Bílí Tygři Liberec

Formace po formaci: Úderná byla první, ale i ta i poslední

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - V letošním ročníku měl Filip Pešán k dispozici v českém hokeji poměrně nezvyklou věc. Všechny čtyři formace Liberečanů byly totiž pro soupeře velkou hrozbou, o čemž svědčí jak produktivita, tak skutečnost, že v případě zranění střeleckých lídrů si počínali Dominik Lakatoš s Janem Stránským na výbornou i v prvních dvou útočných formacích.

1. Formace: Úderná jednotka

Michal Řepík - Petr Vampola - Michal Birner

O kvalitách první formace není pochyb. Zkušení forvardi včetně mistra světa z roku 2010 patřili k základním pilířům libereckého úspěchu. První branku v dresu Tygrů si obě příchozí křídla připsala před touto sezónou již při prvním přípravném duelu proti Novokuzněcku. To byla však pouze předzvěst jejich bodových příspěvků.

První formace ale nezůstala po celou sezónu ve stejném složení. Zaskakovat museli při sérii zranění Dominik Lakatoš nebo Michal Bulíř, ovšem ani upravená verze elitního útočného komanda neztratila kvalitu.

Michal Řepík - v základní části (18+17), v play-off (11+4)
Michal Birner - v základní části (13+26), v play-off (2+7)
Petr Vampola - v základní části (14+31), v play-off (4+6)

Michal Birner v obležení

Druhá formace: Slovenská zkušenost i dravost

Martin Bakoš - Michal Bulíř - Branko Radivojevič

V druhé útočné formaci působili po většinu ročníku slovenský reprezentant Martin Bakoš, odchovanec šelem Michal Bulíř a velezkušený Branko Radivojevič. I toto spojení se ukázalo býti ideální volbou. Trojice se skvěle doplňovala a jedna z akcí zakončená perfektně provedenou kličkou na MS premiérově nominovaného Bakoše se umístila na druhém místě v diváckém hlasování soutěže o "Zlatou helmu".

V rozhodujícím zápasu finálové série s pražskou Spartou si navíc právě slovenská dvojice připsala zlatou branku (místo Michala Bulíře zaujal pozici centra Petr Vampola), Branko Radivojevič poté stanovil v utkání s Karlovými Vary (39. kolo) nový rekord v počtu bodů během jednoho utkání (6).

Martin Bakoš - v základní části (17+19), v play-off (5+1)
Michal Bulíř - v základní části (13+19), v play-off (2+7)
Branko Radivojevič - v základní části (15+26), v play-off (4+11)

Michal Bulíř v nájezdu na Tomáše Pöpperleho

Třetí formace: Šikovné ruce i usilovná dřina

Lukáš Krenželok - Petr Jelínek - Jakub Valský

Třetí útočná formace nebyla o nic méně produktivnější než dvě předchozí. Souhra převážně v první polovině ohromovala nejednoho fanouška šelem, přičemž Lukáši Krenželokovi a Jakubu Valskému vynesly výkony i pozvánku do reprezentačního mužstva. Pro prvního zmiňovaného byla nominace o to sladší, že se do národního týmu vrátil po dlouhých osmi letech.

Formace spolu vydržela po téměř celou základní část, a co se statistik týče vsítila dohromady 49 branek. Hlavní aktéři byli často využíváni i při nestandardním počtu hráčů na ledové ploše. Petr Jelínek si připsal v oslabení hned dvě branky, což bylo společně se stejným příspěvkem Branka Radivojeviče v tygřím týmu vůbec nejvíce.

Lukáš Krenželok - v základní části (14+22), v play-off (2+4)
Petr Jelínek - v základní části (15+19), v play-off (1+1)
Jakub Valský - v základní části (20+15), v play-off (1+6)

Lukáš Krenželok se tlačí před branku

Čtvrtá formace: Tvrdost a góly ve správnou chvíli

Jaroslav Vlach - Dominik Lakatoš - Jan Stránský

Ve čtvrté formaci se vystřídalo kromě stálých opor Vlacha, Lakatoše a Stránského i několik další jmen. Návrat do dresu A-týmu okusil Jan Plodek, místo v sestavě si vysloužil i Jan Ordoš, Daniel Špaček nebo Vít Jonák.

Každopádně čtvrtá formace rozhodně nehrála ani přes časté změny ve složení sekundární roli, ba naopak. Několikrát během ročníku dokázala vstřelit branky v kritických momentech. Jaroslav Vlach navíc nejednou odstartoval obrat vítěznou bitkou. Společně s Janem Stránským byl dokonce Filipem Pešánem hojně využíván při hře v oslabení. Dominiku Lakatošovi naopak přinesla bojovnost a produktivita prestižní ocenění pro nováčka sezóny.

Jaroslav Vlach - v základní části (3+2), v play-off (2+0)
Dominik Lakatoš - v základní části (7+4), v play-off (1+4)
Jan Stránský - v základní části (5+5), v play-off (2+2)

Bitkař Jarda Vlach

Tygři dokázali fantastickou sezónu zakončit celkovým triumfem. Obrovský podíl na tom má týmový duch i dobře promazaný stroj v podobě stálého výkonu všech formací. Nezbývá než věřit, že alchymie v podobě souhry útočných řad bude stejně úspěšná jako ročník 2015/2016.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit