Bílí Tygři Liberec

Extraliga juniorů opět mění systém. Cesta do play-off bude ještě složitější

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Ani v nadcházejícím ročníku nezůstane systém nejstarší mládežnické soutěže stejný jako minulý rok. Kromě navýšení počtu týmů se změnil i způsob, jakým se osm mužstev dostane do vyřazovacích bojů. Kromě toho se výrazně upravila některá pravidla.

Změna pravidel

O změnách v některých regulích jsme vás již informovali, přesto je raději zopakujeme. Od nové sezóny se bude po každém utkání následovat prodloužení, případně nájezdy, a to bez ohledu na výsledek. Vítěz tzv. nadstavby zápasu dostane do tabulky bonusový bod, což znamená, že tým může za jedno střetnutí získat až čtyři body.

Další neméně důležitou změnou je povolený počet hráčů. Až doposud mohli trenéři nasadit do duelu dvacet hokejistů do pole, nyní už jich může být pouze osmnáct. Zajímavé je i pravidlo o počtu cizinců. Ti mohou naskočit pouze dva, přičemž ani jeden nesmí být gólman.

Po ukončení čtyřletého cyklu zakončeném olympiádou se navíc razantně změnila některá pravidla týkající se hokeje jako takového. Více se dočtete zde.


Herní systém

Extraliga juniorů tedy opět dodrží celkem již zaběhlou „tradici“ a změní na následující sezónu sytém.

Pojďme si nejdříve připomenout, jakou podobu měl ten z minulého ročníku. V něm se nejdříve všech osmnáct týmů utkalo dvoukolově každý s každým, načež nejlepších dvanáct celků postoupilo do druhé části. V ní se mužstva rozdělila na dvě skupiny po šesti, z kterých první čtyři postoupili do vyřazovacích bojů. Možná si vzpomínáte, že z nadstavby soutěže postoupili svěřenci trenéra Valdemara Jiruše až na poslední možnou chvíli díky výhře nad Pardubicemi.


Základní část

V nadcházející sezóně, která již netrpělivě klepe na dveře, bude postup do play-off ještě složitější. Na začátku se čtyřiadvacet celků rozdělí do čtyř skupin po šesti, ve kterých se utkají dvakrát každý s každým. Tygry čekají konkrétně Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Mladá Boleslav, Pardubice a Sparta.

2. fáze

Nejlepší tři mužstva, tedy celkem dvanáct následně postoupí do výkonnostně lepší skupiny, kde je čeká dalších dvaadvacet kol. Zároveň si tím zajistí přímý postup do třetí fáze.

Druhou polovinu ligy čeká stejný počet utkání, přičemž nejlepší čtyři se budou moci následně utkat o vyřazovací boje. Do této skupiny se navíc započítávají body ze základní části.

3. fáze a play-off

Po skončení druhé fáze zbyde ve hře o play-off šestnáct týmů (dvanáct z výkonnostně lepší skupiny a čtyři z té horší). Ty budou podle pořadí opět rozděleny, tentokrát na čtyři skupiny po čtyřech. Zde už půjde do tuhého, neboť se bude hrát pouhých šest střetnutí a do závěrečné části extraligy postoupí první dva týmy. Zbytek mužstev čeká skupina u umístění, potažmo o udržení.

Následují klasické vyřazovací boje, do kterých budou mužstva nasazeny podle výsledků ve třetí fázi. Čtvrtfinále se bude hrát na tři vítězná utkání, semifinále a boj o titul poté pouze na dvě výhry.


Taková bude tedy strnitá cesta pro budoucího mistra. Minulý ročník dokráčela liberecká „dvacítka“ až do finále, v němž podlehla brněnské Kometě. Dosáhnou letos naši mladíci konečně na titul? Na to si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit