Bílí Tygři Liberec

Budou to nervy až do konce, musíme makat, prohlašuje Marek Schwarz

Date of publication Author David Jahoda

Olomouc – Libereckým hokejistům se povedlo hodit za hlavu příděl z Mladé Boleslavi. Důležitý zápas na ledě Olomouce zvládli Bílí Tygři fotbalovým výsledkem 1:0. Proti soupeři, který už před utkáním neměl žádnou šanci na postup, se tak svěřenci Pavla Hynka nečekaně nadřeli, nakonec ho však v baráži porazili i počtvrté. „Bylo to opravdu o nervy, z naší strany to byl hodně vydřený zápas. Naštěstí to dobře dopadlo a tři body jsou doma,“ neskrývá spokojenost Marek Schwarz.

Liberečtí vstřebali vysokou porážku z ledu Mladé Boleslavi a z Hané si odváží plný počet bodů. O jediný gól zápasu se postaral kapitán Bílých Tygrů Petr Nedvěd, stejně velký podíl měl však na vítězství brankář Marek Schwarz, jenž zlikvidoval všech třicet střel a proti Olomouci podruhé v baráži neinkasoval.

„Jsou to pro nás důležité tři body. Čekají nás ještě dva zápasy, budou to znovu nervy až do konce, ale co se dá dělat? Musíme dál makat. Zaplať pánbůh, že po tomto utkání máme tři body,“ oddechl si Marek Schwarz po výhře nad Olomoucí.

Mora už po minulém zápase ztratila šanci na účast v příštím ročníku extraligy. Mladý tým Kohoutů však Tygry trápil po celých šedesát minut. „Bylo to opravdu o nervy, z naší strany to byl hodně vydřený zápas. Na konci jsem měl obrovské štěstí, kdy mi puk blbě propadnul a málem skončil v brance. Ale naštěstí to dobře dopadlo a tři body jsou doma,“ říká spokojeně jednička Liberce.

„Domácí měli několik šancí hlavně ve druhé třetině, ale největší strach jsem měl právě na konci,“ prozradil Marek Schwarz, jemuž v jednom z případů znepříjemnil život mantinel za jeho brankou. Kotouč se od něj totiž nečekaně odrazil do mezikruží. „Zatrnulo mi, puk jsem totiž viděl až na modré čáře. Mantinel jsem si snad třikrát před zápasem kontroloval, nastřeloval jsem si tam puky, ani jednou se nic takového nestalo. Ale v utkání se to přeci jenom odrazilo, co k tomu říct,“ směje se.

Marek Schwarz vynuloval olomoucké střelce

Hanáci už hrají prakticky jen o čestné ukončení sezóny, zato Liberec musel za každou cenu uspět. „Bylo to pro nás o to těžší, domácí mohli hrát úplně uvolněně. My jsme však nutně potřebovali vyhrát, což se díku bohu povedlo,“ uvádí gólman s bohatými reprezentačními zkušenostmi.

Bylo těžké Kohouty nepodcenit? „My už nemůžeme podcenit vůbec nic a nikoho. Další dva zápasy musíme ubojovat stejně jako s Olomoucí,“ burcuje před posledními duely sezóny, které rozhodnou o tom, zda se příští rok bude pod Ještědem hrát nejvyšší soutěž.

Liberec však před utkáním s Olomoucí dvakrát prohrál, proti Boleslavi dokonce Bílí Tygři dostali sedm přesných zásahů. Liberečtí ale na psychický tlak poukazovat nechtějí. „Nechtěl bych se bavit o psychice, jsme profesionálové, takže tohle musíme zvládat. Nálada samozřejmě příliš dobrá nebyla, protože jsme věděli, o co jde. Musíme však makat až do konce,“ konstatuje.

Kohouti ve zbytku baráže dávají šanci svým budoucím hvězdám, jednou z nich byl i brankář Jan Lukáš. „Vypadal dobře, přiznám se, že ho neznám. Viděl jsem ho poprvé, ovšem chytal moc dobře. Uvidíme, jak se mu bude dařit dál, ale byl šikovný,“ chválí Schwarz svého mladšího oponenta.

Liberec se tedy i nadále udržel na pozicích, které by mu zajišťovaly udržení se v extralize. Před posledními dvěma koly se ale situace hodně zamotala. O postup se poperou tři týmy, o slovo si totiž hlasitě říká zejména Mladá Boleslav.

„Týmy jsou strašně vyrovnané. Asi k tomu přispívá i nový systém, jakým se baráž hraje,“ myslí si zkušený brankář. Severočeši se setkají s Boleslaví v posledním utkání baráže, kde se může na horkém libereckém ledě rozhodovat o bytí a nebytí. „Doufám, že domácí prostředí pro nás bude výhoda. Boleslav jsme doma už porazili a věřím, že si dobrý výkon přeneseme do následujícího i posledního zápasu,“ uzavírá muž s číslem 96.

Nemyslel jsem si, že to bude nakonec vítězný gól, usmívá se Petr Nedvěd

Jediným úspěšným střelcem nedělního zápasu na Hané se stal jedenačtyřicetiletý kapitán Bílých Tygrů Petr Nedvěd, díky němuž si Liberec odvezl domů tři body. Výborného mladíka Lukáše v brance Mory pokořil ve čtrnácté minutě utkání.

„Myslím si, že opětovně odchytal (Jan Lukáš pozn. red.) velice dobrý zápas. Naštěstí to tam spadlo, i když jsem si nemyslel, že to nakonec bude vítězní gól. Ale prostě takhle se ten zápas vyvíjel. Pak jsme tam měli i další příležitosti, hlavně v přesilovkách. Potřebovali jsme dát ten druhý gól, abychom se uvolnili a hráli naši hru. To se nám ale nepovedlo, bylo to těžké až do konce,“ hodnotí majitel bronzové medaile z loňského mistrovství světa.

Liberečtí s Olomoucí v baráži neztratili ani jeden bod, dvakrát se jim povedlo Hanáky dokonce vynulovat. „Až na třetí duel v Liberci to byla vyrovnaná utkání. Ve třetím zápase jsme soupeře vyloženě přehráli od začátku až do konce. Olomouc to měla složité, protože už v páté minutě to bylo o dvě branky a zápas už se vyvíjel podle našich představ. Ale hned ten první zápas jsme si nezasloužili vyhrát, ovšem nakonec jsme ho zvládli 2:1, myslím si však, že Olomouc v něm byla lepší,“ tvrdí Petr Nedvěd, jenž komentuje i zbylé zápasy s Kohouty.

Petr Nedvěd zaznamenal jediný gól utkání

„První zápas v Olomouci jsme odehráli dobře, ale co si budeme povídat, v tomto utkání to bylo o jediné střele. Švarcík (Marek Schwarz poz. red.) však zachytal parádně, udržel nulu. Soupeř měl také šance, takže se to nakonec mohlo přehoupnout na obě strany, jsme ale rádi, že jsme to zvládli,“ hýří spokojeností borec, který okusil i zámořskou NHL.

Rozhodující moment zápasu přišel ve čtrnácté minutě, kdy jel Nedvěd společně s Dudou sám na olomouckého brankáře. Kapitán hostů vzal situaci na sebe a nekompromisně zavěsil. „Ze strany domácích se stala chyba, myslím, že jeden z hráčů střídal a pak chyběl. Následně to bylo dva na nikoho, naštěstí jsem dal gól,“ popisuje.

Tygří smečce v čele s Petrem Nedvědem se tak úspěšně povedlo zapomenout na debakl z Mladé Boleslavi. Případná porážka v Olomouci by totiž Liberci značce ztížila plány.

„Po psychické stránce je to pro nás extrémně těžké, teď jsme to naštěstí zvládli, ale v minulém utkání s Boleslaví jsme naprosto ve všem vybouchli, dostali jsme sedm branek. Proti Olomouci jsme však vycházeli ze zabezpečené obrany. Ovšem to, že vyhrajeme na jeden gól, to jsem si opravdu nemyslel, naštěstí to dopadlo dobře a hlavně díky Markovi (Schwarzovi poz. red.) jsme vyhráli,“ chválí brankářskou jedničku svého mužstva.

Liberec je momentálně na druhé pozici barážové tabulky. Ani po výhře nad Olomoucí však Tygři nejsou za vodou, Mladá Boleslav má na třetím místě jen bodovou ztrátu.

„Budeme se snažit zvládnout zápas proti Chomutovu, a doufat, že by nám Olomouc mohla pomoct v Boleslavi, i když ta je teď rozjetá, hraje v euforii. Olomouc ale už v Chomutově prohrála jen 0:1. Oni se snaží celých šedesát minut, ale nyní se prostě u nich ty výsledky nedostavují. Může se však stát, že zrovna v Mladé Boleslavi se to otočí,“ doufá před úterním programem baráže Petr Nedvěd.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit