Bílí Tygři Liberec

Představujeme kádr Färjestad BK: dlouhodobě úspěšný švédský celek s norskými pilíři

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - V úterý od 18:00 nastoupí Bílí Tygři k úvodnímu utkání prvního kola play-off CHL proti Färjestadu a nutno podotknout, že soupiska švédského celku obsahuje hned několik interesantních jmen. V kádru nechybí vyrovnaná brankářská dvojice, velezkušení beci ani dravé mládí v útoku.

Brankáři


Stefan Steén - Situace v brankovišti Färjestadu je velmi zajímavá, Stefan Steén s Larsem Haugenem totiž v úvodu sezóny 2016/2017 tvoří vyrovnanou brankářskou dvojici. Třiadvacetiletý Švéd přišel v létě z týmu Växjo Lakers a se zkušenějším norským kolegou si dělí odchytaný čas takřka rovnoměrně. V CHL ale Steén odchytal pouze jedno utkání proti Spartě, které pro Färjestad skončilo prohrou v prodloužení. To je doposud jediná prohra severského celku v prestižní soutěži.


Lars Haugen - Devětadvacetiletý účastník olympijských her i mistrovství světa působí v brankovišti švédského týmu druhým rokem a s dlouhodobou úspěšností nad 90 % patří k hlavním oporám. Letos si před startem švédské ligy odskočil s norským národním týmem na olympijskou kvalifikaci, kde zazářil a jistými výkony zajistil své zemi účast pod pěti kruhy. Větší porce odchytaných minut v kombinaci s jeho zkušenostmi napovídají, že by se v úterním utkání proti Tygrům měl mezi tři tyče postavit právě on.


Obránci


Jonas Holøs - Nezničitelný bek se zkušenostmi z NHL, který na klubové i reprezentační úrovni dostává velký prostor na ledě - taková je stručná charakteristika Jonase Holøse. Řízný pravák s dechberoucí fyzickou kondicí se stal nepostradatelným členem norské reprezentace, od Rigy 2006 až po Moskvu 2016 nechyběl na jediném světovém šampionátu. Jeho riskantní pojetí hry však občas přináší chyby, což ve Färjestadu dobře vědí. V posledních letech se totiž zkušený zadák pohybuje ve statistice +/- spíše v záporných hodnotách.

Ole-Kristian Tollefsen

Ole-Kristian Tollefsen - Poslední z norského trojlístku a zároveň zlý muž Färjestadu. Dvaatřicetiletý obránce Ole-Kristian Tollefsen na ledě tvrdí muziku a pro ostrý hit nebo ránu nejde daleko. Za svého působení v NHL dokázal v dresu Columbusu nasbírat v jedné sezóně neskutečných 155 trestných minut. Tento hokejový tank ale ve světě není ceněný jen díky své tvrdé hře, ale také pro své vůdčí schopnosti. V současné době působí dokonce jako kapitán norské reprezentace.

Mikael Wikstrand - Obrana Färjestadu se hemží jedním reprezentantem vedle druhého a Mikael Wikstrand je právě dalším z nich. Přestože je mu teprve dvaadvacet, už sedmkrát navlékl dres Tre Kronor. Ve Švédsku si původně měl odbýt jen půlroční hostování, jenže když bylo jasné, že v Ottawě nezbude pro talentovaného beka místo, Färjestad neváhal a Wikstranda si ještě na rok pojistil. A zřejmě se vyplatilo. Zadák, chválený pro svou jednoduchou hru, zaznamenal v domácí soutěži už dva kanadské body.

Magnus Nygren - Na závěr výčtu největších defenzivních hvězd nesmíme opomenout kapitána. Šestadvacetiletý bek je považován za velkého specialistu na přesilové hry, kde může využít své štiplavé rány a kreativity. Své ofenzivní kvality ukazuje i v letošním ročníku domácí soutěže. Nasbíral už čtyři body a vyhřívá se na čele klubové produktivity. Nygren navíc v posledních letech patří ke stabilním článkům švédského národního týmu, se kterým na mistrovství světa v Minsku 2014 vybojoval bronzovou medaili.



Útočníci


Per Åslund

Per Åslund - Útočné eso Färjestadu se jmenuje Per Åslund. Vytáhlý útočník vyniká v mnoha herních aspektech. Umí jak dopředu, tak i dozadu. Velkou zbraní třicetiletého forvarda jsou jeho šikovné ruce, které se letos postaraly už o šest branek, dvě v lize a čtyři v CHL. V loňském roce si Åslund odskočil na rok do Kolína nad Rýnem, ale angažmá v Německu se mu příliš nevydařilo, a tak přišel návrat na sever Evropy.

Tim Stapleton - Zkušený americký útočník vnáší do Färjestadu zámořskou šikovnost a cit pro hru. Jeho platnost se také ukazuje na vhazování, kde má v každém utkání skvělou úspěšnost. V NHL toho příliš neodehrál, a tak už pátým rokem brousí po Evropě. V minulých sezónách ale ukázal, že se i z evropského prostředí může vytáhnout až do národního týmu. V Stockholmu 2013 dirigoval spolu s Paulem Stastnym bronzový výběr USA.

Milan Gulaš - Příznivcům českého hokeje asi Milana Gulaše netřeba představovat. Člen širšího kádru české reprezentace se do Färjestadu přesunul po nevyvedené štaci v KHL během sezóny 2013/2014 a postupem času se vypracoval v opravdovou oporu. Gulaš je ve švédském celku dlouhodobě nejproduktivnějším hráčem, a vloni to ve švédské lize dokonce dotáhl až na čtvrté místo kanadského bodování. Na začátku nového ročníku 2016/2017 se však potýká se zdravotními problémy, a tak je jeho start pod Ještědem velmi nejistý.

Marcus Nilsson - Mladý pětadvacetiletý útočník doplnil kádr Färjestadu před začátkem sezóny a jeho výkony napovídají, že to byla dobrá volba. Jak v CHL, tak ve švédské lize má zatím bilanci 1+3 a řadí se tím mezi nejlepší. Pouhých 171 centimetrů vysoký hráč platí za tvořivé křídlo, které dokáže přichystat brankové příležitosti svým spoluhráčům.

Rasmus Asplund

Rasmus Asplund - Atakoval první kolo draftu NHL, ale nakonec si ho Buffalo vybralo až v druhé rundě. Probíhající ročník ale kapitán švédských mládežnických reprezentací zahájil doma a zatím si nevede vůbec špatně. V obou soutěžích dokázal skórovat a k tomu přidal šest asistencí. Další možnost přesvědčit zámořské skauty dostane Asplund na mistrovství světa "dvacítek", kde by měl Švédy vést s céčkem na hrudi.

Oskar Steen - Osmnáctiletý útočník by měl být budoucností Färjestadu i švédského hokeje. V červnu si ho ve vstupním draftu NHL vybral Boston, který ho ale pro jeho hokejový růst zanechal zatím ve Švédsku. A Steen se stále častěji ukazuje ve výborném světle. V sobotním utkání švédské soutěže zaznamenal první ligovou branku a gól má na svém kontě i v CHL. Na přelomu prosince a ledna by měl podobně jako Asplund patřit k tahounům reprezentace Tre Kronor na světovém šampionátu do dvaceti let, kde by se mohl potkat i s Dominikem Lakatošem.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit