Bílí Tygři Liberec

Po stopách navrátilce Milana Bartoviče: Rychlý expres se zkušenostmi z NHL i KHL

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Jedním z navrátilců pod Ještěd je před blížícím se novým ročníkem extraligy také Milan Bartovič, který se v minulosti díky svým výkonům zapsal mezi ikony klubu. Pojďme si jeho bohatou kariéru, která se již potřetí spojila s Bílými Tygry Liberec, připomenout.

Odchovanec trenčínské Dukly paradoxně v kariéře ještě nenakoukl do nejvyšší slovenské hokejové soutěže. Už jako devatenáctiletý junior totiž zamířil do zámoří, kde se po dvou letech propracoval až na farmu Buffala Sabres, tedy do týmu Rochester Americans. Šance v nejprestižnější hokejové soutěži v dresu Buffala na sebe nedala dlouho čekat a v sezoně 2002/03 si Bartovič odbyl svou premiéru, když naskočil hned do tří utkání, v nichž vsítil jednu branku.

O rok později svůj účet rozšířil o dalších 23 utkání, sezonu 2004/05 však strávil celou na farmě a následoval přesun do Chicaga. Zde v průběhu sezony odehrál 24 duelů, do týmu se však nastálo neprosadil, a tak volil tento slovenský forvard návrat zpět do Evropy. Po roce stráveném v Malmö a Curychu nakonec zakotvil Bartovič, který již měl na kontě také start na mistrovství světa, před ročníkem 2007/08 pod Ještědem.

Milan Bartovič přihrál na dvě branky

Ve své první sezoně v Liberci byl členem nabitého kádru, který v základní části skončil na třetím místě a v play-off chtěl útočit na nejvyšší příčky. Stopku však Tygrům ve vyrovnaném sedmém semifinále vystavila Slavia. Od nového ročníku se však Milan Bartovič v dresu Bílých Tygrů rozehrál. Ve 36 utkáních si připsal 24 bodů a patřil k nejproduktivnějším hráčům týmu, za což si vysloužil i nominaci na mistrovství světa, přestože Tygři vypadli již v předkole play-off.

Už v té době byl Milan Bartovič pod Ještědem znám díky svému raketovému zrychlení a také šikovnosti, s níž uměl řešit brejkové situace nebo samostatné nájezdy. Nejen těmito schopnostmi, ale také 35 kanadskými body ve 45 zápasech základní části pomohl "Bárt" svému týmu do předkola play-off a odsud až do semifinále. Během vyřazovacích bojů přidal dalších 11 bodů za sedm branek a čtyři asistence a opět byl vybrán do národního týmu pro mistrovství světa.

I díky těmto skvělým výkonům si Bartovič vysloužil zajímavou nabídku z týmu KHL, Atlantu Mytišči. Tu se rozhodl vyslyšet a před ročníkem 2010/11 zamířil do Ruska. Zde se ale v listopadu zranil a znovu již dres Atlantu neoblékl. Krátce po Novém roce se totiž dohodl s vedením Bílých Tygrů na svém návratu. Do tygřích barev se vrátil ve stejné formě, v jaké odcházel, a ve zbytku sezony opět patřil k nejproduktivnějším hráčům, když v 16 utkáních obstaral dvanáct bodů a v play-off následně v sedmi zápasech dalších šest. Tygři však v tuhé čtvrtfinálové bitvě nakonec nestačili na Slavii, s níž po smolném posledním duelu rozhodnutém v prodloužení vypadli 3:4 na zápasy.

Milan Bartovič bojuje za brankou Plzně

Sezona 2011/12 byla zatím posledním celým ročníkem, který v Liberci Bartovič odehrál. Na dresu dokonce oblékal "A" pro asistenta kapitána, díky čemuž při několika příležitostech plnil přímo kapitánskou roli. Také na ledě se znovu činil, když v základní části během 37 duelů posbíral 30 kanadských bodů. Po play-off, v němž Tygři vypadli v semifinále s Pardubicemi, si znovu zahrál na mistrovství světa. Následoval však jeho druhý odchod z Liberce. Stal se totiž posilou Slovanu Bratislava v Kontinentální hokejové lize.

V hlavním městě Slovenska strávil čtyři následující sezony, z nichž hned ve dvou dokonce tým vedl jako kapitán, a i zde prokazoval zkušený útočník svou kvalitu. Před sezonou 2016/17 se však rozhodl pro návrat do Liberce, kde se s rodinou už během svého prvního působení natrvalo usadil. Nyní se tedy fanoušci v liberecké Home Credit Areně opět mohou těšit na jeho šikovnost a rychlost. Nezbývá než věřit, že se mu spolu se spoluhráči podaří navázat na loňský úspěch.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit