Bílí Tygři Liberec

Finále neslibuji, ale cílem je určitě top šestka, hlásí sebevědomě Birner

Date of publication Author Martina Válková

L i b e r e c – Opět od nuly a ani krok zpět! Takový postoj před začátkem nové sezóny zaujala novopečená liberecká posila Michal Birner. Ještě donedávna nadějný účastník nadcházejícího MS sice nemůže slíbit, že se v příštím roce bude pod Ještědem bojovat o titul, ale myslí si alespoň na top šestku.

O Liberci mi Láďa Šmíd neřekl jediné špatné slovo

Jak se jako čerstvá posila Tygrů momentálně cítíš?
Cítím se dobře. Tygři jsou jeden z top týmů nejen v Čechách, ale i v Evropě. Klubů se zázemím na takové úrovni moc není, což je i jeden z důvodů, proč jsme sem šli. Mě osobně nezajímá, jak tým hrál loni nebo poslední dva – tři roky. Teď je nějaká vize, všichni to chtějí zlomit, jsou tu ty nejvyšší cíle. Jen doufám, že k tomu my dva pomůžeme. Nemůžu slíbit, že příští sezónu budeme hrát o titul, ale doufám, že se budeme pohybovat tam, kde se Liberec vždycky pohyboval – v top šestce. Za sebe můžu slíbit, že pro to udělám maximum.

Jak by ses herně charakterizoval?
Myslím, že jsem komplexní hokejista. Hraju jak oslabení, tak přesilovky. Mám rád, když je hokej hodně fyzický, je tam hodně hitů. Určitě nevyčnívám žádnou extra technikou, ale jsem spíš energický hokejista.

Vystřídal jsi řadu hokejových působišť jak v Evropě, tak v zámoří. Kde ti herní styl vyhovoval nejvíce a proč?
Ve Finsku mi to sedělo. Hokej ja tam vcelku jednoduchý. Je to hodně o bruslení, o hitování, je tam hodně střel. V KHL je naopak hodně taktiky a člověk se občas ani za dva zápasy nedostane do šance. Finsko mi bylo a pořád jě hodně blízké. Udělal jsem si tam spoustu známých, se kterými jsem doteď v kontaktu. Hodně lidí bylo asi nemile překvapených, že už tam nebudu pokračovat, to jméno tam totiž mám. Ale já toho nelituju a jsem šťastný, že budu tady.

Michal Birner (vlevo) podepsal s Bílými Tygry tříletý kontrakt
Říkal jsi, že nehledíš na to, jak se tu hrálo v posledních letech. Ale nehlodal v tobě přece jen červíček, že se Liberci v posledních letech nedařilo plnit tradičně vysoké předsezónní ambice a tři roky po sobě se nepodíval do vyřazovacích bojů?
Vůbec ne! Spíš mám pořád v hlavě to, jak Liberec úspěšný byl. Samozřejmě lidi si budou říkat, že se nikdy nedostal do finále, ale tu špičku hrál několik let v řadě. Svou roli hraje i to, že nepocházím tak daleko odsud – jsem z Litoměřic a můj nejlepší kamarád je Láďa Šmíd. (odchovanec Bílých Tygrů, v současné době hraje v NHL za Calgary Flames, pozn red.) Takže Liberec jako město znám velice dobře, což byl i jeden z důvodů, proč jsem sem šel. Město se mi hodně líbí a možná tu znám i místa, která bych znát neměl. /směje se/ Ale zpátky k otázce... Když jsem loni šel do Finska, šel jsem do týmu, který byl poslední. Přesvědčili mě tím, že mi řekli, jaké jsou cíle, tedy to co bude a ne to co bylo. Na to se už nikdo nechtěl koukat. Lidi z vedení tady v Liberci udělali to samé. Majitel jasně řekl, že takhle už to dál nepůjde, že se tu něco musí změnit a já doufám, že to změnit pomůžu.

Bavil si se s Láďou o tomto angažmá?
Tím, že Liberec není moc velké město, tak mi Láďa zavolal s tím, že slyšel, že bych sem měl jít. Tak jsme se sešli, bavili se o tom a on mi neřekl jediné špatné slovo, takže doufám, že se nezmýlil. /směje se/

Když jsi loni sledoval tuzemskou hokejovou scénu, tak kdo z tygřích tváří tě nejvíce překvapil?
Hodně mě překvapil Radim Šimek, jak výborný hokejista to je. Tomáše Filippiho jsem znal, takže o jeho kvalitách jsem věděl. Ale Šimek mě hodně překvapil a doufám, že v těch výkonech bude pokračovat, protože to Liberci může hodně pomoct.

Jako mladík si pár sezón strávil u pražské Slavie, která letos po devatenácti letech sestoupila. Překvapilo tě to?
Z pohledu fanouška to je hrozné, je to jeden z největších klubů v Čechách. Mělo to své kouzlo, když proti sobě Sparta a Slavia hrály. Kamkoliv Slavia přijela, lidi na ni chodili. Z osobního pohledu mě to, že sestoupili, ani nepřekvapilo. Ale dál bych to rozvíjet nechtěl.

O reprezentaci: Míst moc nebylo. Jsem šťastný alespoň za těch pár zápasů

Před pár dny jsi byl vyřazen z kádru reprezentace, jak jsi to vzal?
Každý věděl, jaká je situace a že tam moc volných míst nebylo. Teď ještě nějaký kluci přijedou nejspíš z NHL. Vzal jsem to, jak to je. Byl jsem šťastný, že jsem odehrál pět zápasů. Možná se to zdá, že nominace byla blízko... Ale bohužel. Asi každý by v tom týmu chtěl být, i když by třeba neodehrál žádný zápas, ale holt se to stalo. Mám alespoň více času se připravit na další sezónu a doufám, že bude úspěšná.

Michal Birner týden před začátkem domácího MS v ledním hokeji vypadl z reprezentace
V době, kdy jsi figuroval v týmu, vypukla i úplatková kauza kolem Vladimíra Růžičky. Jak jste to jako jeho svěřenci vnímali?
Tohle vůbec nechci komentovat, to je osobní věc Vládi. Za sebe můžu říct, že jsem nic nepociťoval. Vláďa je velký profesionál a my za ním všichni stáli a stojíme.

Jak velkou posilu bude pro tým představovat Jaromír Jágr?
Je jedno kolik mu je let. Pořád je to jeden z nejlepších hráčů ať už v Čechách nebo v NHL. Že na to má, opět dokázal, když byl vyměněný na Floridu. Jsem si stoprocentně jistý, že pro tým bude velkou posilou.

Jaká tam byla nálada ve chvíli, kdy jsi odcházel, a na jaký výsledek si kluci věří?
Nálada je tam vždycky dobrá. Tým je poměrně dobře poskládaný, je to kvalitní. Vždycky záleží na tom jednom zápase, v tomhle případě na čtvrtfinále. Teď už na to koukám jako fanoušek a řekl bych, že všichni chceme, aby se konečně zase udělal nějaký velký úspěch. Budu klukům fandit, ať to dokážou.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit