Bílí Tygři Liberec

Brankáři: Konstantní výkony i chycený nájezd v poslední vteřině

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Na výkony jednotlivých útočných řad a obranných dvojic jsme se již podívali. Nyní nás však čeká pohled na dva možná nejdůležitější muže týmu. Na brankářích leží obrovská tíha zodpovědnosti, oba liberečtí maskovaní muži si s ní ale dokázali bravurně poradit a zazářit!

Ján Lašák: Stabilní výkony a vychytaný titul

Ján Lašák byl před sezónou trenérem Filipem Pešánem určen jako jednička. A stabilní výkony vydržel strážce tygří svatyně podávat po celou základní část i play-off, za což zaslouženě obdržel cenu pro nejlepšího brankáře Tipsport extraligy!

Vynikající jsou i jeho statistiky. Dosáhl na 91,15% úspěšnost zásahů a co se průměrných inkasovaných branek týče, byl s číslem 2,09 hned třetím nejúspěšnějším gólmanem základní části.

Ještě obdivuhodnější je však forma Jána Lašáka v tom, že se zkušený maskovaný muž dokázal rychle zotavit z obou svých sezónních nepříjemných zranění a po nucené pauze se vrátil na ledovou plochu tak, jako kdyby ji vůbec neopustil.

Tygři nastupují na led s Jánem Lašákem v čele

Sedmatřicetiletý slovenský gólman si připsal kromě cenné trofeje pro nejlepšího brankáře i několik dalších osobních úspěchů. Během dvaapadesátikolového maratonu vychytal čtyři čistá konta, přičemž hned tři z toho byly v domácích utkáních. Aby byl tento počin ještě pestřejší, neinkasoval v Home Credit Aréně celkem 264 minut v řadě! Nevyzráli na něj jak střelci Olomouce a Vítkovic, tak Brna. Dlouho se trápila i Plzeň, nicméně nakonec se z úspěchu radoval proměněným přečíslením Nicholas Johnson.

Ján Lašák - v základní části (37 zápasů; ø 2,09; 91,15 %) - v play-off (13 zápasů; ø 1,81; 92,07 %)

Ján Lašák kryje kotouč před dojíždějícím útočníkem

Marek Schwarz: Ve správnou chvíli na správném místě

Brankářský kolega Jána Lašáka ale rozhodně nezůstával pozadu. Při zmiňovaném zranění slovenského gólmana předváděl rovněž kvalitní výkony. Stejně tak vychytal i výhru ve čtvrtém duelu finálové série.

Přitom úloha to pro Marka Schwarze jednoduchá nebyla. Hned dvakrát musel za svého kolegu nečekaně zaskočit. Poprvé při zranění zkraje nového ročníku a poté v samotném závěru. Tíhu zodpovědnosti Schwarz ustál na výbornou. Předváděl důležité zákroky v potřebných chvílích a tým se na něj mohl spolehnout.

Dosáhl průměru 1,97 inkasovaného gólu na zápas a 91,90% úspěšnosti, což ho stejně jako Lašáka řadí mezi nejúspěšnější gólmany letošního ročníku. To však nebyl Schwarzův jediný letošní úspěch. Kromě tří čistých kont ze základní části pomohl svému celku i v Lize mistrů. Vychytal švédský Linköping, přičemž ve dvou zápasech inkasoval pouze čtyřikrát, zatímco jeho protějšek hned desetkrát.

Marek Schwarz na cestě na střídačku

Bez práce nezůstal ani v play-off. Naskočil do třetího zápasu v pražské O2 Aréně, kde v poslední třetině neinkasoval a druhý den na to vychytal důležité vítězství. Střetnutí v Home Credit Aréně mu však nevyšlo podle představ, když v závěru první části inkasoval smolnou branku při střele z úhlu a byl střídán.

I tak si ale oba brankáři zaslouží za své výkony gratulaci. Zřejmě však stejnou dvojici maskovaných mužů v příštím ročníku neuvidíme. Zatímco Ján Lašák podepsal novou smlouvu, místo Marka Schwarze naskočí nejnovější posila Roman Will.

Marek Schwarz - v základní části (18 zápasů; ø 1,97; 91,90 %) - v play-off (3 zápasy; ø 1,80; 92,50 %)

Marek Schwarz.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit