Bílí Tygři Liberec

Proti Litvínovu v novém, Marek Schwarz měnil výstroj

Date of publication Author Martin Zíta

Pomalu končící reprezentační přestávku využil brankář libereckých Bílých Tygrů Marek Schwarz k výměně své výstroje. Rudou, kterou měl ještě z působení v dresu Sparty, nahradila bílo-modrá. A právě dva týdny tréninku využil šestadvacetiletý gólman k tomu, aby si nové věci "sedly".

Marku, na posledních trénincích ses objevil v nových betonech, které už pasují k tygřím barvám. Plánoval jsi výměnu hned po přestupu, nebo bylo ve hře i to, že bys dochytal v sezonu ve starých?
To ne, hned jsem věděl, že budu mít nové. Navíc ty ze Sparty už sotva držely pohromadě. Myslím, že to bylo asi hned druhý den po příchodu do Liberce, kdy jsem si nechal dát šít tyhle. Chtěl jsem si je nechat dělat už před sezonou, ale na Spartě jsem musel mít věci od Baueru, takže to padlo. Stejný typ, co mám nyní, jsem měl už při působení v Boleslavi, kdy jsem byl spokojený.

Jak často vůbec výstroj obměňuješ?
Tak betony vydrží většinou celou sezonu. Párkrát se určitě stalo, že ke konci sezony jsem potřeboval nové, protože už na tom byly hodně špatně, ale většinou drží. Vyrážečky mám za sezonu maximálně dvě, většinou si vystačím i s jednou. Ale lapačky to chce tak tři na sezonu, ty odcházejí nejvíc a docela rychle.

V rudých "bauerech" už Marka neuvidíme
Pro gólmana je u výstroje určitě důležitý i faktor zvyku. Jak dlouho tedy trvá, než ti betony sednou?
Tentokrát to trvalo déle, protože mám jiný model, než u těch posledních. Kdybych měnil betony v rámci modelu, tak to zabere dva, možná tři dny. Ale tím, že mám do značné míry jiné, tak si to vyžádalo nějakých čtrnáct dní, než to bylo úplně v pohodě.

Máš na to i nějaký speciální proces? Kdysi jsem četl, že Martin Brodeur si dával vestu a lapačku několikrát do pračky, aby změkly...
Nic takového nemám. S vestou problém nebývá, ta je během dvou dnů dobrá. Jediná věc je, že si svazuji betony v ohybech. Aby trochu změkly v těch místech, kde je to potřeba a nebyl pak problém třeba právě s ohnutím kotníku. Myslím, že tohle je celkem normální. Žádnou vyloženě zvláštnost nemám.

Máš za sebou také angažmá ve Finsku. Tamní SM-liiga je tak trochu pověstná obřími reklamami přes celé betony, je to při chytání nějak znát?
To je pravda, je to tam hodně. Ale vliv to nemá žádný, při chytání si toho člověk ani nevšimne. Jediná věc je, že to vypadá ošklivě (smích).

Betony, vyrážečku a lapačku jsi vyměnil, ale masku zatím ne. Je to v plánu?
V plánu to je, ale až po sezoně. Příprava a nástřik trvá asi měsíc, takže než by se všechno připravilo... Myslím, že teď už to nemá cenu a dochytám v té, co mám.

Když zůstanu u masky, patříš mezi gólmany, kteří mají jasnou představu? Nebo to necháváš na člověku, který masku dělá?
Většinou jsem se s tím, kdo mi dělal nástřik, poradil. Tu poslední mi vybírali fanoušci, což byla pro mě premiéra, takže jsem práci s návrhem neměl. Ale jinak mám jasno, co na masce chci. Takže po sezoně určitě něco vymyslím. Návrh už vlastně i mám, po sezoně to už jen doladím a do nové půjdu s novou maskou.

V pátek vás čeká duel s Litvínovem, uvidí tě tedy fanoušci už v novém?
Uvidí. V pátek už budu určitě chytat v nových věcech.

Díky za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit