Bílí Tygři Liberec

Chceme minimálně zopakovat semifinále!

Date of publication Author Jan Rachota

Extraligová sezóna 2005/2006 již klepe na dveře. Hráči dolaďují formu, trenéři začínají připravovat taktiku na první soupeře. Fanoušci v kalendáři odškrtávají dny do prvního extraligového kola. My jsme se vypravili za generálním manažerem Ctiborem Jechem, který nám rád zodpověděl několik předsezónních otázek.

Jak jste spokojen s letošní letní přípravou?

Model přípravy, který jsme letos absolvovali, víceméně kopíroval loňský rok. Loni jsme poprvé vyjeli s mužstvem na dvě soustředění. Obě dvě se nám osvědčila a tak jsme je letos zopakovali. Nejdříve jsme byli v Tatrách a potom na ledě ve Švýcarsku. Po loňsku už jsme věděli do čeho jdeme, už to pro nás bylo známé prostředí. Soustředění bych hodnotil jako úspěšná, jak Tatry, tak i Švýcarsko. To má největší význam v tom, že hráči jsou celý den pohromadě, neodchází domů a trenéři s nimi mohou pracovat od rána do večera. Zápasy, které jsme tam odehráli, byly podle našich představ. Švýcarsko má výhodu v tom, že se tam přípravná utkání hrají v jiném nasazení než u nás. Přípravné zápasy mezi týmy z extraligy se hrají ve vlažnějším tempu, hráči nejdou zdaleka tolik do soubojů. Kdežto ve Švýcarsku proti nám nastupují týmy, které mají v kádru cizince – Evropany i hráče z Kanady a USA, kteří tam hrají o angažmá. Tomu odpovídá i jejich nasazení. Proto není náhoda, že právě na turné ve Švýcarsku dojde asi k největšímu prověření našich hráčů. S turné ve Švýcarsku jsem spokojený i co se týká výsledků. Prohráli jsme pouze poslední utkání. Ta předchozí tři byla výborná jak kvalitou, tak i výsledkem. V posledním zápase se už na nás projevila únava, protože jsme na rozdíl od loňska, kdy bylo ošklivo, mohli využívat i venkovní prostory a měli tak náročnější program. K tomu je nutné připočíst cestování, takže ta jedna porážka rozhodně nebyla ostuda.

Jak jste spokojen s posilováním týmu?

Po loňské úspěšné sezóně jsme nutně museli posílit. Hráli nám tu na všech postech vynikající hráči z NHL, v obraně Jiří Fischer a Jarda Modrý, v útoku pak Vašek Nedorost, Radim Vrbata a Aleš Kotalík. S jejich návratem do NHL nám odešla obrovská kvalita. Plně je nahradit je takřka nemožné. Bylo nám jasné, že po rozjezdu NHL hokejový trh obrovsky zchudne. Od počátku jsme věděli, že musíme zajistit dva hráče do obrany, kteří by nám nahradili Jirku a Jardu. Asi ne v té samé kvalitě, ale chtěli jsme kvalitu poměrně vysokou. Myslím si, že v podobě hráčů Martina Richtera a Angela Nikolova ta kvalita do týmu přišla. S Martinem jsem prozatím velice spokojen. Od začátku přípravy podává výborné výkony a hraje na 100%. Angel Nikolov měl pomalejší rozjezd, teď už jsem s ním také spokojen. Přesto očekávám, že mistrovská utkání bude hrát s ještě větším zaujetím. Věřím tomu, že s Martinem doplní tým v razantní a tvrdé hře. Jsou to oba vysocí a silní hráči a ti by nám měli zjednat u soupeřů respekt. Potřebujeme od nich razanci, kterou jsme loni viděli v podání Jardy Modrého a Jirky Fischera, protože ta má pro mužstvo obrovský význam, nedodává mu totiž jen kvalitu, ale i tvář a charakter. My chceme hrát tvrdý a důrazný hokej, chceme dál rozvíjet charakter našeho týmu tímto směrem. Technických hráčů nebudeme mít nikdy dost, ale já myslím, že v týmu jsou. Je to právě důraznost a tvrdost co nám chybělo, ty rozhodují play-off.

Ale loni to byla právě důrazná hra Liberce (zvláště pak v play-off), která nebyla rozhodčími pochopena.

Rozhodčí jsou kapitola sama pro sebe. Nemyslím si, že šlo o to, že naši hru nepochopili. Ale spíše to bylo tím, že jsme byli klub, který v play-off nikdy nebyl. Hráli jsme proti tradičním účastníkům vyřazovacích bojů, takže pohled rozhodčích byl od samého začátku ve stylu „tady není co řešit“. Takže možná podle toho k tomu i přistupovali a spíše dávali pozor, aby neudělali chybu na druhé straně. Proto tam k těm chybám nejspíše docházelo. Ale oni loni všeobecně těch chyb rozhodčí vyrobili spoustu, bohužel jsme na to doplatili asi nejvíce my. Obzvlášť v tom semifinále s Pardubicemi. Věřím tomu, že jsme se v té loňské sezóně již nějak zapsali a že teď náas už budou brát vážně. Proto si nemyslím, že by ten styl, kterým chceme jít, byl špatný. My ho měnit nemůžeme. Musíme přesvědčit rozhodčí, že toto je budoucnost hokeje. Tento styl je trend na celém světě.

Věnovali jsme se posílení obrany, co posílení útoku? Jste s ním spokojeni?

Tak určitě bychom ještě rádi přivítali nějakou kvalitní posilu do útoku, ale na druhou stranu na hráčském trhu těch skutečně kvalitních útočníků moc není a nebylo. Na druhou stranu tu máme naše odchovance, kteří byli loni třeba tak trochu odstrkováni kvůli tomu, že kádr byl nabytý hráči NHL. Teď budou mít prostor si ta místa obhájit a do těch pozic se dostat. Proto dostanou šanci mladí. Tu potřebnou kvalitu nám budou představovat hráči, kteří i loni hráli dobře. Ať už je to lajna Podkonický, Vajc, Novák nebo řada Igora Rataje. Na ty spoléhám. Ti budou nositeli výkonnosti našeho týmu. Další řady se musí přidat. Bohužel je trochu problém v tom, že nám vypadli hráči, kteří loni svojí kvalitou pomáhali udržovat vysoký standard naší hry. Mám na mysli Leoše Čermáka, který stále nenaskočil do stoprocentní přípravy a Patrika Rozsívala, jehož zranění je také nepříjemné. Ale nyní již s doplněním nepočítáme, protože i kdybychom chtěli, tak na trhu není nikdo dostatečně kvalitní a do průměru nemá cenu zasahovat, tam se musí dostat naši hráči.

Co jste Vy osobně říkal na odchod Ladislava Šmída?

Odchod Ládi byla věc, která se očekávala. Nebyli jsme proto nijak překvapeni. My jsme o tom jednali už loni, když jsme uzavírali smlouvu, která měla být ještě na příští rok. Láďa původně nepočítal s tím, že by letos odešel a my také chtěli, aby tu ten rok ještě odehrál. A to jak kvůli škole, tak i k získání další praxe. Láďa šel cestou trpělivosti. Nejdříve nabral zkušenosti mezi dospělými a až pak vniknul do velkého hokeje. Všichni jsme věděli, že roste pro ten nejlepší hokej a ten je v Americe. V NHL jsou nejlepší hráči světa. Jeho odchod proto pro nás překvapivý nebyl. Šlo pouze o to, že se to o rok urychlilo. Vždyť když odjížděl na soustředění do Aneheimu, tak odjížděl s tím, že tu ten rok ještě odehraje. Vrátil se a už byl úplně jinak zpracovaný. Přijel s tím, že o něj mají eminentní zájem a že mu určitě letos nabídnou smlouvu. A to odmítnout nemohl, protože ta se 2x nenabízí.

Chtěl bych slyšet Váš názor má Láďa Šmíd na to, aby se v NHL prosadil již teď?

Tak za prvé bych mu to hrozně přál. Za druhé si myslím, že je potřeba, aby byl trpělivý. Hrát takovou soutěž je obrovská příležitost a něco uspěchat by mohlo i ublížit. Ale podle mě je Láďa připravený, jen určité věci, nemá ještě na takové úrovni jako Fischer či Modrý. Ten rozdíl je v tom, že oni odehráli v NHL x sezon. Ale také hráli nejdříve na farmách, zvlášť Jarda Modrý si to prošel přes farmu dost těžce. V Americe je proces vývoje hokejisty trochu jiný, Láďa to dobře ví, už tam byl na několika krátkodobých kempech. Adaptace tam není jednoduchá, rozhodne i Láďova trpělivost. Předpoklady pro velký hokej rozhodně má. To však není všechno – aby se tam zabudoval do základního týmu, to přestavuje spoustu jiných věcí. U nás hrál pravidelně, tam si bude muset zvyknout naskočit 3x, 4x za zápas. A Láďa je typ, který chce a potřebuje hrát pořád. Ty hokejové nedostatky, které zatím má, se doženou tréninkem a působením tam.

V tisku se spekuluje o některých dalších odchodech, které by ještě mohly postihnout Liberec. Prvním je Martin Rýgl.

Zájem Jihlavy byl, ale nebyl jediný. Ozval se i Beroun. My nemáme problém Martina do jednoho z těchto klubů pustit, protože je to perspektivní hráč a potřebovali jsme pro něj sehnat angažmá nejlépe v prvoligové soutěži a to s tím, že by hrál i v naší juniorce. V tuto chvíli nevím, jestli to bude Jihlava nebo Beroun. U Jihlavy je problém v tom, že spojuje jeho účinkování i s vlastní juniorkou. A to je pro nás nepřijatelné. Pokud by měl působit v juniorce, tak jedině v Liberci. Zdejší junioři budou také potřebovat pomoc. Dovedu si představit, že Martin bude mít angažmá v takových blocích. Pomůže nám rozjet juniory v Liberci a pak třeba přejde do Jihlavy či Berouna mezi chlapy.

Dalším je Angel Krstev. V přípravě se popral o místo v kádru, prostor dostal a myslím, že místo si obhajuje. My s ním počítáme. Angel byl pro nás v určité době perspektivní, ale pak se ten jeho vývoj tady trošičku zastavil. I proto odešel loni na hostování a čekali jsme na to, jak se vrátí. My máme zájem na tom, aby jeho výkon u nás rostl a můžu říct, že momentálně si místo vybojoval.

Je už také jasné, koho vyřadí trenér Paleček v posledním zužování kádru před sezónou?

Kvůli zranění Čermáka a Rozsívala přebývá v „áčku“ jeden hráč a dnes se trenéři rozhodli, že Lukáš Pabiška nastoupí do Berouna na střídavý start.

Jsou tu také talentovaní junioři, odejde také některý z nich na hostování mezi dospělé?

Na střídavý start odejde do Berouna Tonda Dušek a Rok Pajič. Někam chceme umístit i Špačka. Mucha bude také formou střídavéh startu působit v Jindřichově Hradci. Díky tomu, že všichni budou mít střídavý start, budou moci hrát i za juniory.

S jakými cíly jdou Bílí Tygři do následující sezóny?

Nemůžeme mít jiné cíle než jít do play off. Tento cíl má však všech čtrnáct klubů. Loni jsme postoupili do semifinále, viděli jsme co to je být účastníkem play-off, jaká je to zajímavá věc – a to nejen z hlediska úspěšnosti týmu, ale i z toho hlediska, co si užije divák, co jsme mu schopni nabídnout. Utkání semifinále, to byly špičkové zápasy. Tam už mohl každý z těch čtyř sáhnout po titulu. I nám se ta šance otevírala. Kdybychom zvládli ten první zápas v Pardubicích, ve kterém nám těžce ublížil rozhodčí, mohlo být vše jinak. Letos bychom rádi využili zkušenosti z loňska a chtěli bychom minimálně zopakovat semifinálovou účast.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Martin Faško-Rudáš skóroval na mistrovství světa!

Nová sezona startuje! Ceny vstupenek držíme na minimu, prozrazuje marketingový ředitel

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit