic.


Marek Slovák - Šestadvacetiletý centr přestoupil do Nitry v loňské sezóně, v uplynulém ročníku dokázal vybojovat 36 bodů, v play-off poté svému týmu přispěl v dvanácti duelech dalšími čtyřmi brankami a stejným počtem asistencí.

#15 Jozef Stümpel

Jozef Stümpel - Největší ikona modro-bílých s nepřeberným množstvím zkušeností. Loňský kapitán tohoto klubu s dlouholetou tradicí nastoupil v zámoří k 957 utkáním, v nichž dokázal vsítit 196 gólů a na dalších 481 branek přihrát. Výborné statistiky má i bojích o Stanley cup, odehraných 55 zápasů a 30 vybojovaných bodů - to je více než úctyhodná porce, nicméně na nejcennější trofej se mu dosáhnout nikdy nepodařilo. V poslední době se mluvilo o jeho přestupu do Vítkovic, potvrzen však nebyl.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit