Bílí Tygři Liberec

Defenziva: Útočící Šimek, hitař Výtisk i fantastický Derner

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Defenzivní řady před sezónou vyztužil zkušený Martin Ševc. Zaujal místo vedle Radima Šimka, přičemž oba zmiňovaní vytvořili ofenzivní a pro soupeře velmi nebezpečnou dvojici. V průběhu ročníku navíc posílil klub z města pod Ještědem i Tomáš Mojžíš. Ten naopak po celou sezónu figuroval vedle Lukáše Dernera.

První obranná dvojice: Ofenzivní spoušť

Martin Ševc - Radim Šimek

Toto spojení zafungovalo od první okamžiků. Ofenzivní obránci tvořili nebezpečný tandem a trenérem Filipem Pešánem byli využívání jak při vypjatých okamžicích, honbě za vyrovnáním, tak přesilovkách. Oba beci patřili k nejproduktivnějším obráncům základní části, když dohromady nasbírali 44 bodů.

Šimek se navíc pyšnil výborným příspěvkem do tabulky účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Jeho skóre se zastavilo až na +17. Po zásluze byl na galavečeru Hokejista sezóny zvolen za nejužitečnějšího hráče celého play-off. Ševc pro změnu zaujal první místo v jedné nelichotivé statistice. Co se počtu trestných minut týče, jako jediný společně s litvínovským Michalem Trávníčkem překonal hranici sta minut odbytých v boxu vedle časoměřičů či v kabině (celkově 136).

Martin Ševc - v základní části (5+18; +- 8 ), v play-off (1+2; +- 9)
Radim Šimek - v základní části (9+12; +- 17), v play-off (3+7; +- 13)
Nápřah Martina Ševce

Druhá obranná dvojice: Odlišná úloha, ale sezóna výborná

Lukáš Derner - Tomáš Mojžíš

V druhé obranné dvojici nastupoval společně s nově příchozím Tomášem Mojžíšem Lukáš Derner. Právě tomu se sezóna vydařila na výbornou. Hojně podporoval útok, a to i přestože dlouhodobě patřil spíše k defenzivnější části liberecké obrany. V posledním utkání základní části si navíc připsal hned dvě branky, což se mu až doposud v extralize nikdy nepodařilo.

Pozadu ale rozhodně nezůstal ani Tomáš Mojžíš. Po svém příchodu se rychle s týmem sžil, a přestože odehrál pouze polovinu střetnutí, byl právě společně s jeho parťákem z obranné dvojice třetím nejproduktivnějším bekem týmu. Nicméně na svůj první gólový příspěvek v dresu šelem čekal až do zmiňovaného 52. kola, kdy se Tygři porazili Karlovy Vary 6:2.

Tomáš Mojžíš - v základní části (1+8; +- 15), v play-off (2+3; +6)
Lukáš Derner - v základní části (4+5; +- 16), v play-off (0+0; +- 4)
Tomáš Mojžíš slaví gól

Třetí formace: Vládce Radegast indexu a poctivá defenzivní práce

Jan Výtisk - Ondřej Vitásek

Role této obranné dvojice byla zřejmá. Jan Výtisk s Ondřejem Vitáskem museli řešit ty nejtěžší defenzivní úkoly, což se jim vydařilo na výbornou. O tom svědčí +- 20 v tabulce vstřelených a inkasovaných branek libereckého kapitána a jeho celkové prvenství v Radegast indexu okořeněné překonáním rekordu této statistiky.

Nesmíme ale zapomenout ani další tygří beky, kteří se zapojili do uplynulého extraligového kolotoče. Svou první branku v dresu šelem zaznamenal Jiří Říha, velký podíl na úspěchu mají i Michal Plutnar, Tomáš Havlín, David Kajínek a Petr Ulrych.

Jan Výtisk - v základní části (1+5; +- 20), v play-off (1+0; +5)
Ondřej Vitásek - v základní části (1+2; +- 9), v play-off (1+1; +- 1)
Jan Výtisk s kotoučem, v pozadí rozhodčí

Stejně jako v případě útočných formací můžeme jen a jen doufat, že liberečtí obránci budou pokračovat ve fantastické a téměř bezchybné práci i příští sezónu. Nicméně Radimu Šimkovi ještě ročník nekončí, jeho jméno totiž figuruje ve finální nominaci na Mistrovství světa 2016 v Rusku!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

TOP 3 zápasy sezóny: Rekordní derby i skalp lídra

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit